WWDC 2013 – Apple je ponovno IN

1306pijbesfgvijbefg_pre

Već tradicionalna WWDC konferencija Apple developera postala je događaj sezone kada su noviteti iz Cupertina u pitanju. Nakon rekorde prodaje ulaznica za konferenciju u samo dvije minute, Apple je zasigurno srušio još jedan rekord. Otkako je Steve Jobs preminuo Apple polako tone pa je zanimljivo pogledati novitete koje sprema ekipa na čelu s Johnatanom Iveom, koji ovog puta vodi kompletan dizajn hardwarea i softwarea. Tim Cook ima veliku odgovornost preuzeti kompaniju nakon vizionara poput Jobsa, što svakako nije jednostavan zadatak, pogotovo uz konkurenciju koja je svakim danom sve jača.

Predstavljeno večeras:

  • iOS 7 je potpuno redizajniran, dostupan na jesen

  • iOS in the car, koji će pokretati računala automobila

  • novi MacBook Air, sa baterijom koja traje cijeli dan

  • potpuno redizajnirani Mac Pro u osam puta manjem kućištu

  • OSX Mavericks sa FLAT dizajnom

  • iWork se seli u Cloud

Konferencija počinje već tradicionalnim vijestima iz Apple svijeta, 50 milijardi preuzimanja s App Storea, 1o milijardi dolara isplaćeno developerima i zanimljiv podatak da prihod od preuzimanja iOS aplikacija čini ukupno 74% prihoda svih mobilnih aplikacija, neovisno o platformi, dakle tri puta više nego Android i ekipa zajedno. To je prava snaga Applea.

Mac

Unatoč padu prodaje osobnih računala Macovi bilježe rast od 15% u odnosu na PC sa rastom od svega 3%, a 35% ukupnog broja korisnika je na Mountain Lionu, posljednjoj verziji OSXa. U usporedbi s Windowsom 8 koji je ispod 5% udjela, ovo je velika stvar, a znamo da je Apple lider kad je u pitanju update na nove verzije. Sa desetom verzijom OSXa ostali su bez imena mačaka, pa prelaze na morske životinje, upoznajte morskog lava. Šala mala, novi OSX zove se OSX Mavericks, po surferskoj lokaciji u Californiji.

wwdc2013_0147

Novi OSX Mavericks donosi novosti u Finderu, tagove, bolju podršku za više zaslona te još mnogo toga ispod haube. Biti će dostupan kao digitalni download sa Mac App Storea. Safari donosi neke novitete poput jake integracije s Twitterom, a predstavljen je iCloud Keychain, svojevrsna sinkronizacija lozinki u Safariju. Novi kalendar je prvi znak flat dizajna, izbačena je koža i koristi se jednostavan flat dizajn. Push notifikacije su dostupne i na Macu, a ubačene su i Mape te iBooks.

Novi OSX Developer prieview je dostupan danas, finalna verzija na jesen.

Hardware

Predstavljena je nova linija MacBook Air laptopa sa Intel Haswell procesorima. Baterija na ovim uređajima bi trebala trajati cijeli dan, a optimizirana je i grafika koja je sada mnogo brža. Dolazi podrška za novi WIFI standard 802.11ac, sa novim Airport base i Time Capsule-om.

Dolaze i novi Mac Pro uređaji. Danas imamo uvid u proizvod koji se tek radi, nešto što Apple inače ne radi. Thunderbolt 2, ECC RAM memorija, dual AMD CPU, podrška za 4K zaslone i sve to u osam puta manjem kućištu nego do sada. Ovi uređaju proizvode se u USA, a biti će dostupni krajem godine.

2013-06-10_11h03_03

Cloud

iWork paket prelazi u cloud, po meni sasvim logičan i očekivan potez. Direktna konkurencija Google Docsima. Sve radi iz web preglednika, i na Windowsima naravno.

iOS

A sada ono što svi čekamo, iOS. Do sada je prodano preko 600 milijuna iOS uređaja, iPhone se koristi čak 50% duže no Android uređaji, a korisnici iOSa kupuju na internetu mnogo više no ostali.

Evo rečenica koja govori sve:

“iOS 7 is the biggest change to iOS since the introduction of iPhone. It’s packed with tons of new features, and a stunning new user interface.”

Nova tipografija, potpuno redizajnirane ikone, vrlo slično predviđanjima. iOS je potpuno FLAT uz novi “slide to unlock”, te redizajn svih stock aplikacija. Animirana aplikacija za vrijeme, 3D interface s obzirom na položaj uređaja mijenja se doživljaj.

uts4q-o5l5-v

u1k902b5z5tg

wwdc2013_0376

Redizajnirana je svaka aplikacija, ovo je najveća promjena otkad postoji iOS. Jony Ive je napravio dobar posao sudeći po dojmovima u dvorani i ovim slikama. Velika, velika promjena.

0qejjd9v-1gh bmq32z64v1es y_yo2_sthxtm 7b16zjy1xwcy tgm449rz-__n

Mail aplikacija neodoljivo podsjeća na Mailbox, čini se da je ekipa napravila dobar posao jer se i sam Apple okrenuo u tom smjeru.

atblis3pp_hs

Dolazi dugo očekivani Control Center, središnje mjesto za kontrolu glavnih postavki uređaja.

mw9nkz0bs_kk

Safari dobiva novi dizajn i mnoge funkcionalnosti, uključujući i iCloud Keychain, jednostavan pristup favoritima i 3D animacije. Izgleda jako zanimljivo.

4n-14z46lwi_

Airdrop, tap to share, omogućava jednostavno dijeljenje slika između iPhonea.

u3-4ftoq8hrb

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovo raditi na starijim uređajima. Promjena je stvarno velika, malo prevelika za Apple.

Siri ima novo sučelje i novi, muški glas. Preko nje možete podesiti postavke, pretražiti Twitter i Wikipediju te Bing?? Siri se integrira u automobile pomoću iOS in the car sustava, cijelog sučelja za automobile. Mnogo proizvođača će nuditi ovu funkcionalnost u svojim novim automobilima. navigacija, Siri, Mape, izgleda jako dobro. Revolucija napokon stiže u automobile.

bfmw_8dx1kto

iTunes Radio

Čini se da su glasine bile istinite, stiže nam iTunes Radio, servis za stream glazbe, a ako vam se svidi pjesma možete ju odmah kupiti, naravno. Servis je besplatan za korištenje, no ima prikazane oglase, osim ako ste iTunes Match korisnik, onda nemate oglasa.

5aw_pa7_yyxj

iOS 7 dostupan je za developere danas, za nas ostale na jesen. Dostupan na uređajima novijima od iPhonea 4, iPada 2, iPada Mini te iPod Toucha 5gen.

I to bi bilo to izgleda. Očekivanja su velika, nadamo se da će Apple to ispuniti. Tim Cook obećao je da ćemo ovaj duh vidjeti u novim uređajima u budućnosti. Dakle, nije predstavljen novi iPhone ako ste to čekali. Ipak je ovo konferencija za developere koji će ovih dana imati prilike raditi na novom iOSu 7. Do jeseni će sve to biti usavršeno i dostupno svima.

Apple   iOS 7   Features

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *