Kako izbrisati Facebook račun?

U zadnje vrijeme primam dosta upita čitatelja o tome da li je moguće trajno izbrisati Facebook račun. Zbog toga sam odlučio malo istražiti fenomen trajnog zatvaranja Facebook računa, tj. ono što se događa nakon toga. Da li je moguće trajno izbrisati Facebook račun i kako? Da li Facebook ima pravo na sve vaše podatke i slike nakon što zatvorite račun i oko čega se diže toliko prašine?

Obično svaki web servis ima svoja pravila korištenja, napisana u dijelu koji se zove Terms of Service ili Statement of Rights and Responsibilities, u ovom slučaju. To su obično oni dijelovi sa puno teksta koje nitko ne čita. No opet, svih zanima nešto što se nalazi upravo tamo. Kao i većina drugih prava i obveza, tako i pravila brisanja Facebook računa, opisana su ovdje.

Facebook svojim korisnicima omogućava deaktivaciju računa i trajno brisanje računa. Deaktivacija predstavlja privremeno stavljanje računa u stanje neaktivnosti, a ponovnom aktivacijom vraćate se na isto stanje. Kad jednom deaktivirate svoj račun, vaši podaci više nisu dostupni drugim Facebook korisnicima, no sve te informacije se čuvaju, u slučaju da poželite ponovno aktivirati Facebook račun. Tada nastavljate gdje ste stali, imate sve prijatelje koje ste imali, sve slike i drugi podaci su netaknuti. Ako pak želite trajno izbrisati svoj račun, sve informacije i podaci se brišu iz baze podataka Facebooka. Kopije nekih podataka, poput slika i bilješki mogu ostati sačuvane na serveru ‘iz tehničkih razloga’, kako navodi Facebook Help stranica. Ti podaci nisu povezani sa vašim identitetom, niti su dostupni drugim korisnicima. Također, Facebook neće koristiti te podatke, bilo da je vaš račun deaktiviran ili izbrisan.

Kako deaktivirati Facebook račun?

Ovo je postupak kojeg korisnici većinom poznaju. Takozvana deaktivacija predstavlja neki vid stavljanja računa u mirovanje. Račun je moguće deaktivirati direktno iz Facebook sučelja. U dijelu Account (Korisnički Račun) izaberete Account Settings (Postavke) i na dnu imate opciju Deactivate Account (Deaktiviraj korisnički račun). Nakon ovog postupka korisnici Facebooka neće biti u mogućnosti vidjeti vaše podatke i vaše ime se neće prikazivati u rezultatima pretraživanja. Da bi ponovno aktivirali svoj račun potrebno se je ulogirati u Facebook, kako to inače radite. Svi vaši podaci će biti povraćeni u onom stanju kakvom su bili u trenutku deaktivacije.

Kako trajno izbrisati Facebook račun?

Ukoliko želite trajno prekinuti sve veze sa Facebookom, osim deaktivacije imate mogućnost trajnog brisanja računa. Nakon tog postupka više nije moguće povratiti svoj Facebook profil niti informacije koje ste imali na Facebooku. Ako želite trajno izbrisati svoj Facebook račun, to možete učiniti na sljedeći način:

 1. Ulogirajte se u svoj Facebook račun
 2. Kliknite na sljedeći link
 3. Kliknite na Submit

Jednom kada napravite ovo, vaš račun je predbilježen za brisanje. Facebook odgađa brisanje vašeg računa neko vrijeme, u slučaju da se predomislite. Ako se ipak predomislite, i ne želite izbrisati svoj račun, potrebno je ponovno se ulogirati na Facebook sa svojim podacima. Na taj način poništavate zahtjev za brisanjem računa. Ako pak želite trajno izbrisati račun, nemojte pokušavati ponovno se ulogirati jer ćete time poništiti zahtjev.

Što se događa sa mojim podacima?

Vaši podaci na Facebooku ostaju i nakon brisanja računa, no oni nisu dostupni drugim korisnicima. Za kraj evo nekoliko zanimljivih crtica iz Uvjeta korištenja i Pravila Privatnosti objavljenih na Facebook stranicama (u slobodnom prijevodu).

 • Sadržaj vašeg računa (slike, informacije i ostalo) mogu ostati na serveru neko vrijeme kao backup kopije. Backup kopije se čuvaju do 90 dana, te nisu dostupne drugim korisnicima.
 • Kada objavite nešto sa naznakom da bude vidljivo za sve, morate biti svjesni da te informacije mogu vidjeti i koristiti i oni koji nisu registrirani na Facebooku, što god ovo značilo poslije brisanja računa.
 • Facebook koristite na vlastitu odgovornost, oni će održavati sustav sigurnim no ne smatraju se odgovornima za moguće povrede sigurnosti.
 • Facebook nije odgovoran za podatke (slike, osobne informacije i bilješke) koji su spremljeni na serverima od strane trećih osoba (dakle vas, korisnika) te ne isplaćuje naknade za štete nastale nad tim podacima.
 • Čak i kada izbrišete podatke sa Facebooka, oni mogu biti vidljivi ako su podijeljeni sa drugim korisnicima (prema vašim postavkama privatnosti) ili ako su ih drugi korisnici preuzeli dok su bili dostupni.
 • Na ove uvjete pristajete korištenjem Facebooka!

Facebookova pravila privatnosti su često tema rasprava i negodovanja korisnika. Važno je još napomenuti da Facebook zadržava pravo izmjene ovih pravila bez prethodne najave i suglasnosti korisnika. Ovo je samo dio pravila objavljenih i javno dostupnih koja su se meni osobno činila zanimljiva. Korištenjem Facebooka dajete do znanja da ste suglasni sa ovim pravilima, bilo da ste ih pročitali ili ne.

Kakva su vaša mišljenja o privatnosti na Facebooku?

Facebook Privacy Policy

Statement of Rights and Responsibilities

Objašnjenje za brisanje i deaktivaciju korisničkih računa

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Mislim da se je oko Facebook privatnosti digla nepotrebna prašina… tj. tko želi neke podatke držati privatnima ne bi niti trebao razmišljati o tome da ih stavlja na neku od društvenih mreža 🙂

  A i uvjete koje su dali mi se čine razumnima i opravdanima… jer ne mogu oni kontrolirati ponašanje svih korisnika. Lako netko može uzeti nečiju objavljenu sliku te ju kasnije nakon ukidanja računa ponovno negdje objaviti.

  Ukratko nisu ništa gori od npr Googlea kojeg svi volimo 🙂

 2. Par dana ne odem na tvoj blog i poklope nam se postovi 🙂 Ja baš jutros objavio svoj proces oko brisanja Facebook računa 🙂 koje li slučajnosti….

 3. Pa moram priznati da se slažem s tobom. Iako sam ja uvijek kritizirao Facebook, sada i nemam ništa protiv njih. Uvjeti su više manje ok, a uostalom objavljeni su… pa tko hoće, neka koristi.. 😉

 4. Ja sam frendu napravila facebook…..i vise ga nezz izbrisat…sada nezz sto cu..molim vas pomoc….!!!

 5. Ja sam svoj facebook obrisala ima već 2 i pol tjedna no međutim on se još uvijek nije izbrisao??? do kada…išla sam sve po ovom postupku??? :))

 6. može pomoć?
  Ovako:
  imala sam jedan profil na fejsu i sve je bilo dobro,do prije neki dan.Kako sam napravila taj profil za sebe i rodicu pisalo je naše ime i ja sam taj račun deaktivirala.Al sam ga ponovo aktivirala i promijenila ime u svoje.i imala sam 2 pofila na svoje ime.Sutra sam se tila ulogirat i nisam mogla na nijedan.Blokirala su mi oba.Onda sam pokušala napravit novi al nije išlo i na kraju sam uspila al sam stavila drukčije ime,da nije isto,al je problem da je i taj sad blokira.ŠTA DA RADIM?imam sad 3 računa a želim izbrisat 2 i imat onaj svoj stari al nemogu.

  PIŠE MI OVO:
  Use a phone to verify your account

  The phone number you use can only verify one account. Once you enter your number, you’ll receive a code that you’ll be able to enter on Facebook to verify your account. Your phone number will only be used to verify your account and will not be shared with anyone without your consent.

  Enter a phone number

  ja sam stavila svoj br moba al to još nije došlo.nije doša nikakav kod.molim vas pommozite

 7. dali je moguće i na koji način izbrisati podatke sa liste aktiviti log sa fejsbuka

 8. Pozdrav od Nebojše ja sam jedan moj Facebook izbrisao i pre nego što potpuno izbriše stavi se poruka da će stranice biti izbrisana za 14 dana znači meni je označeno do 9 maja toliko puno pozdrava ja ne vidim grešku možda trenutna

 9. ja isto imam jedan profil već godinu dana možda i više i sve je bilo u redu do neki dan kad se oću ulogirat kaže mi da potvrdim e- mail adresu kad to napravim kaže mi da unesem kod kad to napravim kaže mi da mi je istekla i meil adresa i da kod ne važi zatražim da mi pošalju novi oni pošalju ali mi opet kaže da ne vridi molim vas šta da radim i kad oću napravit novi profil sa drugim imenom kaže nevažeća adresa molim vas pomozite nemam pojma šta da radim

 10. U zadnje vrijeme razmišljam o brisanju računa i nekoliko razloga. Ništa pametno ne nalazim u objavama tzv. prijatelja. Čak mislim i sve više sam siguran da druženje sa frustriranim umovima. Pregledavanje objava, tuđih slika, izreka, mišljenja itd. samo oduzima čovjeku vrijeme, a frustracije i negativni utjecaji se prenose brzinom virusa, i više štete nego koriste. Poznato je da okruženje utječe na čovjeka u svim aspektima, a facebook je pretrpan subliminalnim porukama i sve više vjerujem da iza njega stoji netko s namjerom kontrole i usmjeravanja ljudskog uma radi ostvarivanja svojih prljavih namjera. Tako da…hvala lijepo facebook-u…ja sam otišao. Hvala Mihael.

 11. Ne mogu ukloniti dva emaila iz facebooka pise samo Zaustavite uvoz kontakata ja uradim to ali nikako da ih se rjesim. -.- Zaustavim ali opt su tu. Nikako da ih se rjesim.

 12. Da li postoji varijanta kako spojiti 2 svoja profila u 1. Ako jedan izbrišem izgubiti ću prijatelje. Ili ih zamolim da zatraže prijateljstvo na profilu 1?!

 13. Zdravo moze li jedno pitanje ja sam htijela obrisati svoj stari profil svakako al nisam uspijela al sam do sinoc mogla uci na njega..Sinoc sam napravila novi profil al nijedna druga e-mail adresa nije mogla i staari profil e-mail adresa mi je bio moj broj i tako sam ulazila dok sifru nisam mijenjala i mogla sam do sinoc uci.. al drugi profil sam slucajno prijavila isto na taj isti broj telefona oba racuna su mi prijavljena na taj broj telefona i pokusala sam da udjem na taj profiil ukucam sifru izbaci mi ovaj novi profil i pise da sifra nije tacna onda ukucam pravu sifru novog profila otvori se novi profil pokusavala sam da udjem na stari profil al ne moze al kad ukucam s drugog profila svoje ime na fb nadjem svoj profil i stoji kako da se ugasi taj profil jer mi jako smeta da imam dva profila molim vas pomozite mii.. hvala unaprijed..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *