Kupnja na Profil Mozaik web knjižari je najgore iskustvo kupnje na internetu ikada!

kupnja online

Preko interenta kupujem godinama, a kupio sam svašta – od sitnica na eBayu za dolar do perilice rublja, fotoaparata, računala… Popis je prilično dugačak, kao i lista web trgovina u kojima sam kupovao. Neke su vrhunske, a druge im nisu ni do koljena. Žalosno je da mnoge web trgovine u Hrvatskoj još uvijek nemaju integrirano plaćanje karticama, već primaju samo uplate na račun i po pouzeću. Jednom kada sam pitao vrlo ljubazno osoblje jedne web trgovine zašto ne primaju kartice, dobio sam odgovor kako su tu mogućnost ukinuli jer ju nitko nije koristio. Imao sam svakakvih iskustava kupnje, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Od povrata krivo poslane robe, povrata novca jer naručeno nikada nije stiglo pa do dostave iz Kanade u roku 4 dana. Ipak nedavni slijed kupnje na Profil Mozaik web trgovini nikada nisam doživio.

Kako kupovati na internetu –> Prvi dio

Jedna relativno velika web trgovina, koja dizajnom nevjerojatno, možda čak i previše podsjeća na popularni Amazon. Kao što možete zaključiti – prodaju knjige. Nikada prije nisam kupovao kod njih i nikada više neću. Sam proces kupnje je bio relativno dobar. Kažem relativno, jer postoji cijeli niz nelogičnosti u procesu kupnje, no to nije bitno za ovaj članak. Problem je u dostavi. Svoju kupnju obavio sam 18.12.2014. godine u 18:07 sati. Kupio sam 4 knjige i platio kreditnom karticom. Danas, 26.01.2015. godine nakon više od mjesec dana svoje 4 knjige još uvijek nisam dobio.

Bio sam strpljiv jako dugo zbog blagdana i godišnjih odmora, no kada sam napokon odlučio provjeriti što se događa s narudžbom uslijedilo je još veće razočaranje. Početkom godine pokušao sam kontaktirati službu za kupce Profil Mozaika, no ostao sam neugodno iznenađen da ne rade do 07.01. pa sam morao čekati nekoliko dana. Kada sam napokon pogodio radno vrijeme i nazvao broj telefona morao sam dva dana pokušavati dok ne dobijem nekoga s druge strane. A bilo bi bolje da nikoga nisam dobio. Nevjerojatno ljuta i živčana gospođa javila mi se i iako se trudila biti pristojna, njen glas je otkrivao kako joj smetam u blagdanskom neradu. Jedino što mi je rekla je da će provjeriti o čemu se radi pa će mi poslati knjige, a ja mogu samo čekati ili se opet mučiti dok nekoga dobijem telefonom.

Početkom godine poslao sam i mail na koji sam dobio odgovor u kratkih 8 dana, no bili su na godišnjem pa je u redu. Provjerit će o čemu se radi pa će mi poslati. Mogu samo čekati i to je to.

Kako kupovati na internetu –> Drugi dio

Nakon ponovnog kontakta 19.01. (tada sam odgovor dobio već sljedeći dan, što smatram uspjehom) i mog ultimatuma da ako mi narudžba ne stigne do kraja tog tjedna istu otkazujem, obećano mi je da će narudžba biti žurno obrađena, i u mojim rukama do petka. E pa – petak je prošao, ja svoje knjige još nisam dobio, a ekipa u Profil Mozaiku priča istu priču, ponovno i ponovno. Sada se već lagano osjećam žrtvom prevare.

S obzirom na činjenicu kako je Algoritam Profil Mozaik jedna od najvećih online trgovina knjiga u Hrvatskoj smatram se u najmanju ruku prevarenim i izigranim. Iz Kine sam dobivao sitnice za dolar u kraćem roku. Bolju korisničku podršku imaju njihovi trgovci za robu vrijednosti dolar-dva, nego zaposlenici jedne od najvećih online knjižara u Hrvatskoj.

Ono što me možda i najviše smeta nije činjenica da još uvijek nisam dobio knjige, već nevjerojatna drskost osoblja s kojim sam bio u kontaktu, mailom i telefonom. Ne samo da u više od mjesec dana nisam dobio naručeno, već nisam dobio niti odgovor zašto. Nitko me nije kontaktirao da mi se ispriča zbog kašnjenja narudžbe, da mi objasni u čemu je problem i zamoli me za strpljenje, a kada sam ja kontaktirao njih ponašaju se kraljevna na zrnu graška – drski odnos s visoka.

Kako se zaštititi od prevare prilikom kupnje na internetu?

U više od 5 godina kako redovno kupujem na internetu imao sam mnogo iskustava. Narudžba je više puta kasnila, ali uvijek mi se netko javio mailom ili telefonom da me o tome obavijesti. Obično bi mi svi rekli u čemu je problem; jedan proizvod im nije dostupan pa čekaju dok ne stigne, imaju problem sa dostavnom službom, roba je zapela na carini… Ovoga puta ostao sam bez ikakve informacije. Jedino što znam je da moram čekati. Ugodnija iskustva imam u kontaktu sa državnim službenicima u raznim zavodima, agencijama i povjerenstvima. Iako su isti poznati po svojoj neprofesionalnosti, ekipa web trgovine Profil Mozaik uspjela je biti manje ljubazna i manje profesionalna od onih s kojima se izrugujemo zbog toga.

Žalosno je doživjeti ovakvo iskustvo kupnje na web trgovini koja bi trebala biti uzor manjim knjižarama.

Važno je napomenuti da sam isti dan naručio knjige sa druge dvije knjižare. Te knjige su davno stigle i već su pročitane. Dok Algoritam Profil Mozaik obradi moju narudžbu druge knjižare rade svoj posao. Rade ga dobro. Mnogo bolje od Profil Mozaika.

Ovo je bio prvi i jedini puta kako kupujem na apm.hr jer jasno je k’o dan da ne znaju što rade. Ja se samo nadam da ću dobiti svoje pošteno plaćene knjige, jer račun za kreditnu karticu je davno stigao. Jedino što još nije stiglo su knjige.

UPDATE 27.01.2015. – Knjige su napokon stigle, možda sam trebao prije napisati ovaj članak. Prilažem i račun na kojem se jasno vidi da je predračun datuma 22.12.2015, a roba je meni stigla 27.01.2015. Dobro došli u kameno doba internet kupnje!

FullSizeRender

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Ništa čudno…ja sam imao slučaj s njihovom konkurencijom i dobio knjigu nakon 3 mjeseca čekanja i prepiske od cca 7-8 mailova. I to sam morao otići u njihovu knjižaru u Rijeci (nisu mi niti poslali na kućnu adresu). Jedino što je ispalo dobro na kraju ja da sam uspio dobiti poput od 25% na knjigu jer sam tako dugo čekao.

  2. Desava se, na ovim prostorima web kupovina tek hvata pravi zamah te je za ocekivati da stvari funkcionisu sporo.
    Mislim da imate gresku u opisu i datumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *