Prestavljen Ubuntu za tablete, izgleda stvarno dobro

tablet-and-phone-side

Nedugo nakon predstavljanja Ubuntu verzije za pametne telefone, dolazi nam i tablet verzija. Canonical je danas predstavio svoju viziju operativnog sustava za tablete. Uz već dugo prisutne, Apple i Android na tablet tržištu se u zadnje vrijeme probija i Microsoft sa svojim Windows 8 sustavom. Canonical  želi napraviti kompletno rješenje, da koristite jedan operativni sustav na svim svojim uređajima, od računala i TVa, do mobitela i tableta. 

Korištenjem HTML 5 web aplikacija unutar samog operativnog sustava “rame uz rame” sa nativnim aplikacijama, osigurava se da uvijek imate na raspolaganju točno ono što vam treba, a funkcije poput pretraživanja uključuju sve rezultate poput glazbe, filmova, knjiga ili internet stranica tako da brže dolazite do traženog sadržaja.

Samo sučelje izgleda doista impresivno. Minimalistički dizajn osigurava laku preglednost, a korištenje rubova ekrana vam jamči produktivnost. Usudio bih se reći da je korištenje rubova dosta dobro zamišljeno pa vam tako desni rub donosi klasičan Ubuntu izbornik, vrh ekrana donosi postavke sustava i notifikacije, na dnu pristupate kontrolama aplikacije koju koristite a desni rub je zamišljen kao Side Stage. On predstavlja način korištenja aplikacija operativnog sustava za telefone, što vam daje mogućnost korištenja više aplikacije odjednom, no i tablet aplikacije će moći koristiti ovu mogućnost. Vrlo slično napravio je Microsoft sa Windows 8 Metro i desktop aplikacijama koje dijele ekran.

Iako tu fali još mnogo funkcionalnosti poput trgovine aplikacijama, sve skupa pokazuje izniman potencijal. Mnogi kažu kako je Ubuntu ljepši od Androida i otvoreniji te pristupačniji od Applea, što nije daleko od istine.

Čini se da Canonical polako dobiva viziju Ubuntua kao branda. Od jedne male Linux distribucije koja je počela kao fork, nastao je pravi Linux div. Iako mnogi zamjeraju previše komercijalan pristup, po meni je to jedino logično rješenje koje može osigurati stabilnu budućnost za Ubuntu. Ovaj pristup integracije sa svim uređajima koje moderan čovjek posjeduje daje jednu zaokruženu sliku, te iako “posuđuju” najbolje funkcije od Applea i Microsofta, sve skupa je jako dobro zapakirano i predstavljeno javnosti. Kako je i mobilni i tablet Ubuntu još u developer beti, ostaje nam pričekati da vidimo kako se Canonical nosi sa izazovima tržišta. Ubuntu za tablete bit će dostupan kroz par dana, a za sada će raditi na Nexus 7 i 10 tabletima.

Ubuntu Developer

Ubuntu for tablets 

Pročitate i ostale članke iz kategorije

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *