5 razloga zašto je Linux bolji od Windowsa

Kao jedno od vječnih pitanja među IT stručnjacima i svima ostalima koji imaju interes prema ovom području, nameće se ono oko kojeg su se oduvjek lomila koplja i vodile duge raspreve na forumima. Koji je operativni sustav bolji, Windows ili Linux? Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan, jer svaki OS je u određenom zadatku bolji od onog drugog. U ovoj seriji članaka pokušat ću se osvrnuti na kvalitete koje svaki operativni sustav ima, tj. ono u čemu je bolji od svog  najvećeg protivnika. Prvi članak posvećen je Linuxu, pa da vidimo u čemu je Linux bolji od Windowsa i zašto.

Linux je besplatan

Za razliku od Windowsa, Linux je (u većini slučajeva) besplatan operativni sustav kojeg možete besplatno koristiti bez ikakvih pravnih posljedica ili ‘hakiranja’. Ovo je mnogima teško shvatiti, zašto bi netko svoj proizvod samo tako ponudio za besplatno korištenje? Razlog tome leži u činjenici da iza Windowsa stoji tvrtka koja od toga živi i normalno je očekivati da takav proizvod košta. S druge strane, na Linuxu radi mnogo dobrovoljaca iz cijelog svijeta koji za to odvajaju svoje slobodno vrijeme i vjeruju da software treba biti besplatan i dostupan svima. O ovome bi se moglo još raspravljati, no o tome više nekom drugom prilikom. No, činjenica da je Linux besplatan za sve je definitivno plus.

Linux je otporan na viruse

Savršeno, zar ne? Ne morate više brinuti imate li najnoviji antivirusni program i da li je web stranica kojom surfate sigurna. Linux je otporan na veliku većinu poznatih virusa što je po meni jedna od glavnih prednosti. No, zbog čega je to tako? Naime, većina današnjih virusa napravljena je kako bi naštetili Windows operativnim sustavima. Razlog tome je vrlo jednostavan, Windows je još uvjek najzastupljeniji operativni sustav i koristi ga najviše ljudi. Samim time, šteta će biti mnogo veća, a mogućnost širenja virusa brža i efikasnija. Linux je pak otporan na sve te napasti, što ga čini mnogo sigurnijim i pouzdanijim za korištenje. Nema antivirusa, čišćenja sustava i česte reinstalacije zbog nekog trojanca. Savršeno, zar ne?

Linux vam daje više slobode

Ovo je također razlog zbog kojeg se netko može odlučiti za korištenje upravo Linuxa. Naime, većina Linux distribucija omogućava vam mnogo veće slobode u korištenju i uređenju sustava ‘po svom’. Ovo je vrlo važno naprednijim korisnicima koji mogu sustav u potpunosti prilagoditi sebi i svojim potrebama, od samog izgleda pa do načina reagiranja na određene upite. Također, većina distribucija je otvorenog koda pa ih možete u potpunosti izmjeniti i prilagoditi vlastitim željama.

Bolji vizualni efekti koji ostavljaju bez daha

Ako ste mislili da je Linux ‘ona crna podloga sa zelenim slovima’, grdno ste se prevarili. Linux ima najbolje grafičke efekte koje ste ikad vidjeli na računalima. Ono što može Windows 7 je ništa u usporedbi sa mogućnostima koje imate na Linuxu. Prednost je i u mogućnosti prilagodbe, pa od mnogo njih, koristite samo one efekte koji vam trebaju. Za one koji ne vjeruju, evo kako sve to izgleda. A sve ovo što ćete vidjeti, je samo dio mogućnosti koje imate u Linuxu.

Veća mogućnost izbora

Za razliku od Windowsa gdje birate između nekoliko verzija sa minimalnom razlikom, Linux ima na stotine distribucija od kojih je svaka prilagođena određenom zadatku ili ideji. Kod Linuxa imate veću mogućnost izbora, ovisno o vašim potrebama i željama. A ako niste zadovoljni, u svakom trenutku možete sustav potpuno prilagoditi sebi ili izabrati neku drugu distribuciju. Pa tako možete birati Linux s obzirom na vaše računalo (za mobitele, za netbook računala, za prijenosna računala, za stolna računala ili za servere) ili s obzirom na vaše potrebe (za rad sa multimedijalnim sadržajima, za rad većinom na internetu ili pak neku od klasičnih verzija).

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Linux je operativni sustav koji korisniku omogućuje najviše sloboda, bilo da se radi o prosječnim korisnicima ili naprednim korisnicima. Mnogi će se složiti da je Linux najuzbudljiviji operativni sustav sa jakom zajednicom korisnika koja će riješiti sve moguće probleme. Također, vi isto tako možete utjecati na razvoj Linuxa, za razliku od Windowsa, gdje morate koristiti ono što ste kupili (ili kako god da ste nabavili svoju kopiju). I ako niste znali, više od 70% interneta radi na Linux serverima, a to valjda nešto znači. Za kraj pogledajte zanimljivu reklamu za Linux:

U sljedećem članku: Zašto je Windows bolji od Linuxa?

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Dosta ovih argumenata je dvosjekli mač 🙂 Ali većinom su točni za običnog desktop korisnika… svakako vrijedi probati i dati priliku GNU/Linuxu.

  bok!

 2. Ja i u firmi i kod kuće imam skoro na svakom kompujuteru i Windows i Linux (Ubuntu 9.10 trenutno). Kod kuće veoma retko koristim Win, na poslu ja lično takođe teram Linux, a potreban nam je Win samo zbog nekih specijalizovanih programa.
  S obzirom da je u 90 posto slučajeva Linux više nego dovoljan, sad već i jednostavan i siguran za korišćenje ma sedeli za mašinom i početnici, ne razumem zašto se u regiji svuda ne uvede kao obavezan u javnim preduzećima, ustanovama i državnim organima.
  Za pisanje, surfovanje, skidanje i slanje pošte..dakle za sve uobičajene office poslove ništa drugo ne treba.
  Pretpostavljam da bi to značilo uštedu, ali ne znam da li je iko u ma kojoj zemlji regije radio studiju na temu isplativosti prelaska na Linux (posebno održavanje mi je nepoznato kada se posmatra koliko bi koštalo.)

 3. Je, u biti sam pisao članak za prosječne korisnike…
  U drugom dijelu ide suprotna situacija, a neki razlozi su toliko blizu da sam mislio staviti isti naslov.. 😉

 4. Mislim da su tu neki drugi razlozi, jer često se radi ono što nije povoljnije, pogotovo kod nas. Ali zasigurno bi Linux mogao zamjeniti Windows u mnogim uredima, pogotovo onima koji nemaju nikakve posebne programe… 😉

 5. Sve je to lepo, dok ne krene terminal, pa sudo, pa drajveri, pa nepotpuna komatibilnost MS i Open Office, pa stečene navike u korišćenju programa, pa gubljenje živaca i vremena…

  probao jednom, neću više

 6. Trenutno u firmi (od oca) teraju svi Win XP ili Win 7 no to su, uz POS i knjigovodstveni program, jedine komercijalne aplikacije. Počevši od antivirusa (clamwin) pa do OOo, sve aplikacije su otvorenog koda.
  Da sam mogao birati tko će raditi POS i knjigovodstveni program (što je izabrano davne ’95. te se od sada nije mijenjalo), već bi svi bili upogonjeni na Linuxu.
  Trenutačno se u firmi (od 12 računala) koristi 1 računalo na Linuxu te odlično radi svoj posao (izrada i ispis samoljepljivih naljepnica, u Scribusu) te stavljati Windows bi bilo samo trošenje novaca.

 7. Ovaj “hell” s drajverima kojeg si opisao sam ja imao s Windowsima. Onda mi je dojadilo, skinuo sam Ubuntu CD, instalirao ga u tri puta kraće vrijeme od instalacije Windowsa. I odmah sam imao potpuno funkcionalan sustav s kojim su bez posebne instalacije drajvera odmah radili svi periferni uređaji koje imam.

 8. Uz ovakav sustav kome treba Win… da nema Mac Os X sigurno bi na ovom bio 🙂

  A i lijepo je vidjet da je par ideja sa Maca pokupljeno što je samo dokaz da su i oni nekaj dobro napravili… 🙂

 9. Najbitniju stvar si propustio napisati. Windowse ne mozes kupiti – kupujes samo pravo koristenja, odnosno licencu! Windowsi su vlasnistvo Microsofta!
  S time da Microsoft ne preuzima ama bas nikakvu odgovornost ako ti njihov softver napravi ikakvu stetu!

 10. Nisam se posebno osvrtao na to, jer sam članak posvetio više prosječnim korisnicima, ali niti za Linux ti nitko ne odgovara za sve moguće ‘posljedice’… 😉

 11. Linux ima mnogo distribucija, za početak bi vam preporučio najpopularniju i najrašireniju – Ubuntu. Ubuntu ima jaku zajednicu korisnika u Hrvatskoj pa je najbolji izbor za početnike.
  Instalacija je jednostavna, no treba vam Ubuntu CD ili .iso image. CD možete besplatno naručiti ovdje: https://shipit.ubuntu.com/ a .iso preuzeti ovdje: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

  Instalacija ima više metoda, ovisno o vašim željama i znanju, no vrlo je jednostavna. Informirati se možete na Ubuntu stranici na hrvatskom i potražiti pomoć na forumu:
  http://www.ubuntu-hr.org/forum/

  Nadam se da ovo pomaže! 😉

 12. Tvrdnja da je Linux otporan na viruse je najobičnija glupost …Niti jedan Os nije otporan na viruse …!!! Većina korisnika koji su zapravo obićni korisnici znaju radit u windows okruženju dok im je Linux noćna mora bez obzira koliko je dobar …Treba priznat da je Microsoft korisnicima ponudio upravo ono što im treba, a usput i sve ono što in ne treba – na što je većina korisnika pristala ni ne znajući ništa o tome …zato danas imamo moćan Microsoft i njihove stotine miljuna korisnika naspram moćnog Linuxa i njiegove malobrojne korisnike …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *