LibreOffice – odlična besplatna alternativa Microsoft Office paketu

Svi ponekad na računalu trebamo nešto napisati ili na brznu napraviti neku prezentaciju, bez obzira na posao koji radimo. Većina nas koristi Microsoft Office paket za tu namjenu, bilo da smo ga kupili ili stekli na “druge načine”, i osim Worda i PowerPointa ne razmišljamo da uopće postoje drugi programi slične namjene. No oni postoje, štoviše, vrlo su kvalitetni i kompatibilni. Zato bi trebalo razmotriti neku besplatnu verziju office paketa, a evo i savjeta koju.

Od takvih aplikacija najviše se izdvaja LibreOffice, koji po svojoj kvaliteti može vrlo dobro konkurirati MS Office-u. Paket sadrži nekoliko programa i to:

 

  • Writer (Word)
  • Calc (Exel)
  • Impress (PowerPoint)
  • Draw
  • Base (Access)
  • Math
Uz to možete koristiti mnoge dodatke za razne namjene. No i samo prve tri stavke su dovoljne za većinu korisnika, što ovaj paket čini vrlo dobrim rješenjem za kućnu uporabu. Jedan od razloga koji idu u prilog tome je što je cijeli paket besplatan za korištenje. Dakle, ne morate tražiti hakirane verzije i skidati torrente, već je dovoljno preuzeti instalacijski paket sa službenih stranica i instalirati ga potpuno legalno i besplatno. Ja već neko vrijeme koristim ovaj programski paket, koji radi i na Windowsu i na Linuxu i moram priznati da sam zadovoljan. Jedino što mi je malo smetalo je drugačije sučelje od Microsoft Office 2010 paketa, no na to se brzo navikne.
Uz LibreOffice sve više koristim i Google Docs koji su me ugodno iznenadili, no o tome u nekom drugom članku.
Do tada isprobajte LibreOffice besplatno i pokušajte se naviknuti – nije teško.

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Ja koristim OpenOffice vec valjda 5,6 godina i koliko trebam čisto solidna je alternativa, čak i bolja i toplo preporučam svima, makar u nemalom broju slučajeva se ljudi čude kad vide na mom laptopu da nemam instaliran Word ili Excel, na web alate slične namjene kao Google Docs koje koristi Boris nekako se još nisam naviknuo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *