Uz Mailbox e-mail više nikad neće biti isti

mailbox-iphone

Dugo očekivana aplikacija za revolucionarno čitanje, pregledavanje i sortiranje e-mailova napokon je puštena u javnost. Zbog dugih lista čekanja većina korisnika još nije dobila priliku isprobati aplikaciju, no mi koji smo se ranije prijavili na listu čekanja, polako dobivamo pristup aplikaciji. Ja sam aplikaciju počeo koristiti jutros, no nakon tek 5 minuta korištenja stekao sam dojam moćne, brze i nadasve efikasne aplikacije s kojom je posao brzo gotov. Veliki broj mailova sortirati ćete mnogo brže nego do sada, kroz par jednostavnih pokreta rukom, sortiranjem u liste ili odgađanjem za kasnije; jednostavno i brzo dolazite do “inbox zero” situacije.

Svi mi koji dnevno dobivamo veći broj mailova znamo koliko je teško pronaći optimalan i brz način kako na svih odgovoriti, spremiti ih ako zahtjevaju našu pažnju kasnije i podsjetiti se da moramo nešto napraviti povodom tih mailova koji čekaju u inboxu. Postoje mnoge tehnike za efikasno korištenje e-maila, vjerujem da bi svatko od nas imao neki drugi savjet ili način, no vjerojatno jedan od najučinkovitijih načina je takozvani inbox zero. Poanta je u tome da do kraja radnog dana vaš inbox bude prazan. Mailovi se spremaju u mape, označavaju raznim oznakama, na neke se odmah odgovara i slično, sve dok je ishod prazan inbox.

Mailbox aplikacija ide u tom smjeru, i to velikim koracima ako se mene pita. Do sada sam isprobao mnoge e-mail servise i aplikacije koje nude revolucionarne pristupe ovom problemu, no uglavnom bi se uvijek vratio dobrom starom Gmail web sučelju i klasičnoj Mail aplikaciji na iPhoneu. Nisam je napustio ni kada se pojavio Sparrow, no nakon par minuta korištenja Mailboxa odluka je donesena. Nažalost ne mogu sve račune migrirati na Mailbox jer isti podržava samo Gmail, no većina mailova ipak uredno dolazi, odlazi i sprema se preko ove nadasve korisne aplikacije.

Da bi dobili pristup Mailbox aplikaciji za iPhone morate biti korisnik Gmaila jer za sada je samo on podržan. Nakon što iz App Storea instalirate aplikaciju morate se prijaviti na podužu listu čekanja koja u trenutku pisanja članka ima preko 700.000 korisnika. Ja sam imao sreću da sam se prijavio prije pa sam među prvih 50.000 korisnika dobio pristup aplikaciji.

Jednom kada dočekate svoj red, morate se prijaviti sa svojim Google računom te pregledati kratku uputu za korištenje. I to je to otprilike, spremni ste za revoluciju e-maila. Samo korištenje je krajnje jednostavno, swipe desno vam nudi opcije spremanja u arhivu (zelena kvačica) i brisanja poruke. Swipe lijevo daje vam mogućnost spremanja maila za poslije ili spremanja na listu. Možete odabrati kada želite da vam se taj mail vrati u inbox: kasnije, navečer, sutra, drugi tjedan ili odabrati datum i vrijeme. Liste su mape koje Mailbox radi unutar Gmail računa s obzirom na to što sami izaberete. Već kreirane dolaze tri liste no one se mogu brisati i kreirati nove po potrebi. Tri glavna dijela aplikacije kojima se pristupa jednim dodirom izbornika na vrhu ekrana su dio gdje se nalaze mailovi spremljeni za kasnije, sam inbox i arhiva. Oni odgovaraju redom kreiranim Mailbox mapama u Gmailu, Inboxu te mapi Sva pošta unutar Gmaila.

mailbox-folder-table

Kada je inbox prazan dobivate poruku “You’re all done.” sa svaki dan drugačijom slikom i simpatičnom Mailbox ikonom. To svoje postignuće čistog inboxa možete podijeliti s prijateljima na Facebooku i Twitteru da svi vide kako ste vrijedni.

Standardnim izbornikom s lijeve strane možete pristupiti postavkama aplikacije i ostalim mapama, a ikona za novi mail nalazi se gore desno. Unutar svake mail poruke imate opcije za odgovor ili prosljeđivanje, te za spremanje na jednu od lista za kasnije jednim dodirom. U postavkama možete podesiti način kako vam dolaze obavijesti, dodati više mail računa ili postaviti potpis koji se koristi kod novih poruka i odgovora putem aplikacije.

Ovaj način pristupa mailu je toliko jednostavan da ćete se vrlo brzo naviknuti na korištenje te ćete uštedjeti mnogo vremena sortirajući mailove. Uz ugodno i brzo sučelje aplikacije koje radi bez greške nije teško zaboraviti način na koji ste do sada koristili e-mail. Mala revolucija za korisnike iPhonea i Gmaila, barem za sada jer sudeći po interesu za aplikaciju za očekivati je ubrzo i Android verziju s podrškom za druge e-mail servise. Ja sam definitivno odustao od službene Mail aplikacije na iPhoneu, te prešao na Mailbox zbog jednostavnosti i opcija koje mi pruža, a koliko mogu vidjeti na Twitteru mnogi dijele moje mišljenje. Šteta da nema podrške za druge mail servise, i šteta da su liste čekanja tako duge, ne zadugo nadam se. U nastavku imate nekoliko svjetlopisa same aplikacije te kratak pregled dobrog i lošeg.

thumbs_up

 – Brzo sortiranje mailova po listama

– Intuitivno i brzo sučelje

– Odličan koncept na koji se je lako naviknuti

.

thumbs_down

– Podrška samo za iPhone i Gmail

– (Pre)duge liste čekanja

– Mrvicu spor efekt kod sortiranja mailova

 

[nggallery id=11]

 

Mailboxapp – iTunes link

Mailbox službene stranice

UPDATE 1 – 15.03.2013.

Dropbox je kupio Mailbox, za nemalih stotinjak milijuna dolara. Nije loše za ovako mladu aplikaciju i ekipu.

UPDATE 2 – 23.05.2013.

Mailbox je predstavio iPad verziju, što donosi jedinstveno upravljanje mailovima na druge uređaje. Kažu također da je Android verzija u razvoju.

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *