Napokon je netko smislio kako bi trebao izgledati savršen smartwatch

triwa.0_standard_1080.0

Pametni gadgeti su već neko vrijeme u središtu medijske pozornosti. Samsung je već predstavio nekoliko verzija svog pametnog sata, Pebble trenutno vlada tržištem, dok su glasine oko Appleovog pametnog sata sve brojnije. Glavni problem pametnih satova je da nisu uopće toliko pametni i da izgledaju jako loše.

Trenutno stanje

smartwatch-comparison-guide

Pebble, Sony, Samsung i mnogi drugi imaju na tržištu svoje vizije pametnih satova. Svi su suglasni oko svije stvari; ti satovi nisu toliko pametni jer osim notifikacija i poneke funkcije mobitela ne nude previše, i sam dizajn je u pravilu toliko loš da ih nitko tko drži do sebe ne želi staviti na ruku. Pebble Steel je to promjenio, jer izgleda mnogo bolje no što smo očekivali, no to je još uvijek tržište u razvoju. Apple navodno predstavlja pametni sat već mjesecima, no nikako da ga ugledamo, a Samsung je počeo tržište zatrpavati verzijama svojih pametnih satova. Manji proizvođači imaju svoje više ili manje uspješne vizije, no sve u svemu ovo je tržište u potpunom nekontroliranom kaosu, i nitko zapravo ne želi kupiti pametan sat. U ostalom, i sama funkcionalnost uređaja je upita, jer što s njim možete raditi i koja je njegova osnovna svrha?

Što pametan sat treba imati?

Kada gledamo potrebe za jednim takvim uređajem postoji nekoliko faktora koji se moraju uzeti u obzir:

  • To je prije svega dio nas, on se nosi na ruci, 24 sata na dan. Mora biti tanak, lagan i udoban.
  • To je SAT. Može biti pametan koliko hoće, no osnovna funkcija je još uvijek da vidimo informaciju o točnom vremenu, sve ostalo dolazi poslije toga.
  • Ako nešto nosimo toliko vremena, očekujemo izdržljivost. Pametan sat mora biti izdržljiv i vodootporan, jer ne želim ga skidati svaki puta kada idem oprati ruke.
  • Dizajn je subjektivnan no uređaj u funkciji sata mora barem nalikovati na sat, ne želimo nositi mobitele na ruci.
  • Funkcije moraju biti primjerene i lako dostupne. Osim sata, tu moraju biti neke osnovne obajvesti, vrijeme, pozivi i poruke, slušanje glazbe i slično.
  • Zgod ograničenog prostora, upravljanje ovim funkcijama mora biti vrlo jednostavno i jedinstveno. Tko to uspije smisliti na pravi način biti će pobjednik.

Kada se sve to zbroji i oduzme očekivanja nisu velika zapravo, no način na koji će sve to izgledati i raditi je vrlo važan.

Koncept

Mađarski dizajner Gábor Balogh obajvio je svoju viziju pametnog sata. Moram priznati da mi se jako sviđa. Ima sve što je potrebno; izgleda kao sat, pokazuje vrijeme i na vrlo jednostavan način omogućuje mnogo više, notifikacije, poruke, vrijeme, glazbu. Odličan dizajn i funkcionalnost, jednostavno upravljanje sadržajem i činjenica da je pametan sat prije svega sat, svrstavaju ovaj koncept u najbolji koncept pametnog sata koji sam ikad vidio. Stvarno bi volio da nešto ovakvo ubrzo zaživi na tržištu. Evo kako to izgleda.

Sat i dolazni poziv

concept_gal_1_verge_super_wide

Vremenska prognoza i kontrola glazbeconcept_gal_2_verge_super_wide

Kontrola otkucaja srca i porukeconcept_gal_3_verge_super_wide

Štoperica i navigacija sa uputamaconcept_gal_4_verge_super_wide

Kompas i podsjetniciconcept_gal_5_verge_super_wide

Izvor: The Verge

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *