Nekoliko savjeta za produktivniji dan

Produktivnost je vrlo bitna u poslu, bilo da radite za sebe ili za druge. Ako ste sam svoj gazda, važno vam je iskoristiti svaku minutu da poboljšate svoju tvrtku, nadjačate konkurenciju i povećate profit. Ako pak radite za druge, važno vam je dokazati se, biti jedan od najboljih kako bi mogli napredovati i zarađivati više. Da bi sve to uspjeli, pravila su ista u koju god skupinu spadate – morate znati iskoristiti svoje vrijeme na pravi način – što manje vremena potrošiti za nevažne stvari, a više se posvetiti važnim zadacima. Evo kako biti produktivniji u svom danu i samim time uspješniji u poslu koji radite.

Napravite plan

Dobar plan je polovica posla. Zato je vrlo važno pravilno postaviti očekivanja za dan koji je pred vama i napraviti realan plan aktivnosti koje ćete u tom danu obaviti. Nemojte biti previše opušteni pa sebi natovariti više posla no što možete podnijeti jer onda nećete ništa napraviti i vjerojatno ćete biti ljuti sami na sebe jer ste se opteretili. Pokušajte napraviti što realniji plan kojeg ćete se držati.

Izaberite prioritete

Kada ste napravili svoj plan za sljedeći dan, pokušajte odrediti koji su vam zadaci važniji od drugih. Na taj način ćete sebi odrediti što morate prije napraviti i čemu se je potrebno više posvetiti. Napravite listu zadataka od važnijih do onih manje važnih, to će vam pomoći kod realizacije plana.

Uzmite pauzu

Kada nešto radite vrlo je važno da ste koncentrirani. Zato pripazite da ne radite previše, već uzmite pauzu kada vam je potrebna. Na taj način osiguravate si kvalitetniji rad kada se vratite sa pauze. Makar samo 5 minuta, to vam može pomoći da budete mnogo produktivniji tokom dana.

Izbjegavajte sukobe

Pazite da se ne sukobljavate sa kolegama ili suradnicima. To može samo negativno utjecati na vašu produktivnost jer ćete biti rastreseni i razmišljati ćete o sukobu, umjesto o poslu kojeg trebate napraviti. Zato kad imate posla, pazite na odnose s drugim ljudima kako ne bi došlo do konflikta.

Imajte pozitivan stav

Pozitivan stav jako utječe na vas. Ako razmišljate pozitivno veća je vjerojatnost da ćete posao napraviti bolje nego kada ste negativni. Zbog toga je vrlo važno imati pozitivan stav i općenito razmišljati pozitivno. Nemojte se bojati rokova, jer vam to neće pomoći da prije napravite posao. Umjesto toga, primite se posla i razmišljate o onome što morate napraviti.

Smanjite negativne razgovore i ogovaranja

Uredski tračevi vam mogu biti od pomoći da se osjećate bolje, no pripazite da ne pretjerate sa pričom kako bi se mogli posvetiti poslu, umjesto nevažnim razgovorima koje možete obaviti nakon posla.

Postavite cilj

U svakom poslu važno je znati što na kraju želimo postići. To nam omogućava da budemo fokusirani na posao jer u svakom trenutku znamo koji nam je cilj. Da bi bili uspješni na dnevnoj bazi, izaberite svoj cilj za taj dan. Odlučite što želite napraviti do kraja radnog dana i pazite da to ostvarite.

Podijelite svoj uspjeh

Kada nešto dobro napravite, podijelite to sa dragim ljudima i kolegama. Zbog pohvala bi se trebali osjećati bolje i to vam može pomoći da svoj posao napravite kvalitetnije.

Osim ovih nekoliko savjeta postoji još mnogo načina da budete produktivniji tokom dana. Svi ti savjeti imaju jedan cilj, da nam pomognu u obavljanju određenog posla, ne samo kako bi posao bio gotov već da se i vi sami osjećate bolje zbog toga.

Koje vi tehnike koristite da budete produktivni? Da li imate neki savjet koji želite podijeliti s nama?

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Zanima me što uraditi u slučaju kad je konflikt neizbježan. Kad se suradnici opuste i počnu ljenčariti. Kako im onda treba pristupiti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *