Apple napokon uklonio YouTube aplikaciju iz iOSa 6

Nakon više od 5 godina otkako je predstavljen prvi iPhone, a s njime i iOS YouTube aplikacija, Apple je napokon odlučio povući sudbonosni korak i ukloniti aplikaciju i iOSa 6 beta verzije koja bi uskoro trelaba ugledati svjetlo dana.

Kako javljaju developeri, koji imaju pristup beta verzijama iOSa, u posljednjem updateu Apple je u potpunosti uklonio YouTube aplikaciju uz obrazloženje kako je istekao ugovor sa Googleom po kojem ta aplikacija smije biti dio samog iOSa. Korisnicima će od sada biti moguće gledati YouTube direktno sa web sučelja ili preko službene Googleove aplikacije koja bi se uskoro trebala pojaviti u AppStoreu.

U naslovu sam napisao napokon iz više razloga. Jedan od njih je sama činjenica da dotična aplikacija datira još iz prve verzije iOSa kada se on nije ni zvao iOS, te osim ispravke bugova nije imala nikakav veći update. Samim time aplikacija je bila loša i zastarjela te je web sučelje YouTubea imalo više funkcionalnosti od same aplikacije. Zbog toga su mnogi korisnici uključujući i autora ovih redaka koristili razne metode blokiranja te aplikacije kako bi mogli koristiti web sučelje, jer je bolje i brže.

Jedan od načina „brisanja“ YouTube aplikacije je uključivanje Restrictionsa u postavkama iPhonea gdje morate postaviti YouTube off i aplikacija nestaje s home screena. To vam omogućava da YouTube video gledate direktno iz Safarija bez prebacivanja u aplikaciju.

Ovaj potez Applea je došao u krajnje vrijeme, jer kad pogledamo napredak iOSa kroz ovih pet godina, nevjerojatno je da takva aplikacija ostane ista svih godina. Pa bilo to zbog Appleovih nesuglasica sa Googleom zbog čega u iOS 6 nećemo imati ni Google Maps ili same neisplativosti tih ugovora za Apple nije ni važno. Onaj tko želi aplikaciju za YouTube može si instalirati službenu Google verziju, a za one poput mene koji tu i tamo pogledaju YouTube video – sasvim je dovoljno i web sučelje. Bravo za Apple.

Netokracija

Omizio

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *