Stiže Ubuntu za mobitele, kreće prava bitka za mobilno tržište

phone-photo-hero-561x323

U rat za mobilno tržište uključuje se sve više igrača. Uz dva velikana Apple i Google, navelike napreduje Microsoft sa svojim Windows Phone mobitelima, a sada se u priču želi uključiti i Linux div – Ubuntu. Nakon uspjeha na desktop i server platformama, Ubuntu se pokušava probiti i na mobilno tržište, najprije predstavljanjem Ubuntu za Android verzije koja pokreće Ubuntu na svakom Android telefonu sa višejezgrenim procesorom. Sada pak idu korak dalje i predstavljaju pravi Ubuntu OS za mobitele.

Ubuntu for phones koristit će Android drivere, tako da će biti kompatibilan sa ogromnom bazom današnjih smartphonea, a u kombinaciji sa Ubuntu verzijama za desktop, server ili TV, postaje jasno da Canonical teži sveobuhvatnom izdanju popularne Linux distribucije namjenjenom kako privatnim korisnicima tako i tvrtkama.

Ubuntu za mobitele biti će predstavljen na ovogodišnjem CES sajmu, a njegovo konačno predstavljanje krajnjim korisnicima i prodaja Ubuntu smartphonea očekuje se početkom sljedeće godine. Takva odluka donesena je i zbog vremena potrebnog developerima third party aplikacija kako bi napravili native aplikacije za Ubuntu mobile. Osim takvih native aplikacija, Ubuntu na velika vrata predstavlja HTML 5 web aplikacije koje će dobiti popriličnu slobodu unutar samog OSa i na taj način osigurava si već sada veliku bazu aplikacija.

Osnivač Ubuntua, Mark Shuttleworth u video prezentaciji od 20ak minuta objasnio je kako Ubuntu želi biti jednostavan i nadasve produktivan operativni sustav za smartphone, koji ujedinjuje web i native aplikacije, te je kompatibilan sa svim postojećim Ubuntu servisima poput UbuntuOne clouda. Na taj način imate sinkronizaciju svega sa vašeg tableta, laptopa, kućnog super računala ili TVa na svom smartphoneu, postavke, aplikacije i digitalne sadržaje.

Kako će sve to funkcionirati u konačnici ostaje za vidjeti, no sudeći prema ovim prvim prezentacijama moram priznati da mi kao dugogodišnjem korisniku iPhonea, ovo izgleda kao pravo osvježenje u mobilnom svijetu. Ostaje nam pričekati prve Ubuntu smartphone pa ćemo vidjeti da li će, i u kojoj mjeri uzdrmati trenutne vladare mobilnog svijeta, Apple i Google koji svakim danom postaju sve više dosadni. Možda im i ovaj potez Linux zajednice bude poticaj da budu bolji. I sve će biti dobro dok mi u konačnici dobivamo sve bolje i moćnije smartphone.

Design and user experience   Ubuntu for phones   Ubuntu-225822

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *