Kako uvijek biti svjež i odmoran na poslu

Svima nam je poznat osjećaj kada ostanemo predugo budni, pa smo ujutro umorni i ne možemo obaviti posao kako treba.  No postoje određene tehnike koje nam mogu pomoći da budemo svježi i odmorni ujutro, bez obzira na prethodnu noć. Kombinacija vježbanja, kave, zdrave hrane i mnogo volje mogu nam pomoći da svoj posao obavimo bolje i općenito se osjećamo dobro dok ga radimo. Evo nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći.

Hranite se zdravo

Zdravo u ovom slučaju ne znači da ujutro morate jesti blitvu, no određena hrana će nam biti od velike pomoći da ostvarimo svoj cilj. Zato je ujutro preporuka jesti žitarice, one zdrave – cjelovite, koje sadrže potrebne sastojke koji nas opskrbljuju energijom potrebnom za radni dan. Šećer može isto pomoći no nije preporuka jer on ima kratko djelovanje, i iako ćete se osjećati super kada pojedete čokoladicu, nakon nekog vremena biti ćete opet umorni. Zato je dobro jesti žitarice, ako već ne možete ujutro peći jaja i slaninu.

Kava

Mnogima od nas kava teče žilama, no ona je doista potrebna i zdrava – naravno u umjerenim količinama. Prevelika količina kave će imati suprotan utjecaj i neće vam pomoći da se osjećate bolje. Zato testirajte, pronađite idealnu količinu i vrstu kave koja vas budi i uz koju se osjećate dobro. Ako pak ne volite kavu, kvalitetan čaj može imati isti učinak.

Jutarnja šetnja

Ako živite blizu posla, prošetajte. Radije se ustanite pola sata ranije pa prošetajte do posla umjesto da idete autom ili gradskim prijevozom, ako je vrijeme prikladno. Svježi jutarnji zrak će vas osvježiti i dati vam energije za koju niste znali da je imate, a i štedite na gorivu. Također, na pauzu izađite van. Dovoljno je čak ispred zgrade samo da udahnete svježi zrak i odmorite oči od umjetnog svijetla. To ima jak pozitivan utjecaj na vaš organizam.

Opustite se

Pokušajte biti opušteni i pozitivni. Razmišljate o stvarima koje vas usrećuju i nasmijavaju. Ako ste pozitivni i vaš posao će krenuti tim putem, zato se potrudite. U tome vam može pomoći glazba koju volite, smiješne slike ili video klipovi na internetu i pričanje viceva sa kolegama na poslu.

Slušajte glazbu

Glazba može vrlo pozitivno djelovati na vas. Zato pokušajte slušati glazbu koju volite, ako je to moguće. Nekad glazba može biti loša za koncentraciju, no isto tako može vam pomoći da se osjećate svježe i opušteno tokom dana.

Ovih nekoliko savjeta može vam pomoći da se osjećate bolje i da radite bolje, bez obzira na posao koji obavljate. No svatko ima neke svoje rituale koji mu pomažu. Ako vi imate još poneki savjet slobodno nam to recite kroz komentare.

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Jako lijep i vrlo poučan članak o zdravoj prehrani i zdravom načinu života! Jedini problem je što se je teško pridržavati svih tih zdravih principa zbog načina života na koji živimo, vječna žurba za novcima!!!

  2. Upravo u tome i je pravi izazov, da primjenimo nešto od ovoga koliko god teško bilo, vjerojatno će nam pomoći da budemo još bolji i imamo više uspjeha u poslu i bolju zaradu – a to je krajnji cilj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *