Nekoliko navika za manje stresa u životu

Povećan stres u svakodnevnom životu dovodi do mnogih neželjenih posljedica poput narušenog zdravlja i odnosa u obitelji. Iako su očekivanja na poslu i u životu svakim danom sve veća, moramo znati stati na loptu, te pomoću malih stvari koje često nesvjesno radimo, smanjiti stres i tako pomoći sami sebi. Evo nekoliko brzih savjeta koji će vam pomoći smanjiti stres u svakodnevnom životu.

Radite stvari jednu po jednu

Ako radite više stvari odjednom, nećete se niti jednoj u potpunosti posvetiti i sve ćete napraviti, u najboljem slučaju osrednje. Zato se fokusirajte samo na jednu stvar, te ju odradite kako treba. Em smanjuje stres, em povećava produktivnost.

Zapisujte podsjetnike

Svoje pamćenje koristite za važnije stvari od podsjetnika što sve treba napraviti. Zato danas postoje mnoge aplikacije za smartphone ili pak starinski papir i olovka. Također, ideje koje vam padnu na pamet tokom dana zapišite i nemojte cijeli dan o njima razmišljati, nego se rasteretite.

Navečer pripremite stvari za posao

Umjesto da ujutro jurite po stanu spremajući stvari u zadnji tren, sve pripremite navečer i tih 5 minuta ujutro iskoristite za kavu ili opuštanje.

Pitajte umjesto pogađanja

Umjesto da pokušavate pogoditi što misli vaš kolega ili žena, jednostavno pitajte i skratite si muke. Čitanje misli nema smisla i nije učinkovito, jer ćete u većini slučajeva biti u krivu. Zato jednostavno pitajte.

Držite stvari na svom mjestu

Urednost je jedna od osnovnih stvari ako želite manje stresa u životu. Jer ako svaki dan provedete pola sata tražeći ključeve umjesto da znate točno gdje ključevi stoje, izlažete se nepotrebnom stresu.

Odredite vrijeme kada radite, a kada ne radite

Važno je odrediti si “radno vrijeme” tj. ono vrijeme u danu koje ćete, možda i nakon redovnog posla, posvetiti nekom hobiju ili čitanju. Na taj način odvajate vrijeme kada radite od onog kada se odmarate i svom mozgu to dajete do znanja. Također planirajte pauze za vrijeme posla. Mnoga istraživanja u zadnje vrijeme pokazuju da je više manjih pauza na poslu dobro za produktivnost.

Dođite ranije

Uvijek kada negdje idete, na posao ili bilo koji drugi “event” radije dođite 10 minuta ranije nego u zadnji tren. Cijeli postupak spremanja i dolaska (vožnje, traženja parkinga) isplanirajte malo ranije. Na taj ćete način biti opušteniji i mirniji cijelo vrijeme.

Sredite radni prostor

Iz radnog prostora ili sa radnog stola uklonite sve nepotrebno i sve ono što vam na bilo koji način odvlači pažnju. Minimalizam u radnom okruženju pomaže da se bolje fokusirate na posao koji radite, a ne na sam radni prostor.

Pravilo 10 sekundi

Kad vam dođe trenutak očaja i mislite da ćete “puknuti” duboko udahnite i brojite u sebi do 10. Iako zvuči glupo, stvarno djeluje.

Sa ovih par savjeta pomoći ćete najviše sami sebi, jer stres je danas postao bolest modernog čovjeka, bili mi toga svjesni ili ne. On nas uništava iznutra i dok shvatimo da smo pod stresom već je prekasno. Zato se trgnite i počnite razmišljati o tome kako smanjiti stres u svom životu.

Ako imate još poneki savjet slobodno to napišite u komentarima.

izvor

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Multitasking je stvarno nešto što generira stres. Kada radimo nekoliko stvari u isto vrijeme onda to stvarno nije dobro. Definitivno bi trebali raditi jednu po jednu stvar i olakšati si život. Čak su istraživanja pokazala da multitasking ugrožava naše pamćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *