Kako izgledaju poznati uredi: Googleplex, Twoffice i FacebookHQ

Jeste li se ikada zapitali kako izgledaju upravne zgrade poznatih online servisa? Sigurno ste čuli da zaposlenici Googlea na posao dolaze romobilima, a na poslu mogu ići na šišanje, biljar ili pak u bazen. Pa, dobro ste čuli, istina je. Google mnogo ulaže u radni prostor kako bi se zaposlenici osjećali opušteno i na taj način radili bolje. Osim Googleplexa pogledate kako izgledaju uredi Facebooka i Twittera. Zanimljiv trio, u svakom slučaju.

Google je velika kompanija sa preko 20.000 zaposlenika, a godišnji prihod mu je veći od 10 milijardi dolara. Osim svepopularne tražilice Google nudi još mnogo usluga, poput Google Analyticsa ili oglašavanja preko AdSense tj. AdWords servisa. Glavna zgrada kompanije je smještena u Mountain Viewu, u Kaliforniji. Popularno zvan Googleplex, ovaj kompleks zgrada prostire se na više od 47.000 m2, ima podzemni parking za oko 2000 vozila, dok se na površini nalazi mnogo sadržaja, od bazena, igrališta pa do fontana i spomenika. Zaposlenici na raspolaganju imaju teretanu, klavir, bazene, igralište za odbojku te 11 caffe barova sa raznolikom ponudom. Savršeno, zar ne? Evo kako sve to izgleda:

[nggallery id=8]

Nakon jednog od najpoželjnijih poslodavaca na svijetu idemo dalje s ovim pregledom popularnih ureda. Na redu je Twitter HQ, koji nosi simpatično ime Twoffice 3.0. Oznaka 3.0 daje do znanja da je to treći Twitter ured smješten u San Franciscu. Ured je velik i moderno uređen, a posebnu pozornost privlače detalji poput skulptura životinja ili ptičica po zidovima. Dizajn potpisuje Sara Morishige Williams, inače supruga jednog od osnivača Twittera, Evana Williamsa. Ideju za zanimljive zidove pune ptica Sara je dobila prilikom posjeta svom suprugu u Nebraski, a ovaj detalj je najzanimljiviji u uredima. Prilikom uređenja korišteni su reciklirani materijali, a i cijeli ured ima neki “zeleni” doživljaj, možda zbog boje zidova. Inače namještaj je uglavnom dizajnerski, a neke stolice je radila i Sara. Evo kako sve to izgleda:

[nggallery id=10]

Prelazimo na najpopularniju društvenu mrežu na svijetu, naravno Facebook. Njihov ured smješten je u Palo Altu u Kaliforniji, u zgradi u kojoj se nekad nalazio laboratorij iz 1960ih. To je dobro došlo dizajnerima, koji su dosta opreme iskoristili prilikom uređenja ovih ureda. A neki zidovi su namjerno ostavljeni neobojani kako bi zaposleni mogli crtati i ostavljti razne bilješke. Iskreno, ne vidim koja je svrha ovoga. Dizajneri ističu da su na urede željeli prenijeti misiju Facebooka koji, kako kažu povezuje ljude i cijeni mišljenje svakog zaposlenika. Zanimljiv podatak je da su dizajneri komunicirali isključivo preko Facebooka. Ono što su željeli postići je sklad nekadašnjeg industrijskog dizajna sa modernim kako bi udovoljili mladim zaposlenicima kompanije koji slobodno mogu pisati po zidovima i micati namještaj. Dizajn potpisuje Studio O+A, a evo što su napravili:

[nggallery id=9]

I time završavamo ovaj pregled najpoznatijih ureda na svijetu. U nekom od sljedećih članaka možda se osvrnemo na još neke poznate urede. A do tada se zamišljajte kako radite za neku od ovih kompanija i slobodno nam recite koja bi to bila. Ja bi u Twitter HQ, a vi?

Google Mountainview Headquarters via officesnapshots.com

Twoffice 3.0 via Flickr

Facebook Headquarters by Studio O+A via dezeen.com

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. uf, sve je ovo too good to be true…da moram birat po izgledu prostora, onda bi to bio Facebook 🙂

  2. Meni se isto Twitter HQ sviđa najviše.
    U drugom postu dodaj i Blizzard, vidio sam negdje slike i izgleda super, san svakog gamera 😉
    Zanimaju me i uredi od Apple-a, ali vjerovatno to drže u velikoj tajnosti da bi netko slikao…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *