Što nam donosi iPhone OS4?

Apple je večeras predstavio svijetu novu verziju operativnog sustava za iPhone, takozvani iPhone OS4 sa mnogo novih i nadasve zanimljivih funkcija. Pozorno sam pratio live blogging i kao uzoran učenik zapisivao, pa eto da sa vama podjelim novitete i svoje dojmove.

Steve Jobs je krenuo u svom, već dobro poznatom stilu. Najprije su na redu statistike, sve redom velike brojke. Nisam sve popamtio, no nije to tako važno. Ono što je zanimalo više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta, koliko ima vlasnika iPhonea, je što donosi iPhone OS4 i za koga. Pa krenimo redom.

Multitasking

Ovo smo svakako očekivali, bilo je i krajnje vrijeme. Steve Jobs kaže da nisu bili prvi, no da će zato biti najbolji. Iskreno se nadam da je tako. Odmah da vam kažem, multitasking je dostupan za vlasnike iPhonea 3GS i iPod Toucha 3. generacije. Vlasnici iPhonea 3G i starijih iPodova neće imati multitasking, no kako kaže Steve, imati će mnogo novih funkcija.

Multitasking su podjelili na nekoliko vrsta:

 • Audio – Slušanje glazbe u pozadini. Kao što je to bilo moguće sa iPod aplikacijom do sada, sada je moguće za sve aplikacije.
 • Location – Konstantno djeljenje lokacije, što će svakako pridonjeti razvoju već popularnih lokacijskih igri poput Foursquarea i Gowalle. Biti će dodane kontrolne funkcije za svaku pojedinu aplikaciju koja pristupa lokaciji, no sada će vas se moći pratiti u stopu, ako vi to dopustite naravno.
 • VOIP – Pozadinski rad aplikacija poput Skypea. Od sada ćete moći primati Skype poziv i kada aplikacija nije pokrenuta. Meni osobno vrlo draga opcija.
 • Push notifikacije – klasične push notifikacije koje već postoje.
 • Local notifications – ne znam što bi ovo bilo, no mislim da se radi o nekoj vrsti rasterećenja push notifikacija.
 • Task Completion – zvuči zanimljivo, nadam se da će i biti u praksi.
 • Fast App Switching – pokretanje više aplikacija odjednom putem preglednog docka na dnu ekrana. Izgleda obećavajuće na prezentacijama i uopće ne sumnjam u to.

Mape za aplikacije

Od sada svoje aplikacije možete smještati u mape. Sve funkcionira vrlo jednostavno: povučete jednu aplikaciju na drugu i automatski stvarate mapu koja dobiva ime prema kategoriji aplikacija. Mape imaju lijepe ikone koje prikazuju što se nalazi unutra, a mogu biti smještene i u dock. Ovo bi trebali imati i vlasnici iPhonea 3G.

iBooks za iPhone

Apple opasno ulazi u prodaju eKnjiga što je dokazao sa iPadom. Sada iBooks postoje i za iPhone što vam omogućuje kupnju i čitanje elektronskih knjiga sa iPhonea. Sve knjige se sinkroniziraju sa iPadom i Macom, uključujući i bookmarke.

iAd (advertising network)

Ovo bi trebalo olakšati developerima zaradu i omogućiti da bude više free aplikacija. Kako kaže Steve Jobs: “What we want to do with iAds is deliver interaction and emotion.” Žele poboljšati kvalitetu oglasa, vjerojatno će i oni na approve prije. Moguće je otvaranje reklame unutar aplikacija, a reklame mogu sadržavati i igre. Apple smješta na server i prodaje reklame. Podjela zarade 40% Apple i 60% developer. Moguća integracija igrica u reklame mi se čini zanimljiva, nadam se da će tako i biti. Moram priznati da prezentacije izgledaju zanimljivo. Nadam se da ovim potezom nećemo dobiti mnogo dosadnih reklama.

U svakom slučaju, ovo je posebna priča. Apple ulazi u jedno novo područje. Ovo se može protumačiti i kao objava rata Googleu, no to prepuštam za kasnije kada cijela priča krene. No, Apple kada nešto radi, onda je to odlično. Vjerojatno će to biti i sada slučaj.

Predstavljene su i neke druge opcije:

 • Wallpaper za Home Screen, ne samo za Lock Screen kao do sada.
 • Poboljšana Mail aplikacija (više exchange accounta, otvaranje attachmenta preko third party appova, bolja organizacija e-mailova)
 • Podrška za Exhange 2010. i Multiple Exchange
 • Game Center (pozivanje prijatelja na igru, social network tipa Xbox live…)

I to sve je samo dio od 100 novih mogućnosti. Developeri dobivaju SDK danas, korisnici će dobiti novi OS na ljeto. Vlasnici 3GS iPhonea i iPod Toucha 3gen će imati većinu stvari, vlasnici 3Ga neće imati multitasking. Očekivano, poznavajući kako Apple pušta nove mogućnosti. Na jesen možete očekivati OS4 i na iPadu. Toliko za sada, nadam se da sam pokrio većinu noviteta.

Za kraj evo video novog OSa na iPhone 3GSu ekipe s Engadgeta:

A što vi očekujete od novog iPhone operativnog sustava i iAd platforme?

iPhone OS 4: All the New Features – Gizmodo

iPhone OS 4.0 unveiled, adds multitasking, shipping this summer – Engadget

Apple službene stranice

Apple iAd i budućnost mobilnog oglašavanjaNetokracija

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Sve je to super samo me rastužuje to što iPad ne dobiva ništa od toga do jeseni a ja ga planirao prije ljeta nabavit. Sad pa gledam da čekam što nosi novi iPhone i onda tek napravim odluku o iPadu…

  ah sav sam zbunjen skroz 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *