Stigao nam je novi Ubuntu 10.10

Danas je predstavljen novi Ubuntu imena Maverick Meerkat, brojčane oznake 10.10 (ova oznaka predstavlja mjesec i godinu izlaska nove verzije, u ovom slučaju 10ti mjesec 2010 godine). Samo 6 mjeseci nakon prethodne verzije dolazi nam novi Ubuntu, sa mnogo poboljšanja, kako za napredne korisnike, tako i za prosječne korisnike računala. Svakom novom verzijom Ubuntu postaje jednostavniji za mase i sve ga je lakše koristiti.

Ova verzija između ostalog donosi:

  • Novi Linux kernel i novo GNOME okruženje
  • Novi i poboljšani instalacijski program koji od sada nudi mogućnost instalacije programa već pri samoj instalaciji OSa
  • Poboljšani Ubuntu Software Center
  • Novi upravitelj fotografijama i još mnogo sitnica

Ubuntu mi se sviđa iz nekoliko razloga. Prvo i osnovno, stalno se radi na novim verzijama pa nemate problema sa zastarjelim aplikacijama i sigurnosnim propustima. Ubuntu izlazi u periodima od po 6 mjeseci, u četvrtom i desetom mjesecu svake godine. Svaka nova verzija donosi poboljšanja, kako u funkcionalnosti tako i u samom korisničkom doživljaju. Možemo slobodno reći da Ubuntu postaje i jest vrlo konkurentan operativni sustav koji bez srama može stati uz bok sa velikanima poput Windowsa 7 i OSX Snow Leoparda.

Samom činjenicom da se radi o Linuxu nemate problema sa većinom poznatih PC virusa i napasti, a i sam sustav vam je drugačiji, bolji ili ne ostaje na Vama za prosuditi. Svoj Ubuntu možete pronaći na službenim stranicama ili pak naručiti besplatan CD koji za par tjedana stiže na vašu kućnu adresu.

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Možemo slobodno reći da Ubuntu postaje i jest vrlo konkurentan operativni sustav koji bez srama može stati uz bok sa velikanima poput Windowsa 7 i OSX Snow Leoparda.

    Hahahaah možda može uz bok OSX-u, ali nikako uz bok Windows 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *