Crnogorska .me je najbrže rastuća domena u Europi

Infografik_feb-2013-555x1000

Crnogorska domena .me zasigurno je jedna od prepoznatljivih na internetu. Korištena od mnogih pojedinaca, ali i tvrtki poput Googlea, Facebooka, WordPressa i Vise postala je najbrže rastuća domena na starom kontinentu.

Od 2008. godine kada je domena ušla na tržište, pa do sada je registrirano preko 2,2 milijuna .me domena, samo u 2012. godini njih 668.881. Brzo rastući broj novih registriranih domena, a i činjenica da je oko 35 posto domena sa tri znaka još uvijek slobodno, kako piše Netokracija, daje naslutiti da će ova domena vrlo brzo uloviti brojku od 3 milijuna. Moderan pristup i “otvaranje” tržišta nacionalnih domena, osigurali su Crnoj Gori zasigurno najbolji izvozni proizvod kojeg bi svaka druga država mogla samo poželjeti. U njihovu korist ide i prikladan naziv domene koji se dobro slaže sa svakim imenom te je izvrsna opcija, kako za osobne web stranice, tako i za ozbiljne tvrtke.

S druge strane imamo hrvatsku domenu .hr, koja iako nema potencijal .me domene, zasigurno može biti prepoznatljiva i korištena od strane velikih igrača za stranice vezane za zapošljavanje i ljudske resurse (human resources, kratica HR). Mnoge velike tvrtke imaju posebne stranice za zapošljavanje djelatnika, da ne spominjem oglasnike poslova koji bi rado ugrabili .hr domenu. Situacija s našim domenama je jedna druga krajnost od ove .me priče, negativna naravno. Do nedavno ste .hr domene morali registrirati slanjem papirnatih zahtjeva, sada su “zaštićene” suludim pravilima besplatnih domena za tvrtke i obrte, a ako želite kupiti domenu, morate biti iz Hrvatske i to će vas skupo koštati. Zašto se naše domene ne bi otvorile svijetu, umjesto da ih štitimo kao neku rijetku zaštićenu vrstu?

Jednostavnom računicom može se izračunati da za svojih 668.881 domena po tržišnoj cijeni od 20$ Crna Gora samo prošle godine uprihodovala preko 13,3 milijuna $. Taj iznos dobivaju godišnje za domene registrirane 2012., a ako na to pridodate zaradu od domena iz prošlih godina te novo registrirane domene, kojih je sve više; daje se zaključiti da se bez velike kapitalne investicije može od domena napraviti jako unosan posao, da ne govorimo o indirektnoj promociji države i popratnim zaradama poput web hostinga i slično.

U svakom slučaju, bilo bi nam bolje da se ostavimo viceva o Crnogorcima i ugledamo se na njih kada je biznis u pitanju, bilo da se radi o domenama ili turizmu. No o tome nekom drugom prilikom.

Do tada posjetite službeni .me blog i pogledajte infografiku.

Infografik_feb-2013-555x1000

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Mi smo u svemu posebni pa tako i u svijetu domena, iskreno “me” domena ipak ima puno više uporabnih mogućnosti negoli to može pružiti “hr” domena, a i njena cijena koja je jedna od najskupljih u Europi govori kako funkcionira CARNET. Ljudi očito neznaju što je marketing.

  2. Uspio sam kupiti dvije me. domene, još su u povojima i potpuno nedovršene stranice, a ono što me fascinira je činjenica da i ovako nedovršene (na njima piše da su u izradi) imaju mjesečno preko 3 000 posjeta svaka. Možda je me. jednostavno internetska budućnost 🙂

  3. eto kako crnogorci unovčili “zrak” dok se u hrvatskoj ni konkretan proizvod ne može prodati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *