Izvor fotografije: Mashable

Google Reader se gasi, spasite svoje feedove

Izvor fotografije: Mashable

Google se izgleda upustio u proljetno čišćenje, pa su se uz mnoge servise koje nitko ne koristi, na tapeti našli i popularniji servisi poput Google Readera. Iako mnogima, uključujući mene nije jasno zašto gasiti Google Reader, najveća tražilica na svijetu Google, sigurno ima sasvim dobar razlog za ovaj potez. Za mnoge poput mene, koji su dan na internetu započinjali i završavali na Google Readeru, ovo dolazi kao hladan tuš. No, od očaja nema koristi, zato se bacam odmah na potragu za novim omiljenim servisom za čitanje RSS feedova. Evo što sam pronašao.

Sam Google Reader bio je savršen u poslu, integracija sa Google računom je definitivno bila plus, a brojni feedovi koje sam godinama vrijedno skupljao i pohranjivao činili su ovu web aplikaciju jednim od mojih najdražih web odredišta. Sada kad Google gasi ovaj servis, krajnje je vrijeme za pronaći alternativu vrijednu korištenja. Do sada sam isprobao nekoliko sličnih servisa, čisto iz znatiželje, no nikada se nisam odlučio, niti osjećao potrebu ozbiljnije se posvetiti nekom od njih. Sada je čini se, došlo vrijeme za taj korak.

Čitača RSS feedova ima mnogo, no rijetki su stvarno dobri. Od dobrog RSS čitača traži se da je brz i jednostavan, preglednog sučelja, te da ima integraciju sa mobilnim operativnim sustavima, web preglednicima i naravno moćna web aplikacija. Desktop aplikacije ovog tipa za mene nisu opcija, jer koristim više uređaja i potrebno mi je cloud rješenje.

Feedly

Elegantnog sučelja kojeg možete prilagoditi u nekoliko izgleda poput klasične liste, magazin formata, mozaika ili kartica. Vrlo responzivan i intuitivan, ima dobru podršku za iPhone i Android uređaje, te automatski preuzima sve vaše Google Reader feedove. Uz ekstenzije za web preglednike i mobilne aplikacije, ovo je jedan od bolje integriranih servisa. Možda čak bolji od Google Readera. Za sada moj osobni favorit. link

Ostali servisi

Od sličnih servisa vrijednih spomena, tu su NewsBlur koji je trenutno vrlo usporen zbog navale korisnika. Podržava iOS i Android, te ima mogućnost dodavanja Google Reader baze. Također, Old Reader je zgodna alternativa, ali probajte i NetVibes, Fever ili googlajte, tražilicu još nisu ukinuli.

Izvor fotografije: Mashable

Export Google Reader podataka

Sve podatke koje Google Reader ima u bazi, možete preuzeti putem servisa Google Takeout, koji automatski sve feedove sprema u .zip datoteku koju možete preuzeti na računalo i pohraniti na neki od cloud backup servisa ili prebaciti na neki drugi RSS čitač koji nema integraciju sa Readerom.

Google ima mnoge servise, koji nisu svi popularni pa je potrebno održavati red među istima. Ovakva čišćenja postaju rutina za Google. Novi servisi se predstavljaju, stari odumiru, tako to ide. Čini se da je dobar stari Google Reader odslužio svoje. Vrijeme je za mlađeg brata ili sestru, a Google Readeru 1. srpnja reći ćemo laku noć i zbogom, bilo je dobro dok je trajalo.

Pročitajte ostale članke iz kategorije

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *