Kako je Hrvatska Pošta postala najveći spamer u državi?

Hrvatska Pošta je čini se dosegnula dno jer nakon prijetnji štrajkovima, otpuštanja radnika i nagomilavanja svaštarija po poštanskim uredima pokreće novu uslugu HP Promo. Jednostavno rečeno, radi se o legalnom spamu promotivnim materijalima koji je sada dostupan i onima sa manjim budžetom. Što HP želi postići ovim potezom nije mi do kraja jasno, no nadam se da će barem imati financijske koristi od svega toga jer im ovo, za ionako poljuljanu reputaciju, ne može biti od koristi.

Već godinama poljuljani ugled poštanskog diva, što zbog boljih i kvalitetnijih konkurentskih tvrtki, što zbog loših odluka i pokušaja spašavanja, svakim je danom sve niži. Genijalni umovi unutar tvrtke su čini se došli do ideje kako se izvući iz krize i zaraditi brdo love. Nova usluga zove se HP promo, a omogućava vam da vrlo povoljno šaljete promotivne materijale na mnogo adresa.

Sjetite se samo koliko ste se puta naljutili i pobacali sve one nagomilane letke u poštanskim sandučićima, koliko ste živaca i vremena potrošili za uklanjanje nepotrebnih ponuda za masaže, posuđe ili knjige koje vam ne trebaju. I zamislite, sve je to dolazilo od strane manjih tvrtki za dostavu. A sada zamislite kako izgleda ta priča kada se u nju uključi najveći igrač – Hrvatska pošta. Zasigurno će nam trebati veći poštanski sandučići, mnogo veći.

Hrvoje Mihajlic je nedavno pisao o ‘analognom spamu’ i osvrnuo se na Zakon o zaštiti potrošača koji naglašava:

(1) Zabranjeno je ostavljanje oglasnih poruka i materijala u ili na poštanskim sandučićima, te na ili ispred kućnih vrata potrošača ako je takva zabrana na njima jasno napisana.

(2) Za ostavljanje oglasnih poruka i materijala odgovoran je trgovac čija se roba i usluge oglašavaju na oglasnim porukama i materijalima.

Zakon u ovom slučaju štiti HP jer oni nisu odgovorni za ono što rade, već odgovornost snose naručitelji te ‘usluge’, tvrtke i pojedinci koji žele oglašavati svoje proizvode i usluge na ovaj originalan način, a takvih će zasigurno biti u redovima.

Ovaj princip oglašavanja i prodaje pokazao se uspješnim nekim tvrtkama poput dotičnih knjižara i sličnih organizacija, kojih iz principa ne želim spominjati, no kako će ga prihvatiti šira populacija ostaje za vidjeti. Ja mislim da će se sada javiti mnogi koji vam žele ponuditi ‘proizvod bez kojeg ne možete’ jer im je omogućen brz i relativno povoljan put do vašeg poštanskog sandučića, a da vas nitko ništa ne pita.

Jedina opcija vam je nalijepiti jasnu zabranu ostavljanja promotivnih materijala (sukladno Zakonu) i nadati se da će se ekipa iz Pošte pridržavati iste. U protivnom se nemate pravo žaliti njima, već onome čiji letak ste dobili. Ne ubij glasnika! Živio spam!

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Koliko sam vremena i živaca potrošio na uklanjanje nepotrebnih poruka? Praktično tri sekunde svaki put, nimalo se ne živcirajući.
    Veći problem je što svaki dan barem jedanput netko random pozvoni sa stubišnih vrata tražeći da mu otvorim ulaz (da bi on mogao ubacivati letke u sandučiće).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *