Besplatno isprobajte novi Windows 8 već danas

Microsoft već dugo vremena radi na novim Windowsima koje će svijet imati prilike upoznati u drugoj polovici godine, a kao što je to bilo i sa pretodnom, sedmom verzijom Windowsa, tako i sada, potpuno legalno, možete isprobati što je napravljeno i kako će sve to izgledati. 

Radi se o Windows Developer Preview verziji koju može svatko isprobati, bez obzira na vaše developerske sposobnosti. Bitno je napomenuti da ova verzija nije namjenjena instalaciji na primarna računala i ona na kojima radite, jer se radi tek o testnoj verziji proizvoda. Upravo zbog te činjenice, ali i jednostavnosti instalacije preporuka je napraviti instalaciju u virtualnom okruženju, kako bi sve isprobali i ako vam se svidi što vidite, možete se odlučiti za punu instalaciju.

Ono što vam treba za virtualnu instalaciju je sam emulator, a od besplatnih posao najbolje obavlja VirtualBox. Jednostavno rečeno, to je program kroz koji instalirate operativni sustav unutar onog kojeg trenutno koristite, dakle Windows unutar Windowsa, kojeg zatim palite kao bilo koju drugu aplikaciju.
Prvo preuzmite Windows Developer Preview, a dok čekate na donload instalirajte Virtualbox. Nakon što se instaliratli VirtualBox sa službenih stranica i imate kopiju Windowsa, spremni ste za instalaciju.
Instalacija je jednostavna kroz par koraka:

  1. Kliknite na New da bi kreirali novi os
  2. Izaberite ime, Windows i Windows 8 (32 ili 64 bit, ovisno koji instalirate)
  3. Za količini radne memorije pazite da ne stavite previše. Iako je preporuka 2GB za 64 bit verziju, možete staviti i više, no pazite jer toliko ćete manje RAMa imati na raspolaganju za svoj OS. Ako imate samo 2GB RAMa na PCu, stavite ovdje 1GB, trebalo bi raditi.
  4. Kliknite na Continue da bi kreirali virtualni disk, pa ponovno da bi kreirali VDI file
  5. Izaberite “fixed size disc” za bolju performansu sustava, barem 20GB
  6. Kliknite na Create i to je to za sada.

Nakon toga morate podesiti učitavanje datoteke sa Windowsom koju ste skinuli, pa u opcijama izaberite CD i postavite virtual CD/DVD disc file na tu datoteku.
Također, u opcijama provjerite da su vam postavljene opcije:

  • pod dijelom System uključite opciju Enable IO APIC
  • pod dijelom Processor uključite Enable PAE/NX
  • pod dijelom Acceleration uključite obe opcije

Ako ste sve ovo napravili spremni ste za pokretanje Windowsa, klikom na Start. Sada morate proći standardnu Windows instalaciju. Razmišljate ovome kao da ste sada spojili novi PC i krećete sa instalacijom Windowsa. Instalirajte i isprobajte što je novo u novim Windowsima.

Za vas koji nemate volje za instalaciju da bi vidjeli što je novo pogledajte video prezentaciju pa odlučite da li je vrijedno truda.

Da li vam se sviđa novi Windows?

Preuzmite VirtualBox

Preuzmite Windows 8

Izvor: Lifehacker

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *