Google Chrome bi mogao postati centar svih naših aplikacija

3y66Vfo

Program kojeg zasigurno najčešće koristimo na računalu, Google Chrome mogli bi koristiti još više zahvaljujući novoj opciji s kojom možemo pokretati i desktop aplikacije bez potrebe za korištenjem interneta. Google je nedavno predstavio Chrome Apps, proširenje za Chrome koje služi kao launcher za pokretanje raznih desktop aplikacija. Sve one instaliraju se putem Chrome Web Storea koji postoji od 2010 godine, no sada sa još jednom kategorijom aplikacija.

Sve to napravljeno je s ciljem da olakša i ubrza krajnjem korisniku pronalazak i pokretanje aplikacija koje se često koriste. Same aplikacije vrlo su slične svojim web verzijama, neke čak identične njima. Izbor aplikacija još uvijek nije velik, no mogao bi postati s obzirom na 750 milijuna instaliranja aplikacija sa Chrome Storea i velik broj developera koji razvijaju Chrome aplikacije. Glavni nedostatak koji mnogi zamjeraju Chrome aplikacijama je što su vrlo ograničene funkcijama te često predstavljaju samo link na neki web servis ili aplikaciju.

Chrome-OS-hell-week-screenshot-apps-menu

Upravo zato i ovaj pokušaj ima za cilj dovesti na desktop moćnije i bolje aplikacije za zahtjevnije korisnike, kako piše The Verge. Te aplikacije imaju pristup hardverskim resursima računala i za svoj rad ne zahtjevaju niti Chrome niti internet vezu, a mogu se sinkronizirati između više računala. Kako su pisane isključivo za Google Chrome neće raditi ni u jednom drugom pregledniku, a za sada ih je moguće instalirati isključivo iz Chrome Web Storea.

Velik je posao pred Googleom kako bi progurao ove aplikacije do većeg broja korisnika, no Chrome kao najpopularniji web preglednik zasigurno je platforma od velike pomoći kako u promociji tako i u brandingu ovih aplikacija. Chrome OS, operativni sustav kojeg Google razvija, nije zaživio na predviđeni način, a iskustva korisnika su rijetko pozitivna. Zbog toga na ovo možemo gledati kao način iskupljenja i pokušaj da se kreira stabilna platforma za distribuciju ponajprije desktop, a kasnije i mobilnih aplikacija.

Chrome Apps launcher možete instalirati na računalo iz Chrome Web Storea, te ga postaviti na Start traku za brzi pristup. On pokreće i Chrome desktop aplikacije, ali i one web appove koje već imate u pregledniku.

Da li je ovo dobar potez vidjet ćemo kada lista aplikacija postane malo veća i ozbiljnija, no nameće se pitanje je li nam potrebna još jedna aplikacijska platforma?

Nema druge nego pričekati dok lista aplikacija ne postane malo ozbiljnija, a za sve koji žele ovo probati i sada, trk na Chrome Web Store.

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *