Koristite text expansion na iPhoneu za brže pisanje

iphone

iPhone tipkovnica je odlična, bolja od mnogih na konkurentskim uređajima, bolja čak i od pravih tipkovnica na smartphonima. No, zašto gubiti vrijeme tipkajući istu stvar po nekoliko puta na dan. Koliko puta dnevno pišete svoju e-mail adresu ili broj telefona? Kada na godišnjoj razini pogledate koliko vremena izgubite na takve aktivnosti, radi se o danima, koje ste mogli iskoristiti bolje nego da tipkate istu stvar po tko zna koji put. U pomoć dolazi takozvani text expansion, način pisanja gdje za pred definirane kratice unosite neki tekst, kojeg aplikacija ispisuje svaki puta kada vi upišete kraticu. Odlična stvar koja štedi mnogo vremena i živaca, pogotovo zgodna i od iOSa 6 dostupna na iPhone uređajima.

Slične aplikacije postojale su na iPhoneu i prije, no niti jedna od njih nije imala potpunu kontrolu i mogućnost zamjene kratica sa tekstom u svim aplikacijama. Na računalima imamo odličan TextExpander i Texter, iPhone ima više aplikacija no niti jednu ne bi posebno predstavljao kada imamo službenu verziju koja radi savršeno. Stvar je u tome da morate definirati kratice koje želite koristiti i tekst koji one upisuju. Dakle ako je kratica em postavljena da upisuje vašu e-mail adresu, svaki puta kada upišete em iPhone će ponuditi opciju upisivanja e-maila. Kratica možete postaviti više i koristiti ih uvijek. Da bi pristupili aplikaciji, posjetite Settings>General>Keyboard (Postavke>Općenito>Tipkovnica) i dolje na dnu imate Shortcuts. Dodajte nove i uredite postojeće, te probajte pisati kraticu u bilo kojoj aplikaciji kada vam je to potrebno.

Meni osobno je ovo vrlo drag način pisanja određenih dijelova teksta koje često pišem. Da li se vama sviđa i hoćete li koristiti ovu mogućnost?


Pročitajte ostale članke iz kategorije


About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *