Apple predstavio iOS 6, novu MacBook liniju i sve nešto novo

Apple već tradicionalno koristi svoju WWDC konferenciju kako bi predstavio novitete u svijetu softwarea, ali i hardwarea. Nakon bezbroj glasina, kao i svake godine svi nestrpljivo očekuju što će biti predstavljeno, na radost ili razočaranje mnogih. Ovaj puta Apple je odlučio predstaviti novi MacBook Pro, Mac Pro te novi iOS6. A kako ja volim pratiti ovaj događaj, evo kratki pregled što je sve novo i kada dolazi.

Ono što definitivno zanima mnoge, nije predstavljen iPhone 5, no zato smo dobili pregled iOS6 operativnog sustava koji dolazi na jesen, vjerovatno uz novi iPhone. Cijela stvar izgleda obećavajuće, i Appleovski upakirano ostavlja osjećaj nestrpljenja do jeseni. Evo lista najbotnijih noviteta:

  • Poboljšana Siri sa podrškom za sportske rezulate, recenzije filmova i restorana. Siri će biti dostupna na iPadu i iPhoneu i podržavati će više jezika, nažalost ne i hrvatski.
  • Poboljšana Phone aplikacija. Od kada je predstavljen iPhone, ova aplikacija je praktički ista, no sada je dobila neke, dugo očekivane novitete poput automatiziranih SMS odgovora ili podsjetnika umjesto javljanja na poziv, te opciju ‘Do not disturb’ koja omogućuje blokiranje poziva svih ili određenih brojeva.
  • Facebook integracija. Nakon Twittera, integriran je Facebook i to u više aplikacija poput kalendara za rođendane, djeljenja slika, poruka i lokacije te podrška za aplikacije drugih developera.
  • Poboljšana Safari i Mail aplikacija
  • Facetime podrška za 3G mreže i jedinstveni ID za više uređaja
  • Aplikacija Passbook koj sprema vaše kupone i ulaznice, a trebala bi poslužiti za razvoj mobilnog plaćanja u budućnosti (nadamo se).
  • Nova aplikacija za Mape sa turn-by-turn navigacijom, prekrasnim Apple kartama i mnogo bržim učitavanjem.

Novi iOS 6 bit će dostupan na jesen za iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S te iPad 2, Novi iPad i iPod touch 4gen.

Osim ovoga predstavljen je novi MacBook Pro model, super tanak sa Retina zaslonom, SSD diskom, jačim procesorom i grafikom, podrškom za USB 3.0 i još hrpom noviteta ispod haube poput nečujnog ventilatora. Najbolje od svega je naravno sam zaslon koji kvalitetom slike daleko iza sebe ostavlja bilo koji HDTV uređaj, a sve zapakirano u savršenom tankom kućištu i dostupno odmah, ako ste preko bare.

Također dostupan je i novi Mac Pro, unatoč glasinama o kraju ovog velikana, novi Airport express te MacBook Air.

Apple je još jednom pokazao da zaslužuje svu pažnju svijeta kada predstavlja novitete. Iako nije predstavljeno ništa revolucionarno poput Apple TVa ili novog iPhonea, ovo je zapravo update skoro cijele Mac obitelji te postavljanje kvalitetnih temelja za razvoj iOSa, a samim time i otvaranje vrata novim i boljim iPhoneima i iPadima. A možda dobijemo i “One more thing”, nikad se ne zna…

apple.com

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *