MoneyBook prati vaše financije i pomaže vam da ostanete u budžetu

moneybookslide

iPhone aplikacije postoje za sve što vam srce poželi, od opuštajuće igre do ozbiljnih poslovnih alata. Od liste najboljih aplikacija možete izabrati mnogo toga za sebe, no jedna od aplikacija koju koristim svakodnevno i za koju mogu reći da je višestruko korisna je upravo MoneyBook. To je aplikacija za praćenje redovnih dnevnih troškova unutar definiranog budžeta. Upisivanjem podataka o potrošnji po kategorijama dobivate pregledan popis vaših troškova i prihoda pa vam je lakše ostati u budžetu i shvatiti koliko zapravo trošite na nešto čega niste svjesni.

Praćenje osobnih troškova već neko vrijeme je pravi hit među developerima iPhone aplikacija pa postoji mnogo boljih ili lošijih alternativa za MoneyBook. Aplikacija ovog tipa namjenjena je za svakodnevnu upotrebu pa se od nje očekuje brzina i lako pregledno sučelje. MoneyBook ima oboje, aplikacija je zadovoljavajuće brza za otvaranje i upisivanje troška u svega par tapova sa vrlo jednostavnim izborom kategorije. Podjeljena je na nekoliko tabova, gdje svaki prikazuje svoju cjelinu, a prvi služi za pregled budžete i upisivanje troška ili prihoda. Upisane troškove i prihode kasnije pratite na kronološkoj listi, njih po potrebi možete izmijeniti ili dodati neki trošak ukoliko ste zaboravili, a uz svaki možete dodati i napomenu. Proces je isti za prihode, a oni se prikazuju na istoj listi s troškovima, samo su za razliku od crvenih troškova oni zelene boje.  Landscape mode ovdje donosi vam listu troškova ili prihoda po kategorijama i potrošnji. Mjesečna arhiva prikazuje vam troškove i prihode po mjesecima, a landscape mode donosi zanimljiv grafikon svih prihoda, troškova ili pojedinih kategorija. Imate na raspolaganju i tab za troškove koji se ponavljaju iz mjeseca u mjesec, pa ne morate misliti na njihovo upisivanje. Zgodno za troškove poput osiguranja ili mjesečne rate kredita.

Kod pokretanja aplikacije postavite si kategorije kako vam odgovaraju te izaberite svoj mjesečni budžet. To neka vam bude fiksni mjesečni iznos stalnih prihoda, a ako imate neke dodatne prihode možete ih vrlo lako dodati kao ponavljajuće prihode ili upisati ručno po potrebi. Možete podesiti još neke opcije poput one da li želite prijenos stanja (ostatak novca ili manjak) u sljedeći mjesec, datum početka mjesečnog obračuna ili pak lozinku za pristup aplikaciji. Registracijom imate mogućnost pohraniti svoje podatke na server i povratiti ih ako izgubite mobitel ili vam iz bilo kog razloga zatreba.

Naravno, postoji i web sučelje za pregled no ažuriranje nažalost ide ručno, nema sinkronizacije između weba i mobile aplikacije. Na webu imate nadasve jednostavan pregled transakcija bez nekih mogućnosti osim konverzije u prilično osnovni .csv format. To je i jedini nedostatak aplikacije zapravo, jer volio bi imati neku detaljniju statistiku na webu, no mobilna verzija je sasvim dovoljna za osnovne troškove.

MoneyBook je vrlo kvalitetna i oku ugodna aplikacija za praćenje troškova i prihoda koja će vam zasigurno pomoći ako želite sa sigurnošću znati koliko trošite. Vjerojatno ćete se iznenaditi kad vidite koliko ste potrošili na neke stvari za koje ste mislili da ne trošite mnogo. Cijena aplikacije je neznatnih 3 dolara za ono što dobivate, dakle nema mjesečne pretplate niti bilo kakvih in app troškova. Svakako probajte i javite dojmove.

[nggallery id=12]

MoneyBook [App Store link]

MoneyBook [Službene stranice]

UPDATE 14.10.2014.

Tvorci MoneyBooka predstavili su i novu aplikaciju slične namjene, Next. Modernog dizajna i visoku funkcionalnosti Next je odlična aplikacija za praćenje troškova.

Više na Lifehackeru

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *