Yahoo kupio Tumblr i redizajnirao Flickr, je li ovo novi početak za njih?

20130521-143154.jpg

Otkako je Marissa Mayer preuzela Yahoo! prošle godine, stvari se polako popravljaju za tu kompaniju. Dobra karma koju je Marissa izgleda donijela iz Googlea utjecala je pozitivno i na cijenu dionice koja polako, ali sigurno raste. Osim toga, radi se na novim projektima, popravljaju se postojeći servisi i u poslovanju se općenito osjeti nova snaga koja im je itekako potrebna.

Flickr

Flickr je nekad bio prvi i jedini pravi servis za javno objavljivanje i dijeljenje fotografija. Danas je konkurencija mnogo jača i takvi servisi rastu kao gljive poslije kiše. Unatoč tome, Flickr je uspio sačuvati korisnike, no ta brojka je bivala sve manja i manja. Uz prisutan trend brze izmjene dizajna i funkcionalnosti web servisa, zbog strelovitog napretka novih tehnologija, Flickr je ostao na začelju. Zastarjeli dizajn i manje mogućnosti s obzirom na konkurentske servise učinili su svoje, pa je Flickr polako tonuo. Sada bi se sve trebalo okrenuti u korist Flickra, ali i krajnjih korisnika; jer je predstavljen potpuni redizajn ovog servisa. Dizajn je moderniziran, slike su veće i sučelje je bolje. Omogućeno je dodavanje fotografija u punoj rezoluciji, a svaki korisnik ima na raspolaganju 1TB prostora za pohranu.

Ekipa smatra da korisnici zaslužuju dijeliti fotografije u punoj razlučivosti, a ovaj potez daje jednu novu dimenziju cijeloj priči. Terabajt podataka je sasvim dovoljno prostora za pohranu omiljenih fotografija ili video zapisa do 3 minute. Osim toga, dolaze neki novi alati za organizaciju fotografija, te još neki noviteti, a sve je to dostupno odmah. Hvale vrijedan potez i veliki plus za Yahoo i Marissu.

Tumblr

Planovi za pomlađivanje Yahoo-a trebali bi biti realizirani, sada kada je potvrđena i odobrena akvizicija blogging diva Tumblr koji broji preko 108 milijuna blogova. Cijena ove transakcije je prava sitnica, 1,1 milijardi dolara, a obe ekipe su suglasne kako žele zadržati i poboljšati Tumblr. Dosadašnji CEO David Karp, taj će posao raditi i dalje, čime je garantirana samostalnost ovog popularnog servisa za vođenje blogova. Koja će biti uloga Yahooa u cijeloj priči, ostaje za vidjeti, no sasvim je sigurno da Tumblr ostaje kao samostalan servis pa nema razloga za brigu ako ste korisnik servisa. Velika baza korisnika koju ima Tumblr, i činjenica da su to većinom mladi korisnici, trebala bi pomladiti posrnuli Yahoo koji je pokazao zavidnu inicijativu i energiju, iako su ga mnogi već otpisali.

Mnogi su analitičari otpisali Yahoo, jer nema inovacija iz tvrtke, a jedina pozitivna vijest u zadnjih nekoliko godina je ta da je Marissa Mayer preuzela vodstvo nad posrnulim divom. Sudeći po navedenim događajima daje se zaključiti da Yahoo ima snage i volje, a bome i financijskih sredstava za povratak u prvu ligu. Čini se da će ostatak utakmice biti vrlo zanimljiv.

Pročitajte ostale članke iz kategorije

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *