Kako napisati dobar članak?

Napisati dobar članak nije lako kao što mislite, tu ima mnogo izazova čak i za iskusne novinare i blogere. Kada uzmemo u obzir razlike između tiskanih i online publikacija, sve veća očekivanja i kronični nedostatak vremena čitatelja možemo slobodno zaključiti da je letvica očekivanja postavljena vrlo visoko. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da vaši online članci budu kvalitetniji, a samim time i popularniji.

Privlačan naslov

Dobar naslov je ono što privlači čitatelja da uopće počne sa čitanjem članka. Ako vam je članak odličan, a naslov vam je loš, vrlo je vjerojatno da čitatelji neće ni doći do kvalitetnog sadržaja jer im naslov nije privlačan. Dobar naslov može pomoći i kada imate manje kvalitetan članak. Nekada je u naslovu dovoljno samo nekoliko riječi, nekada je potrebna cijela proširena rečenica da bi pogodili bit, no važno je da sve bude dobro koncipirano i jednostavno za pročitati, bez obzira na duljinu. Pročitajte svoj naslov više puta dok se ne uvjerite da je savršen. Tek tada možete objaviti članak.

Držite se teme i ne duljite

Svaki članak mora imati svoj uvod, sadržaj i završetak. Svaka od tih cjelina je na svoj način posebna, no sve su podjednako važne. Uvod je dio koji čitatelja treba zainteresirati za temu i predstaviti osnovne okvire onoga o čemu će se pisati. Glavni dio članka je sadržaj koji obuhvaća sve što je u članku potrebno reći. Svatko ima svoj stil i način pisanja, no važno je paziti da ne odlutamo s teme i da sav sadržaj bude zanimljiv, koliko je to moguće. I unutar sadržaja trebao bi postojati nekakav redosljed elemenata, no o tome u nekoj drugoj analizi. Završetak je pak ono čime se odjavljujemo, pozdravljamo i ostavljamo čitatelju zadnju misao. Nekada je to misao, nekada određeni citat ili pitanje, no važno je da završetak bude kvalitetan jer je on vrlo važan kod formiranja mišljenja čitatelja o članku u cjelini.

Dizajn članka i odlomaka

Kod pisanja je vrlo važno paziti na vizualni dio, dizajn odlomaka, font, poravnanje i slično. Kod modernih blogova dio sa fontovima i grubim dizajnom je rješen CMS sustavom, no ipak je potrebno poraditi na odlomcima, poravnanju, naslovima i slično. Podnaslove je uvijek dobro istaknuti jer s njima dijelimo članak na smislene djelove, a isto pravilo vrijedi i za odlomke. Ja uvijek volim dodati i obostrano poravnanje kad je moguće jer daje potpuniji vizual.

Fotografije i ilustracije

Kad smo već kod vizuala, nastavimo sa ilustracijama i fotografijama. Ako se mene pita kvalitetna fotografija je ono što će natjerati čitatelja da otvori članak i pročita ga te da se osjeća dobro tokom čitanja. Važno je paziti da fotografija bude kvalitetna i odgovarajuće veličine, a pomoći u traženju takvih fotografija vam može i jedan od mojih prijašnjih članaka. Kada preuzimate određenu fotografiju, obratite pažnju na licencu i koristite samo one fotografije koje je dopušteno koristiti prema autorskim pravima i licenci o korištenju.

Potaknite na konverzaciju

Da bi članak iza sebe ostavio traga nije ga dovoljno samo napisati i lijepo zapakirati fotografijama, već je potrebno da on bude prihvaćen od strane čitatelja. Zato kroz sami članak pokušajte dobiti reakciju čitatelja kasnije kroz komentare. Pitajte i tražite mišljenje čitatelja. Na taj način postižete dvije stvari, čitatelj će se više uključiti u raspravu i vaš članak dobiva na važnosti te je veća vjerojatnost da će ga drugi zamjetiti i uključiti se u raspravu.

Budite sami svoj čitatelj

Da bi shvatili onoga tko čita vaš članak pokušajte gledati očima čitatelja. Nakon što ste ga napisali i uredili pročitajte članak na glas. To će vam pomoći da uočite greške jer čitate sporije i na drugi način doživljavate ono što ste napisali.

U svakom slučaju, da bi napisali kvalitetan članak, potrebna nam je tema, inspiracija i malo volje. Kada imamo to troje ni rezultat ne bi trebao izostati.

A koja su vaša mišljenja kako napisati dobar članak, da li imate neki savjet ili prijedlog?

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Jel ti se kada događalo da čitaš neki svoj blog post nakon nekog vremena i skužiš da ne zadovoljava tvoje sadašnje kriterije kvalitete? Što tada radiš? Ostavljaš post, uređuješ ga ili brišeš?

    Inače, koristan post. Ja sam tek danas počeo koristiti obostrano poravnanje i nije mi jasno zašto to nisam radio od početka. Tek sada znam zašto sam nakon svakog objavljenog posta imao osjećaj da nešto nije u redu tj. osjećaj nedovršenosti.

  2. Je zapravo, ali nisam ništa radio po tom pitanju. Mislim da nema smisla mijenjati članak ili ga brisati uopće, niti zbog čitatelja niti Googlea. Svaki članak je objavljen takav kakav je i ja ih ne bi mjenjao, eventualno sam znao dodati update na kraju sa nekom napomenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *