Facebook Home, ovo nam vjerojatno nije trebalo

qC4juKVaNdy

Facebook je izgleda odlučio držati press konferencije za sve novitete,  slične predstavljanjima Apple uređaja, čime si osiguravaju veće zanimanje javnosti i priču koja traje nekoliko dana prije, i nakon predstavljanja. Bilo da se radi o predstavljanju novog News Feeda ili onoga što su mnogi očekivali kao Facebook mobitel, Marc Zuckerber penje se na pozornicu u maniri Steve Jobsa i predstavlja nešto o čemu će mediji i blogeri danima pisati. Pa krenimo.

Ono što je sigurno, sada i potvrđeno od samog Marca, Facebook ne namjerava predstaviti smartphone iz razloga što u najboljem slučaju mogu dobiti 1-2% korisnika, a cilj je upravo što veći broj korisnika koji ima jače i bolje iskustvo Facebooka. iOS je poprilično zatvoren sustav i Apple nikada ne bi dopustio da mu Facebook ovako uvuče ruku u džep, pa je logično da se okrene Androidu, otvorenom sustavu gdje ne ovise o nikome, dobro Google je tu no to ne bi trebalo biti problem.

Što je Facebook Home?

Ukratko rečeno, Facebook Home je novo iskustvo korištenja Android uređaja gdje su u prvom planu ljudi, a ne aplikacije. Home prilagođava vaš home screen, poruke i notifikacije a sve u cilju veće integracije sa Facebookom. Da bi vidjeli statuse i slike prijatelja više ne morate otvarati aplikaciju, sve imate na preglednom sučelju vašeg početnog zaslona zvanom Cover feed, sa fotografijama u fokusu koje možete vrlo lako lajkati ili komentirati. Ne radi se o zasebnom operativnom sustavu, već je Home integriran u vaš Android pa radi u svako doba dana i noći. Dobivate i Chatheads koji vam omogućava odgovor na poruku iz bilo koje aplikacije, bez većeg prekida u onom što trenutno radite. Sve lako dostupno jednim pokretom prsta.

FB-CoverFeed

Za koga je?

Ako Facebook koristite većinu vremena na vašem smartphoneu onda je ovo prava stvar za vas. Facebook Home integrira Facebook u većoj mjeri nego bilo koja aplikacija do sada, što nije za svakoga. Zamislite samo odvlačenje pozornosti kada vidite što je novo na Fejsu čim upalite svoj telefon, makar samo da pogledate koliko je sati. Za nekog idealno, za nekog propast, a ono što Facebook očito želi je povećati vrijeme koje korisnici provode na ovoj društvenoj mreži. Dakle, ako vam Facebook nije središte telefona, ovim potezom će to postati. Ako vam je jedina aplikacija koju redovno koristite upravo Facebook, ovo će vam olakšati život.

FacebookChat

Kako nabaviti?

Facebook Home dolazi za sada na određene modele smartphonea, tablet verzije su u planu narednih mjeseci. Tu su sada HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II i  Samsung Galaxy S4. Ostatak ekipe će morati pričekati neko vrijeme, a ako imate stariji telefon od ovih nemojte se ni nadati. Aplikacija će biti dostupna kroz Google Play od 12. travnja.

Facebook polako shvaća koliko je mobilni svijet važan, te da je budućnost zarade upravo tu. Mobiteli se nose svuda sa sobom i od njih se ne odvajamo niti sekunde. Zato se naporno radi na novim, boljim aplikacijama i što većoj integraciji Facebooka koja će zahvatiti što veći broj ljudi. Koliko je to dobro za nas, ostavljam svakom osobno da prosudi, ja bi rekao da i ovako provodim previše vremena na Facebooku. A to je vrijeme koje bi mogao mnogo produktivnije iskoristiti.

Facebook Home

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Jedan od najvećih problema oko Facebook Home, u pogled na prezentaciju, je da Facebook u “normalnih” korisnika nije tako ljep i čist kao na prezentaciji. Na šta mislim?!

    Kad je upalim svoj Facebook, moji prijatelji ne objavljuju fotografije nekih divnih panorama ili fotografije društva koje sjedi zajedno i zabavlja se. Ne, to na Facebooku nije realna slika, barem ne kod osoba koje ja poznajem. Možda postoje negdje takve osobe koje imaju tako “ljep i čist” Facebook, ali meni takvi nisu poznati.

    Kod mene su veliki broj glupih linkova na neke glupe priče o glupim estardnim “umjetnicima”, veliki broj nekih fotografija sa tekstom koji pokušava da sadrži pametnu ili smešnu poruku a u stvari obično sranje, i pošto većina sluša narodnjake cijelu kolekciju turbo folka svaki dan nadjem na mom nalogu, i pored svega toga i veliki broj glupih reklama. I tako dalje da ne nabrajam više.

    I sad zamisli, ja upalim telefon da pogledam koliko je sati, kad ono smeje mi se Aco Lukas na mom telefonu i poziva da čujem njegovu novu bljuotinju, ili fotografija neke bolesne bebe gdje se traži da lajkujem fotografiju da bih “pomogao”.

    Nadam se da sad znate gdje je najveći problem u novom Facebook Home

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *