Facebook mobile revolucija uz nove aplikacije i mogućnosti

20130105-110150.jpg

Prije iOSa 6 Facebook je bio potpuno mobile nepismen. Stalni problemi sa mobile developerima, i još veći sa mobile aplikacijama svakodnevno su srozavali ugled najveće društvene mreže na svijetu, barem što se tiče iOSa. Novim verzijama sve stare boljke su ispravljene, a svako toliko nas iznenadi i pokoja nova aplikacija ili nova mogućnost u postojećim aplikacijama, poput Poke aplikacije i Facebookovog pokušaja ulaska na tržište VoIP tehnologija dodavanjem mogućnosti glasovne komunikacije preko Messenger aplikacije.

Kada bilo tko piše o novim trendovima uvijek se pri vrhu liste nađe mobile revolucija. Predstavljanjem sve popularnog iPhonea i mnogobrojnih smartphone uređaja kroz zadnjih 5-6 godina, stvorila se velika baza korisnika koja je prešla milijardu smartphone uređaja na svijetu. S tim brojem korisnika, brojke posjećenosti web stranica sa mobilnih uređaja i prenesenih podataka rastu u nebesa, a kao posljedicu imamo sve više mobilnih aplikacija i mobilnih verzija web stranica, portala, blogova i svega ostalog na internetu. Sve je postalo mobilno. Od osnovnog surfanja i gledanja Youtube videa, do mobilnog plaćanja i kompletnih sustava za terensku prodaju, statistiku i slične servise. Danas je za posao dovoljan dobar smartphone.

Ipak, veći udio korisnika su oni koji traže samo zabavu na internetu. Da li se radi o raznim igrama ili društvenim mrežama, nebitno je u ovom slučaju. Facebook od cijele priče ubire dobar dio kolača, sa preko milijardu svojih korisnika, i skoro pola tog broja korisnika na mobile uređajima. Zato ne čudi činjenica kako se veliki novac ulaže u mobilne aplikacije i oglašavanje. Iako im sa monetizacijom mobilnih aplikacija i ne ide baš najbolje, njihova kvaliteta je sve bolja. Uvode se nove mogućnosti koje targetiraju određen dio korisnika i na taj način pokušavaju Facebooku osigurati veći profit na mobilnom tržištu.

Poke

Pokanje na Facebooku postoji od davnih početaka, kada nas je u Hrvatskoj bilo tek nekoliko stotina korisnika. Tada je ta mogućnost sama po sebi bila zanimljiva, no danas više nema smisla. Zato je Facebook pokušao napraviti novi brand od svog popularnog Pokanja. Ova aplikacija tu je da spasi njihov obraz, a korisnicima bi trebala i pomoći u komunikaciji preko kratkih poruka koje se same uništavaju nakon određenog vremena. Iako je ovo čisti klon Snapchat aplikacije, sa tolikom bazom korisnika kojom Facebook raspolaže nije ni čudo da je Poke aplikacija preko noći postala hit. Koliko će ostati na tronu ostaje za vidjeti, no određeni učinak je sigurno postignut.

Messenger

Ovom aplikacijom Facebook očito ima namjeru zamijeniti sve oblike komunikacije. Najprije je da red došla tekstualna komunikacija u obliku tekst poruka sa emotikonima i slikama, no u zadnjoj verziji moguće je dodavati i glasovne poruke. Time Facebook ozbiljno prijeti tele operaterima kojima se svakako u današnje vrijeme ljulja tron. Do koje mjere će ovo ići ostaje nam za vidjeti, no uz veliku bazu korisnika poput ove ne bi e čudilo da Messenger aplikacija mnogim korisnicima postane glavni oblik komunikacije. Na Androidu je moguće koristiti ovu aplikaciju čak i ako nemate Facebook račun što još jednom pridonosi bazi korisnika koji na ovaj način komuniciraju.

Da li će Facebook i kada pretvoriti Messenger app u pravu VoIP aplikaciju, vidjet ćemo uskoro, kako se stvari kreću.

°Camera, Pages

Svojim posebnim aplikacija, poput one za dodavanje i pregledavanje fotografija Facebook želi olakšati korištenje određenih funkcionalnosti kao što je dodavanje i ažuriranje fotografija sa mobilnih uređaja ili pak održavanje Facebook Page-ova. Sama Camera aplikacija je brza i efikasna, iako sa nekim manjim boljkama, dok je Pages aplikacija praktički neupotrebljiva i puna bugova. Ta aplikacija ima veliki potencijal za community managere, no čini se da se Facebook vodi pravilom mase pa radi više na aplikacijama koje će koristiti veći broj korisnika. Tko bi im zamjerio.

Sve u svemu, mobilna revolucija već neko vrijeme traje, a čini se da će trajati još. Razmaženi korisnici žele više od svojih smartphonea i za to su spremni platiti, a korporacije su spremne uzeti taj novac za svoj proizvod. Do sada nedodirljivi Apple, barem što se kvalitete tiče, polako pada u očima korisnika pred navalom noviteta iz Samsunga ili Nokie. Do sada vladajući iOS dobiva ozbiljne konkurente poput već duže prisutnog Androida koji je svakim danom sve bolji, relativno mladog Windows Phonea, ili tek nadolazećeg Ubuntu mobile, za kojeg tek treba vidjeti što će postati. No činjenica je, koji god smartphone imali i koji god mobilni OS koristili, jedna od prvih aplikacija koju instalirate je zasigurno Facebook.

UPDATE 17.01.2013. 08:50

Kako piše Zimo, Facebook je pustio update svoje Messenger aplikacije za iPhone u kojoj je od sad omogućeno besplatno pozivanje drugih korisnika. Ovo je ozbiljan i veliki korak prema punoj integraciji Messengera kao jedinog/glavnog alata komunikacije među korisnicima.

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *