PayPal Here i Square kao budućnost mobilnog plaćanja

PayPal je nedavno najavio novi servis kojim misle direktno konkurirati Square-u – startupu Jacka Dorseya, jednog od osnivača Twittera. Oba servisa zasnivaju se na jednostavnom principu da vaš mobilni uređaj (iPhone, iPad ili Android) pretvaraju u POS uređaj te vam na taj način omogućavaju prihvat gotovo svih kartica na svijetu uz prihvatljive naknade.

Koncept je zamišljen vrlo dobro, jer korisnik ne treba imati nikakva stručna znanja za instalaciju, pa ni korištenje servisa. Ako znate instalirati Angry Birds onda znate i ove aplikacije. Nakon što se prijavite za korištenje usluge u oba slučaja dobivate mali čitač kartica koji se spaja sa vašim iUređajem te sami instalirate aplikaciju. I to je to. Spremni ste za korištenje, a sredstva koja naplatite klijentima prebacuju se na vaš Square ili PayPal račun te zatim raspolažete s istima na željeni način. Uobičajen način raspolaganja je transfer na račun u banci, a to je i jedini logičan/legalan način ako servise koristite kao pravna osoba.

Ono što je zapravo genijalno u vezi ovih servisa je da ne morate imati ugovore sa kartičnim kućama i ne plaćate mjesečne naknada pa je samim time usluga prihvatljiva za manje korisnike i one koji jako rijetko primaju uplate preko kartica. A mobilnost je odlična za one koji nemaju fiksnu lokaciju za poslovanje, pa i za one koji rade na štandovima, sajmovima i slično. Jer sve što vam treba je zapravo vaš smartphone i čitač kartica koji stane u džep.

Krajnje je vrijeme da ovakvi servisi postanu dostupni svima i da prihvat kartica postane uobičajena stvar kod nas umjesto da nas krivo gledaju kada pokušamo karticom platiti iznos manji od 100 kuna. Zapravo je žalosno što mnogo manjih ugostitelja, pekara, fast foodova, pa čak i restorana ne prihvaća kartice. Jer što ako ja želim ići na cheeseburger i colu a nemam kod sebe gotovine (što je uglavnom slučaj)? Umjesto da tražim bankomat, lutam po gradu i gubim dragocjeno vrijeme, mogu na brzinu platiti karticom i ne moram se brinuti koliko gotovine imam u džepu.

Naknade su vrlo male; Square ima fiksnu naknadu od 2,75% po transakciji, a PayPal Here je malo povoljniji uz 2,7%. Mjesečne naknade nema, a čitač kartica je besplatan. Jedino što morate imati je podržani uređaj. Square radi na iOS i Android uređajima, a PayPal Here je za sada dostupan samo za iOS.

Jedini problem kod ovih servisa da još nisu dostupni kod nas. U trenutku pisanja članka, Square je dostupan samo u SADu, a PayPal Here još nije službeno aktivan za sve. Iako ovakvih servisa postoji mnogo ja sam izdvojio ova dva jer su najkvalitetniji. Osim njih u nekim zemljama Europe je dostupan iZettle, no pitanje je kada će i ako uopće doći kod nas. Zato mislim da nam je u Hrvatskoj i regiji najveća prilika upravo PayPal Here koji bi vrlo brzo trebao biti dostupan i kod nas.

Nadam se da će se i slični servisi ubrzo proširiti na naše tržište, te da nam zakonska regulativa neće biti prepreka u razvoju ovog segmenta plaćanja, pogotovo u turističkoj sezoni kada imamo brojne turiste koji su navikli na plaćanje karticama.

About the author

Mihael Šanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *