Stiže nam Chrome OS, Google Chrome dobio aplikacije!

Google već duže vrijeme radi na novom operativnom sustavu. Chrome OS je operativni sustav kojem je baza Googleov internet plreglednik – Chrome. Upravo u tom smjeru Google razvija ovaj operativni sustav, namjenjen prvenstveno netbook računalima i korisnicima koji najviše vremena provode na internetu te dosta koriste internet aplikacije. Zajedno s time, predstavljen je Chrome Web Store i aplikacije za Chrome internet preglednik koje možete isprobati već danas i koristiti ih neovisno o vašem operativnom sustavu. Evo o čemu se radi.

Chrome Web Store je centar za preuzimanje i instalaciju dodataka i aplikacija za Google Chrome web preglednik. Do sada ste mogli koristiti dodatke i teme, slično kao i u drugim preglednicima poput Firefoxa. Sada Google ide korak dalje i omogućava vam da koristite aplikacije. Radi se o web aplikacijama, a neke od njih smo mogli vidjeti i u desktop verziji, poput TweetDecka. Osim njega ovdje možete naći još mnogo raznih aplikacija poredanih po kategorijama, nešto poput Appleovog App Storea. Sada Web Store ne sadrži previše aplikacija, no mislim da će se ta baza svakodnevno povećavati prvenstveno jer bi ovo moglo poslužiti kao aplikacijski centar za Chrome OS.

Aplikacije su podijeljene na besplatne i one za koje ćete morati izdvojiti nekoliko dolara, a sam koncept me nevjerojatno podsjeća na Apple App Store. Čini se da je Apple još jednom postavio temelje za izgradnju modernih platformi za distribuciju sadržaja, ne samo za mobilne uređaje, već i za ozbiljna računala.

Dodaci, teme i aplikacije za Chrome na jednom mjestu

Google Chrome je i do sada imao dodatke i teme koje ste mogli instalirati, no sam taj koncept nije bio idealno zamišljen. Naime, teme su bile na jednom mjestu, dodaci na drugom, i nisu bi na pravi način integrirani u sam preglednik. Na ovaj način ne samo da imate sve na jednom mjestu, već možete koristiti nove aplikacije čiji će se broj svakim danom povećavati. Mislim da ćemo u budućnosti ovdje vidjeti mnogo aplikacija koje ćemo koristiti svakodnevno. Osim aplikacija dostupne su i igre, koje možete igrati direktno iz preglednika.

Google Chrome OS kao budućnost za netbooke?

Da li će Google ovim potezom preuzeti tržište netbooka i pokoriti ga sebi, ostaje za vidjeti. No sasvim je sigurno da je tržište prijenosnih računala dobilo još jednog jakog igrača. Razlog tome leži u samim navikama i potrebama ljudi. Jer ako vam treba moćan stroj za ozbiljnije obrade i multimediju, sasvim sigurno nećete koristiti netbook za tu namjenu. S druge strane, ako ste stalno u pokretu, a smartphone vam nije dovoljan – Google Chrome OS će u kombinaciji sa nekim dobrim netbookom biti idealno rješenje vašeg problema.

Iako je Apple svojim iPadom već dobro uzdrmao tržište netbooka, Google bi svojim Chrome OSom mogao lopticu vratiti natrag. Ovo je samo još jedan pokazatelj kako se politika i stavovi ova dva tehno giganta razilaze. Da li će Google uspjeti u svome naumu ostaje za vidjeti, jer Chrome OS mogu isprobati samo odabrani. Da bi bili jedan od (ne)sretnika koji će prvi isprobati Chrome OS morate se prijaviti u Pilot Program. To je program isključivo za stanovnike SADa, a oni odabrani dobiti će na korištenje netbook sa instaliranim Chrome OSom, koji mi jako sliči onom starom crnom MacBooku, a za zadatak imaju Googleu slati povratne informacije o korištenju novog operativnog sustava.

Ono što svi možemo odmah isprobati je upravo Chrome Web Store i zanimljive aplikacije za Chrome. Zato brzo trk na ovaj link i isprobajte neke nove aplikacije. A dok i sami ne isprobamo Chrome OS možemo pogledati kako sve to izgleda:

Kako vam se sviđa Chrome Web Store i aplikacije za Google Chrome? Da li mislite da će Google uspjeti sa Chrome OSom?

——–

Google Blog o Chrome OSu i Chrome Web Storeu

Chrome Web Store

Google Chrome OS

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Ah gle, neće meni nijedan preglednik pomoći u brzini učitavanja stranica kad mi se na nekim sajtovima učitava po stotinu flash objekata, tipa Croportal.

    Na netbooku me sasvim dobro služi Ubuntu i ne vidim razloga zašto bih ga mijenjala (osim s Netbook Remixom za kojeg se i sama pitam zašto ga nisam prvog instalirala). Istina, većinu vremena koristim ga za surfanje i pisanje OO dokumenata, ali nerijetko se i koristim drugim programima (uglavnom, za editiranje grafike/zvuka) pa bi se ovaj centar trebao nadopuniti dobrim ekvivalentima istih da bi mogao zamijeniti Ubuntu.

    Nažalost, nemam opciju dual boota jer mi je hard na netbooku premalen (80 GB) pa moram birati ili ovo ili ono. Osim ako Google ne stavi neku opciju da ga mogu podići bez instalacije preko USB – a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *