Stigao je Samsung Galaxy S IV, očekivano dobar vođa Androida

Izvor: The Verge

Nakon brojnih glasina kakve smo navikli slušati danima prije predstavljanja Appleovih uređaja, sada smo dobili novi Samsung Galaxy S IV. Ovaj puta je Samsung krenuo dobro utabanim stazama kojima Apple ide već dugo vremena. Prvo predstavljanje u NewYorku, na poznatom teritoriju jabukovaca, koristeći njihove tehnike promocije i podizanja interesa javnosti. Letvica se tim potezom diže visoko, pa se mnogo i očekuje od nove uzdanice Android svijeta. Samsung Galaxy S IV je bez sumnje najmoćniji Android smartphone na tržištu, ostavljajući konkurenciju iza sebe u mnogo toga, no čini se da ekipa iz Samsunga polako odbacuje Android, kako isti nije ni jednom spomenut na promociji.

Dizajna vrlo sličnog kao prethodnik, Samsung Galaxy S IV dolazi također u plastičnom kućištu, no znatno poboljšanih performansi, i sa strane hardwarea i softwarea. Iako mnogi zamjeraju upravo plastično kućište Samsung ostaje vjeran svom dizajnu. U malo kockastijem kućištu skriva se i malo veći ekran no što je to na S III modelu, visoke rezolucije i kvalitete slike. Mnogo RAM memorije osigurava nesmetan rad sa više aplikacija i onim zahtjevnijima, a fotografije koje slikate sa novom kamerom od 13 Mpx ćete moći pohraniti na maksimalno 128 GB memorije kada ju proširite sa microSD karticom.

Iako Galaxy S IV dolazi sa Jelly Bean Androidom, Samsung isti nije spomenuo niti jednom u cijelom predstavljanju uređaja. Izgleda da se polako priprema teren za odvajanje od Googlea, ipak je Samsung najveći proizvođač Android modela, barem za sada. Ipak, najnovija verzija moćnog mobilnog operativnog sustava u kombinaciji sa TouchWiz sučeljem koje razvija Samsung i mnogim mogućnostima upravljanja pokretom ili čak pogledom. Tako vam Smart Scroll omogućuje scrollanje gore donje samo pogledom, SmartPause automatski zaustavlja video ako pogledate u drugom smjeru, SHealth integrira popularne narukvice i satove poput Jawbonea i prati vaše kretanje tokom dana te spavanje po noći. Zaista dobra ideja integrirati to sve u mobitel, koji je svakako uz nas 24/7. Uz IR senzor svoj smartphone možete koristiti i kao daljinski, pa je samo pitanje trenutka kada će vam novi model smartphonea skuhati kavu.

Šalu na stranu, Samsung misli ozbiljno sa novitetima. Ostaje nam vidjeti kako će sve to raditi, jer prezentacija je jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Očekujemo stoga prve recenzije i naravno travanj, kada bi Galaxy S IV trebao biti dostupan. U našim krajevima očekujemo ga krajem travnja, po za sada nepoznatoj cijeni.

Ispod imate specifikacije i par fotki, a The Verge ima super usporedbu sa ostalim smartphone uređajima na tržištu pa pogledajte. Sada čekamo reakciju ekipe iz Cupertina, jer oni čini se spavaju zimski san. No znamo da se Apple budi u proljeće, kao i medvjed iz zimskog sna, pa slijedom svega rečenog ne očekujemo ništa manje od čuda.

Samsung Galaxy S IV specifikacije:

  • Novi dizajn, poboljšano kućište sa novim materijalima, i dalje plastika
  • Povećan ekran na 5” od prijašnjih 4,8” na S III, visoke rezolucije 1920×1080 px i 441 ppi
  • 1,9 GHz Quad core procesor, 2 GB RAM memorije – skoro kao prosječan PC danas
  • Memorija od 16, 32 ili 64 GB proširivo microSD karticom do još 64GB
  • Prednja kamera od 2 megapixela i zadnja od 13 megapixela sa LEDicom i autofokusom
  • Andorid 4.2.2. Jelly Bean, sa Samsung TouchWiz grafičkim sučeljem
  • Zamjenjiva baterija od 2600mAh sa bežičnim punjenjem
  • Mnoštvo senzora za upravljanje pogledom i pokretom
  • IR senzor pa S IV možete koristiti kao daljinski

20130315-103048.jpg

20130315-103055.jpg

20130315-103101.jpg

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *