Bolje aplikacije za iPhone

iphone apps

Ponavljati da je iPhone napravio revoluciju u svijetu smartphonea i razvoju aplikacija za iste više nema smisla. Sve je već rečeno kada je hvaljenje iPhonea u pitanju. Kada kupimo taj svemoćni uređaj, ako naručimo odmah, dobijemo čak i neke aplikacije. Ima tu svega, od osnovne aplikacije za mail, pa do Remindersa ili mega popularne Maps aplikacije. Ipak, razvoj tržišta iOS aplikacija i mogućnost developera da zarade pristojne novce na taj način donosi nam bolje i inovativnije aplikacije od onih pred instaliranih. Evo zamjene za neke aplikacije koje već koristite, uvjerite se da može mnogo bolje.

Mailbox umjesto Mail aplikacije

Apple je napravio dobar posao sa svojoj Mail aplikacijom. Ona je bila prava revolucija kada je predstavljena, no uz minimalne nadogradnje tokom svih godina postala je zastarjela i pomalo monotona. U zadnje vrijeme dosta prašine se diglo oko Mailbox aplikacije koja donosi revoluciju u vaš inbox. Iako vjerujem mnogi još uvijek čekaju svoj pristup aplikaciji zbog velikog interesa, ja sam svoju davno isprobao. Nakon nekog vremena korištenja Mailboxa u svakodnevnom radu s mailovima mogu vam reći da je aplikacija stvarno kvalitetna. Jednostavno i pregledno sučelje, te mnogo brže upravljanje mailovima glavne su prednosti ove aplikacije. Za više detalja svakako pročitajte moju recenziju i isprobajte ovu nadasve dobru aplikaciju.

Google Maps

Zar treba nešto reći na ovu temu? Mislim da nam je svima poznato da je Apple Maps aplikacija toliko loša da bi se i ekipa iz TV serije Lost uz nju izgubila, te da ista nema šanse protiv dobrih starih Google Mapsa. Sada modernizirani i sa novim funkcionalnostima, Google Mapsi su jedina aplikacija za karte koja vam treba na iPhoneu, osim ako idete na Mount Everest.

Wunderlist za podsjetnike

Aplikacija za podsjetnike koju dobivate u iOSu je dobra, no Wunderlist je mnogo kvalitetnija alternativa. Sučelje je preglednije i ljepše, a mogućnosti znatno bolje. Unošenje podsjetnika sa svim standardnim mogućnostima, listama i zabilješkama; stvaranje dijeljenih listi i još mnogo drugih mogućnosti čine Wunderlist odličnim izborom.

wunderlist

WhatsApp za SMS

SMS je mrtav! Uz sve što nam je donio iPhone, uključujući i iMessage možemo slobodno reći da rijetko koristimo SMS. Sada imamo Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, iMessage, Twitter i još mnogo sličnih servisa koji polako, ali sigurno guraju SMS u povijest. Ja osobno koristim sve navedene aplikacije, no ponajviše WhatsApp, jer ga koristi najviše ljudi s kojima komuniciram ovim putem. Bilo koja spomenuta aplikacija posao će obaviti dobro i na vrijeme, pa probajte koja vam najviše odgovara. Da ne govorim o smanjenju troškova za mobitel.

Sunrise za kalendar

Kalendar aplikacija na iPhoneu mi je vrlo draga, pa mi se je teško oprostiti od nje. No moram priznati da ozbiljno testiram novu aplikaciju Sunrise koja vam donosi kalendar na jedan bolji način. Isto što Mailbox radi za e-mail, to je Sunrise za kalendar.

Evernote za bilješke

Evernote je vrlo popularan danas. Spremanje bilješki, slika i svega što vam padne na pamet kroz ovu kvalitetnu i inovativnu aplikaciju je stvarno ugodno iskustvo. Ovisno o vašim potrebama, izaberite i aplikaciju za sebe, jer za gdje koju bilješku dovoljan su vam i već instaliran Notes. Ako pak tražite nešto više, Evernote je siguran izbor.

Dropbox

Spremanje svega u cloud je čini se, postalo pravi hit. Apple nudi iCloud koji radi ok, do neke granice, no Dropbox je servis koji je vrijedan vaše pažnje. Spremite i podijelite sve dokumente, prezentacije, slike ili sve što vam padne na pamet. Uz mogućnost integracije sa mnogo drugih servisa i automatskog spremanja slika, Dropbox je odličan izbor za cloud backup.

Chrome umjesto Safarija

Zar moram nešto reći? Svi valjda koristimo Chrome kod kuće. Pa zašto ga onda ne bi koristili i na iPhoneu. Sinkronizacija sa svim vašim računalima, brza i fluidna aplikacija i moćan engine čine Chrome neizostavnim dijelom vaše kolekcije aplikacija.

iphone-4s-beats-headphones

Glazba

iPod aplikacija je stvarno dobra za slušanje glazbe koju imate u svojoj kolekciji. No, kada je nova glazba u pitanju pokušajte sa Grooveshark web sučeljem koje radi sasvim pristojno u mobilnoj verziji, ali i na računalu. Tu je također i Slooshaj za vaše omiljene radio postaje, te Spotify ili Deezer za cloud slušanje glazbe. Budite u trendu.

Slike

Kamera na iPhoneu je stavrno dobra, ako niste fotograf. Ako želite neku dodatnu aplikaciju za kameru, ok. Ja mislim da je to nepotrebno, jer sve te aplikacije ne nude ništa drugačije. Jedina poanta kamere je da dobijete sliku. Nju tada možete urediti u nekoj od aplikacija poput Photoshop Express, Snapseed, Skitch ili Aviary. Za osnovne funkcionalnosti imate na raspolaganju Photos aplikaciju, a Facebook, Twitter i Instagram aplikacije imaju ugrađene filtre ako to tražite.

Bonus

Malo šećera na kraju kad smo već kod aplikacija. Ako već imate iPhone, svakako instalirajte aplikaciju za mobilno bankarstvo. Pitajte tetu u banci, sigurno će vam sa zadovoljstvom prezentirati aplikaciju svoje banke. Za stream filmova, serija ili glazbe sa vašeg računala na iPhone, koristite Plex, a jednostavnu i lijepu svjetiljku donosi vam Light. Ako instalirate eBay aplikaciju, najprije sakrijte sve kartice, a sve troškove pratite u genijalnom MoneyBooku.

Kada ste već kupili smartphone, onda ga naučite koristiti na pravi način. Nemojte da vam iPhone bude samo statusni simbol u kafiću već budite ponosni na mogućnosti koje vam on otvara. Siguran sam da će vam ovaj popis pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka putem iPhonea. Ako pak imate neke aplikacije koje koristite, a nismo ih spomenuli, bilo bi lijepo da nam to kažete u komentarima.

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Ehej, dugo nisam bio ovde pa evo da se javim. Imam i jednu malu opasku a to je da light aplikacija neće biti potrebna jer sada “lampica” dolazi uz iOS7 🙂

  2. Hvala na posjeti što bi rekli.. 🙂 Članak je pisan doduše prije iOSa 7 no izgleda da će ga trebati malo ažurirati sada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *