Texter – aplikacija koja zaslužuje cijeli članak!

Kako se ljeto bliži i posla sa odgovaranjem na upite gostiju ima sve više, tako taj posao počinje oduzimati sve više dragocjenog vremena. I ne samo taj posao, bilo koja slična operacija na računalu gdje se unosi mnogo teksta poput programiranja ili samo pisanja članaka – oduzima jako puno vremena. Ako često i mnogo pišete, pronašao sam aplikaciju koja će vam uštedjeti mnogo vremena.

Texter je mala aplikacija koja cijelo vrijeme radi u pozadini i čeka da ju pozovete. Njena prvotna namjena je takozvani text replacement. Radi se o zamjeni određene kratice sa unaprijed definiranim tekstom. Na prvu loptu, i meni se ovo činilo suludo. Nisam se nikako mogao sjetiti čemu bi mi ovako nešto moglo koristiti. No, nakon par sati otkako sam instalirao aplikaciju primjera se skupilo jako puno. Pa recimo kada ja napišem “LP” (bez navodnika, naravno), moj laptop automatski ubaci:

Lijep pozdrav,

Mihael Šanko

E sada, koliko e-mailova na dan napišete puta vrijeme potrebno za napisati ovaj potpis – dođete do zaključka da jako puno vremena trošite na stvari koje ne morate svaki puta ponavljati. Sa Texterom je dovoljno jednom podesiti kraticu i za nju vezani tekst (koji se ispisuje automatski upisivanjem kratice, ili upisivanjem kratice i pozivanjem određene tipke).

Uzmite u obzir da je ovo najkraći tekst koji imam spremljen. Ima tu i mnogo dužih tekstova, što mi štedi mnogo više vremena.

Jedna od primjena je i prilikom odgovaranja na e-mail upite gostima za apartmane. Iako Gmail ima Pripremljene odgovore, ova aplikacija još uvijek ima svoju svrhu. Kako često odgovaram gostima na raznim jezicima, imam predefinirane kratice za određene odgovore na određenim jezicima koje kasnije izmjenim po potrebi.

Sve funkcionira vrlo jednostavno. Aplikaciju je potrebno instalirati i pustiti ju da se konfigurira. Nakon toga morate pripremiti kratice i tekst koji se ubacuje upisivanjem istih. Nakon što jednom unesete tekst, upisivanjem kratice mijenja se ista sa definiranim tekstom. To radi u svim aplikacijama na računalu, od Microsoft Worda, pa do Firefoxa. Možete podesiti da se tekst ubacuje automatski, odmah nakon upisivanja kratice ili tek nakon upisane kratice i pritiska na određenu tipku (Tab, Space ili Enter). Aplikacija se pali sa Windowsima i ‘čuči’ u pozadini.

Osim običnog teksta, moguće je umetati i skripte, no to je za napredne korisnike pa o tome jednom drugom prilikom. 😉

Kako sve to radi, možete pogledati u priloženom video isječku:

Texter je besplatna aplikacija za Windowse. Ukoliko ste korisnik Linuxa, aplikacija iste namjene za vas je Snippits, a ukoliko ste na OSXu, imate odličnu aplikaciju TextExpander. Sve aplikacije su besplatne, a princip je toliko dobar da bi ga trebalo ubaciti po defaultu u sve operativne sustave. Probajte, pa javite iskustva!

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Probao sam TextExpander i nikako se nisam mogao naviknuti na nju 🙂 valjda zato jer je zahtjevala da se prisilim i naucim jos minimalno desetak novih kratica.

    Mene za sad spasava IMO dobro organizirani drafts folder za sve prilike 🙂

  2. Je, većini ljudi je to problem, pogotovo kad već pamtimo na desetke kratica..
    Ipak, ja sam se uspio organizirati na ovaj način, možda iz razloga što su mi kratice nekako smislene (početak rečenice ili specifična riječ) pa me asocira na sadržaj… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *