Facebook predstavio naprednu tražilicu interesa, ljudi i lokacija

Facebook-ceo-mark-zuckerberg

Facebook je danas na dugo očekivanoj konferenciji predstavio tražilicu ljudi, interesa, mjesta i još mnogo toga. Indeksiranjem ogromne baze korisnika i još veće baze njihovih podataka poput interesa za filmove, restorane ili fotografije, Facebook je predstavio veliko poboljšanje svoje tražilice.

Usudio bih se reći da je pravo vrijeme za ovakvo nešto sada kada društvene mreže ulaze u svoju mirniju fazu, a korisnici već jako dobro znaju što žele i što trebaju. Facebook će vam pomoći da do toga brže dođete, i lakše pronađete upravo ono što vas zanima.

Bazirano na podacima s Facebooka, i koliko je moguće zaključiti iz prezentacije, vrlo inteligentno rješnje. Kako naglašava sam Marc Zuckerberg, Facebook Graph Search će biti treći važan dio Facebooka, uz Timeline i News Feed. On će prikazivati informacije koje korisnici žele gotovo trenutno, vodeći računa o ljudima s kojima više komunicirate i onima koji vas više zanimaju te vašim postavkama privatnosti. Pretraživanja su dosta fleksibilna pa tako jednostavno možete upisati što vas zanima i Facebook će odmah pronaći pravu stvar za vas poput restorana kojeg vaši prijatelji u New Yorku vole ili svih vaših (ili novih) prijatelja koji vole ples. Uz par slova do ljudi, mjesta, interesa ili bilo čega što vas zanima.

Ovaj potez trebao bi povećati interakciju među korisnicima i pridodati Facebooku još jednu važnu naviku korisnika prilikom korištenja interneta – pretraživanje. Iako ne pretražuje internet Facebook Graph Search ima integraciju s Microsoftovom tražilicom Bing ako želite pretražiti nešto što nije na Facebooku. Kako će ovo utjecati na odnos snaga između Binga i Googlea vidjet ćemo nakon što sve zaživi, no sasvim je izvjesno da će ovo kao i svaka Facebook promjena do sada izazvati brojna oduševljenja i razočaranja diljem svijeta. U koju skupinu vi spadate i da li želite isprobati Facebook tražilicu?

Trenutno se Graph Search nalazi u zatvorenoj Beti, a javno predstavljanje možemo očekivati u narednim tjednima, u početku samo za web i s ograničenim funkcionalnostima. Ako i vi želite biti među prvima koji će ovo isprobati saznajte više i prijavite se na Facebook stranici posvećenoj Graph Searchu.

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *