Gmail na steroidima ili Gmail Labs


Gmail je bez rasprave najbolja e-mail platforma na svijetu. Brz, efikasan i kvalitetan, Gmail korisnicima omogućuje mnogo više od konkurencije poput Yahoo ili Live e-mail servisa. Osim praktičnog sortiranja e-mail poruka, efikasnog pretraživanja i tagiranja oznakama, Google je u Gmail dodao Labs opciju. Radi se o funkcijama koje su u fazi testiranja pa nisu standardno uključene u opcije koje Gmail nudi, no neke od njih su vrlo korisne i nadasve zanimljive.
Ima tu svega, od poništenja slanja poruke, prijevoda sa stranih jezika pa do detektora zaboravljenog privitka. Sve ove opcije možete uključiti pod postavkama, točnije u dijelu Labs. Osim ovih noviteta ovdje ćete pronaći još mnogo toga što će vam olakšati svakodnevno korištenje emaila. Evo neke funkcije koje ja svakodnevno koristim na više Gmail računa i bez kojih bi bio izgubljen:

Poništi slanje

Koliko puta vam se dogodilo da ste poslali nedovršeni email ili ste ga poslali na krivu adresu? Ova Labs opcija daje vam mogućnost da vratite već poslani email kroz otprilike 10 sekundi nakon slanja. Meni osobno jedna od važnijih opcija koja me je spasila mnogo puta. Ako krivo pošaljete email, dovoljno je kliknuti na Poništi slanje u okviru poslane poruke. Naravno, morate uključiti ovu opciju u Labs dijelu.

Kretanje mišem

Zanimljiva i nadasve korisna navigacija mišem kroz poruke. Umjesto da otvarate svaku poruku posebno i vraćate se na pristiglu poštu, korištenjem ove opcije možete se kretati između poruka e-pošte pomoću miša. To radite tako da držite desnu tipku miša pritisnutu i krećete se u određenom smjeru; desno za otvaranje sljedećem maila, lijevo za povratak na prethodni mail ili gore za povratak u mapu pristigle pošte.

Prijevod poruke

Ako često primate emailove na stranim jezicima koje ne razumijete, ovo je prava stvar za vas. Umjesto da kopirate cijelu poruku u Google Prevoditelj, jednim klikom prevodite poruku na zadani jezik unutar samog Gmail sučelja. Ova opcija mi je od velike koristi kod komunikacije sa turistima iz zemalja čije jezike ne razumijem (češka, poljska, rusija, njemačka…). Dodatak koristi Google Translate tehnologiju koja podržava prijevod na više od 50 jezika, uključujući i hrvatski.

Gumb ‘Označi kao pročitano’

Ovaj vrlo jednostavan dodatak unutar vaše pristigle pošte dodaje gumb ‘označi kao pročitano’. Ovo je vrlo korisno kada imate veći broj poruka za koje već znate što predstavljaju, na primjer automatizirane poruke od Facebooka ili Twittera čiji vam je sadržaj već poznat. Jednostavno izaberete te poruke i kliknete na ‘Označi kao pročitano’ umjesto da čitate svaku poruku zasebno.

Pregled Google Dokumenata u pošti

Ako često dobivate  dokumente unutar email poruka, ova opcija vam omogućuje brzi pregled istih unutar Gmail sučelja, i opciju pregleda preko servisa Google Dokumenti. U svakom slučaju, ova opcija vam štedi vrijeme ‘skidanja’ dotičnog dokumenta na računalo i otvaranja istog u nekoj od uredskih aplikacija.

Prilagođene kratice na tipkovnici

Ovaj dodatak omogućuje vam postavljanje određenih kratica na tipkovnici za određene zadatke poput otvaranja nove poruke i slično. Dobro je što sami možete birati koje kratice želite i za koji zadatak. Vrlo korisno za one koji vole ovaj način rada.

Prikaz vremenske zone pošiljatelja

Ako često komunicirate sa ljudima iz drugih vremenskih zona, ovaj dodatak će vam biti od velike koristi. On naime, prikazuje koliko je sati kod vašeg poslovnog partnera ili prijatelja u drugoj vremenskoj zoni. Ovo se pokazalo kao vrlo korisno i jednostavno rješenje.

Ima tu još mnogo dodataka poput mogućnosti pregleda Youtube video zapisa unutar same poruke, kreiranje više mapa sa pristiglom poštom koje prilagođavate svojim potrebama ili prijedloge za pretraživanje pošte s obzirom na vaše navike. O obzirom na vaše potrebe i navike korištenja emaila, unutar Labs dijela u postavkama sami birate koje opcije želite koristiti. Svaka od ovih opcija ima opis na hrvatskom jeziku pa ćete vrlo jednostavno znati što dotična predstavlja.

Osim Labs dodataka Gmail omogućuje mnogo više od klasičnoga email servisa. Tomislav Buza je nedavno napisao vrlo dobar članak o dodatnim načinima kako možete koristiti Gmail pa svakako pročitajte.

Ono što bi izdvojio je Google Apps usluga. Radi se o mogućnosti korištenja Gmail tehnologije za vašu vlastitu domenu gdje imate potpunu kontrolu nad korisnicima, a koristite već postojeće e-mail adrese sa bilo koje domene koju posjedujete. Postavljanje ove usluge je vrlo jednostavno i brzo, a osim Gmaila možete koristiti Google Dokumente, Grupe ili zajedničke Kalendare. Također, opcija koju često koristim u Gmailu su oznake. One vam omogućuju organizaciju poruka prema nekim njihovim karakteristikama,  a svaka oznaka ima svoju boju i posebnu mapu.

Google je u mnogo toga poseban, a njegovi servisi su vrlo korisni i ima ih jako puno, pa pokrivaju mnogo područja i zadataka koje možete zatrebati. Zbog toga je logično da Google želi napraviti vlastiti operativni sustav temeljen upravo na ovakvim servisima i usko povezan s internetom. Hoće li Chrome OS biti uspješan, ostaje tek za vidjeti, no činjenica je da Google ima mnogo toga za ponuditi, a servisi poput Gmaila, Google Readera, Google Dokumenata i ostalih omogućuju vam mnogo toga direktno iz vašeg internet preglednika. Za one koje zanima što sve Google nudi, ovo je link za vas, a koje vi servise koristite recite nam kroz komentare.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Je, je, Labsi su dosta korisni. Ja neke dodatke već neko vrijeme imam uključene i stvarno su korisni.

    Imam uključen automatski pregled Youtubea, dokumenata, vremenske zone i još neke 🙂

    Sve u svemu, GMail – najbolji mail servis trenutno 🙂

  2. Ja uglavnom koristim gmail kroz desktop app uz brdo rulova koje sam davno već kreirao i odrađuju sve što mi treba :). Ali vidim ima zanimljivih fora koje bi mogao isprobat… ali trenutno ne vidim da će me ijedna od njih zadržati na webu osim za testiranje.

  3. Stvarno odličan članak, slažem se Google ima odlične servise koje koristim svakodnevno i teško im je zapravo naći zamjenu, jer su svi međusobno odlično povezani. Koristim Gmail za privatnu i poslovnu email adresu, Google Reader za RSS te Chrome za web browsing. Izdvojio bih još Blogspot na kojem imam dva bloga i koji je puno bolji i stabilniji,ali i lakši od blog.hr, Picasu za online galeriju te Google Kalendar koji se odlično “slaže” sa Evolution mailom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *