Kako se riješiti stresa i živjeti sretno do kraja života?

Danas se svi žale na naporan posao, stresan život te zdravstvene probleme uzrokovane stresom. To je sve opravdano i realno, čak i u većoj mjeri nego što to sami sebi priznajemo. No jedna dobra strana stresa je što ga sami do neke mjere možemo kontrolirati ili umanjiti. Evo nekoliko dobrih navika koje će vam pomoći da smanjite stres u svom radnom tjednu i lakše obavite svoj posao.

To-do lista

Napravite plan rada, kratku to-do listu poslova koje u tom danu morate obaviti. Neka lista bude što kraća i jasnija, te se pokušajte iste pridržavati što je više moguće. Što manje odstupanja od vašeg plana (kojeg ste prenijeli na to-do listu) to ćete biti učinkovitiji u radu i imati ćete veću kontrolu nad onim što radite te se nećete osjećati izgubljeno i zbrkano.

Radite samo jednu po jednu stvar

Kada god je to moguće, pokušajte raditi samo jedan po jedan posao. Na taj način osiguravate si dvostruku korist. Osim što ćete svaki pojedini posao obaviti bolje jer mu se možete bolje posvetiti, imati ćete veću kontrolu nad onim što radite i osjećati ćete se bolje. Kada radite više poslova u isto vrijeme, ako niste navikli na taj ritam, to može biti vrlo stresno i naporno za vas. Pa čak i kada ste navikli da radite više stvari odjednom, to ne umanjuje stres koji proživljavate.
Ne pričam ovdje o dva potpuno različita posla, već o dva tematski i sadržajno različita zadatka, koje je bolje obaviti zasebno. U nekim slučajevima, tematski slične i lagane zadatke, može se vrlo lako obaviti u isto vrijeme, no to je rijedak slučaj.

Odredite si svoje privatno radno vrijeme

Iako većina nas ima radno vrijeme koje nam je odredio poslodavac, često se dogodi da izvan tog radnog vremena radimo nešto što ne mora nužno biti povezano s poslom. Bilo da nešto čitamo, učimo ili radimo u vrtu, sve to stvara jedan dodatan stres koji nije uvijek potreban ili opravdan. Zato je zgodno odrediti svoje privatno radno vrijeme, nakon kojega nećemo raditi ništa, nego se posvetiti opuštanju i odmoru. Ovisno o vašim obvezama, razmislite kada bi to moglo biti. U 19 ili 20 sati, da vam ostane nekoliko sati prije spavanja, kako bi se mogli opustiti prije odlaska na počinak. To vrijeme iskoristite isključivo za opuštanje, koliko je to moguće.

Ne trošite svoje vrijeme uzalud

Danas postoji mnogo više tzv. gutača vremena nego što je bio slučaj prije samo nekoliko godina. Društvene mreže poput Facebooka i Twittera često troše mnogo vašeg vremena te na taj način ostaje manje vremena kojeg možete produktivno iskoristiti i tako si sami stvarate više stresa jer isti posao morate obaviti u manje vremena. Zato odredite vrijeme za zabavu, neka to bude izvan vašeg osobnog radnog vremena, kojeg smo odredili u koraku prije. Odredite kada ćete se posvetiti društvenim mrežama, čitanju mailova i slično, naravno ako vaš posao nije isključivo povezan s internetom.

Stres je svuda oko nas

Upravo tako, stres nije samo u vama samima, on se nalazi u okolini, ljudima koje susrećete, situacijama u kojima se nalazite i slično. Pokušajte izbjegavati taj oblik stresa jer on može tako prijeći i na vas. Izbjegavajte glasne prostorije i one u kojima se ne osjećate ugodno te ljude koji vas čine nervoznima. Kod rada za računalom obratite pažnju na radnu površinu, da li je ona prenatrpana raznim ikonama i mapama koje vam ne trebaju? Napravite si reorganizaciju, pronađite neki opuštajući wallpaper i “očistite” radnu površinu. To će vam pomoći da budete opušteniji dok radite za računalom, bilo na poslu ili kod kuće.

Kada nešto radite i ne ide vam, jednostavno predahnite. Ustanite i napravite par koraka, to će vas opustiti i biti ćete mnogo učinkovitiji kada se vratite na posao. I naravno, razmišljajte pozitivno. Zapamtite da sve što razmišljate utječe na vaše ponašanje i rad te na cijelu vašu okolinu. Pokušajte zamisliti opuštajuću situaciju ili mjesto i zamislite se tamo kada ste nervozni. Negdje sam čuo da ako ste nervozni na razgovoru za posao ili sastanku, zamislite sugovornike potpuno gole. To bi vam trebalo pomoći da se opustite, mada ne znam da li se ova metoda može uvijek primijeniti, pa isprobajte i javite kako je prošlo.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u opuštanju, a ako znate još nešto što nisam spomenuo, slobodno to podijelite sa nama u komentarima.

Airbnb

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Treba ugasiti televiziju, ostaviti tehnologiju i napustiti ogromne gradove i otići u prirodu i sve je ljepše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *