Kako registrirati .hr domenu?

Od početka godine Carnet mijenja način registracije .hr domena, te umjesto dosadne papirologije koju ste morali slati poštom sada jednostavno možete podnijeti zahtjev putem interneta. Na besplatnu domenu imamo pravo svi, i fizičke i pravne osobe, no postoje neka pravila i propisi koje trebate znati prije no što zatražite svoju .hr domenu.

Najprije da napomenem, .hr domenu možete i kupiti, no cijene im nisu baš povoljne no time možete izabrati naziv domene kakav god želite. Kod besplatnih domena ograničenje je naziv. Pa tako fizičke osobe mogu registrirati domenu sa svojim imenom i prezimenom i sufiksom .from.hr, a pravne osobe i obrtnici sa nazivom subjekta i/ili imena vlasnika i djelatnosti i sufiksom .hr

Domena se registrira na godinu dana, a nakon toga ju možete samo produžiti preko interneta. Isto tako, sve promjene podataka možete zadavati sami jednom kad je domena registrirana.

Dakle ako ste fizička osoba, svakako registrirajte domenu ime-prezime.from.hr i poradite malo na svojoj reputaciji na internetu, pišite blog ili što već.
Ako ste obrtnik (slobodno zanimanje, trgovac pojedinac, udruga i sl) registrirati možete domenu koja mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti, a ako ste pravna osoba možte registirati domenu koja sadržava naziv ili skraćeni naziv poslovnog subjekta.

Iako zvuči komplicirano, zapravo je sve vrlo jednotavno, pa tako obrtnici moraju dodati ime i prezime ili jednotavno riječ obrt na kraju domene. Isto vrijedi i za udruge i slobodna zanimanja, što je bunilo mnoge, pa i iskusnog kolegu Borisa sa Gadgeterije.

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da registrirate svoju beplatnu domenu na koju imate zakonsko pravo, a što ćete raditi s istom – to je već drugi članak.

dns.hr

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. ak imam obrt s imenom “studio propaganda” zakaj moram iza toga stavljat obrt?? tak i tak svaki web mora sadrzavat obavezne podatke o registraciji pa se tam more iscitat ak si obrt ili doo, ovak ti se produzuje domena i gubis slobodu u identiutetu na neki ancin

    P.S: sory na tipfelerima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *