Predstavljen novi iPhone na radost i suze mnogima

Danima, tjednima, pa čak i mjesecima prije bilo kakvog eventa na kojem Apple predstavlja ili bi trebao predstaviti neki novi proizvod, diže se prašina na sve strane. Komentari, glasine, želje i kritike samo su dio onoga što se može čitati bilo gdje na internetu, pa čak i u drugim medijima. Ovoga puta u središtu pozornosti bio je novi iPhone, pogotovo zbog skandala sa ‘izgubljenim’ prototipom. No ipak, do trenutka kada Steve Jobs ne stane na pozornicu u svojim izlizanim trapericama, nitko ništa ne zna za sigurno. Evo što nam je ovoga puta predstavio Stevo.

Početak je kao i obično, Steve hvali najnovija dostignuća sa iPadom i prenosi zanimljiv e-mail koji je dobio. Steve inače jako puno odgovara na mailove običnih smrtnika.

Nakon toga slijedi još malo hvalisanja o aplikacijama, igrama, iPadu i svemu ostalom gdje je to moguće. Ipak, ono što je sve zanimalo večeras je što Steve Jobs ima u džepu? Iako smo odgovor već znali, pa čak i u detalje – grizli smo nokte do samog trenutka predstavljanja. Novi iPhone je dakle upravo onaj kojeg smo imali prilike vidjeti u medijima prije otprilike mjesec dana. Iako u neuglednom kućištu mnogo toga postaje kristalno jasno nakon što to kaže sam Steve Jobs. Naime, kućište je napravljeno od stakla, da dobro ste čuli – stakla. Ne znam kakav je to materijal, no sama odluka da i prednja i zadnja strana uređaja budu od ovog materijala – čini se obećavajuće i moram priznati da jedva čekam isprobati novi iPhone. Kako kaže Apple radi se o materijalu koji se koristi na helihopterima i brzim vlakovima.

Dizajn uređaja nije mnoge oduševio, uglavnom se mogu čuti kritike, mnogo kutova, izgleda nezgrapno i slične. iPak, meni ovo izgleda jako ergonomski i mislim da će ‘ležati u ruci’. Sam ekran je takozvani ‘Retina Display’ što god to značilo. U 3,5” LCD backlight ekranu smjestili su 326px po inchu što je najveća rezolucija na mobitelu ikada (4 puta više nego na 3GS modelu). Bočne strane uređaja napravljene su od stainless steela te predstavljaju antenu. Procesor je vlastite proizvodnje, prikladnog imena A4, a uz pomoć malo veće baterije, ona bi mogla trajati i do 40% više no prije. Dolazi u bijeloj i crnoj boji, u kapacitetima od 16 i 32GB.

Unutra je 5Mpx kamera sa LED bljeskalicom koja snima 720p full HD video. Naravno, imate i pripadajuću aplikaciju iMovie za obradu videa, za svega 4.99$. Također, postoji i front kamera za video pozive. Ovaj koncept nije baš popularan, barem nije bio do sada. Apple kaže da će ovo promijeniti način na koji komuniciramo. Cijena je prava sitnica – 199$ za 16GB i 299$ za 32GB.

Kada novi iPhone dolazi u Hrvatsku?

Novi iPhone je dostupan je 25.lipnja u SADu, u kolovozu u još 24 zemlje, u u rujnu u ostalih 40 zemalja. U kojoj skupini se nalazi Hrvatska, ne bi vam znao reći. Ako pak imate stare modele, možete očekivati software upgrade 21.lipnja.

Apple je još jednom dokazao tko je nepobjedivi vladar svijeta mobilnih uređaja, svidjelo se to vama ili ne. Ovo je uređaj koji će opet rušiti rekorde, po tko zna koji puta za Apple. Zašto?

Nije stvar samo u hardveru i mogućnostima koje on pruža, radi se o kompletnom iskustvu korištenja koje očarava. Za to je djelom zaslužan hardware, djelom dizajn, a najveću zaslugu ima upravo software – operativni sustav koji sve pokreće. Radi se o iOS4 operativnom sustavu za iPhone, iPod i iPad uređaje te mnogobrojnim aplikacijama koje olakšavaju svakodnevne aktivnosti. To nije samo zasluga Applea, već brojnih developera širom svijeta. Oni su do sada zaradili više od milijardu dolara, no mora se priznati – zaslužili su je.

Sve to lijepo zapakirano i prezentirano od najvećeg majstora zanata u svijetu izgleda i bolje no što u stvarnosti jeste.

I zato ćete vi, koji sada stojite u redu kako bi rekli koju pogrdnu riječ za Apple, opravdano ili ne – u rujnu stajati u redu ispred Tmobile centara čekajući na svoj iPhone kako bi ga mogli ponosno staviti na stol u kafiću, a ja ću vam praviti društvo…

iPhone 4 The Definitive GuideGizmodo

Apple predstavio novi iPhone – Mackorisnik

iPhone 4 slike i detalji koje želite znati – Netokracija

About the author

Mihael Šanko

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *