Zašto iPad nema multitasking i kameru?

Apple je sinoć predstavio svoju viziju tableta. Radi se o proizvodu imenom iPad koji objedinjuje funkcije iPhonea i netbook računala. O ovom se proizvodu već nekoliko mjeseci mogu čuti razne glasine i želje korisnika za određenim funkcijama i mogućnostima. Nakon predstavljanja mnogi su ostali iznenađeni. Zašto iPad nema multitasking kada to ima svaki tablet star više od 5 godina koji pokreće Windows XP? Zašto nema kamere kad ju možemo naći na ekstra malom iPodu. Zašto Apple još jednom predstavlja poluproizvod? Odgovore na ta pitanja potražite u nastavku.

Apple je oduvijek bio specifična kompanija. Kada je predstavljen iPhone mnogi su pričali kako nema budućnosti. Telefon bez tipkovnice – nemoguće. Nakon par godina iPhone je postao statusni simbol i ima ga svaka druga tinejdžerica u razredu. Da podsjetim, iPhone dugo vremena nije imao MMS, kojeg ima svaki mobitel već više od 10 godina. Ali recite mi iskreno, kada ste zadnji puta poslali MMS? Ja se ne mogu sjetiti. Danas je iPhone sa svojim OSom najpopularnija i najmoćnija mobilna platforma. Ponajviše su za to zaslužni brojni developeri koji svakodnevno stvaraju genijalne aplikacije. Zbog toga Apple može reklamirati svoj proizvod sa sloganom: “There’s an app for that!” Jer iPhone ima aplikaciju za svaku namjenu, još samo fali da nam kuha kavu ujutro. To bi bilo prekrasno.

No, vratimo se na iPad. Moram priznati da nisam bio oduševljen nakon predstavljanja. Realno mi na takvom uređaju fali full OS, ili bar multitasking. Ali tada bi to bio samo još jedan u nizu tableta. Ovako je Apple napravio specifičan uređaj, po mnogo toga poseban, svidjelo se to vama ili ne. Njima nije cilj ponuditi proizvod koji ima sve, jer tko bi onda kupio novu verziju za koju godinu? Apple zarađuje na prodaji glazbe i aplikacija. Zbog toga su svi njihovi uređaju okrenuti “konzumiranju” upravo takvog sadržaja. iPod vam omogućava slušanje glazbe do iznemoglosti, bilo kada i bilo gdje. iPhone je uz glazbu ubacio i aplikacije, a sada imamo iPad koji uz sve to podržava elektronske knjige. Ako uzmemo u obzir postojeće načine prodaje glazbe i aplikacija te njihov utjecaj na tržišni segment; za očekivati je procvat prodaje e-knjiga i eksponencijalan rast njihove popularnosti. Osim toga iPad je predstavljen kao najbolja platforma za surfanje internetom. Samo mi nije jasno zašto takav uređaj nema podršku za Flash.

Svi bi željeli vidjeti Flash podršku za iPhone, da ne spominjem iPad. No, ako je Apple predstavio revolucionaran uređaj za surfanje bez Flash podrške, mislim da konačno možemo otpisati podršku za Flash u budućim Appleovim uređajima. iPhone je na neki način pokušao ubiti Flash, a iPad će mu u tome biti od velike pomoći.

Zašto iPad nema multitasking?

Zašto ne mogu slušati radio dok čitam knjigu? Zašto ne mogu imati upaljen Twitter klijent dok pišem e-mail? Zašto najbolji tablet na svijetu može pokretati samo jednu po jednu aplikaciju? Zato što za multitasking morate kupiti Mac Book ili iMac. iPad nije klasično računalo. To je “revolucionaran uređaj” za konzumiranje digitalnih sadržaja, kojih ćete kupiti u iTunes Storeu, App Storeu ili pak iBooks Storeu. Apple ima toliko sadržaja kojeg prodaje, a njegovi uređaji su napravljeni kako bi potakli prodaju tih sadržaja, bilo da se radi o glazbi, aplikacijama ili knjigama.

Pogledajte iPhone. Jedini multitasking koji postoji je iPod aplikacija. Zašto? Zato da možete u isto vrijeme slušati glazbu koju ste kupili u iTunes Storeu i  koristiti aplikacije iz App Storea. Logično, zar ne? Apple višestruko zarađuje na vama. Najprije vam prodaje genijalan uređaj, a zatim sadržaj bez kojeg je taj uređaj besmislen. Savršena strategija, zar ne?

Ista svar događa se sa iPadom. On nije predviđen kao moćno računalo. Za to postoji Mac serija proizvoda. Apple je iPad zamislio za nešto drugo. Dovoljno je samo stisnuti tipku za paljenje i možete početi s kupnjom glazbe, aplikacija i u ovom slučaju e-knjiga. Ako vam treba moćno računalo, kupite Mac Pro ili iMac. A ako vam uz to treba mobilnost, kupite Mac Book.

iPad za kreiranje sadržaja?

Ipak, bilo bi besmisleno prodavati veliki iPhone. Zato iPad ima neke dodatne mogućnosti. Na njemu imate mogućnost kreiranja office dokumenata, prezentacija i slično. Po meni je to jedna od vrlo važnih funkcija. Tablet je idealan uređaj za prezentacije, a ovime je to potvrđeno. Više ne morate nositi laptop na prezentacije, sada imate iPad.

Uz još nekolicinu aplikacija, iPad vam omogućuje uređivanje slika ili pak crtanje prstima.  Ovaj je vid umjetnosti doživio procvat sa iPhoneom, a sada ga čeka revolucija. Zavalite se u fotelju i crtate. Ne treba vam olovka, papir ili stylus. Imate sve što vam treba, osim talenta.

Ono što mnoge muči je i nedostatak kamere. Očekivati vanjsku kameru kao na iPhoneu je glupost. No, unutarnja kamera s podrškom za iChat bi bila od velike koristi. Ali, zašto ubaciti kameru u uređaj koji košta $500 kada za to postoje mnogo skuplji Macovi? Nema razloga. iPad jednostavno nije predviđen za to. Kome se ne sviđa, neka kupi HP tablet.

Apple tablet je jednostavno drugačiji. Njegova prvenstvena namjena nije kreiranje sadržaja, iako i to može. On je predviđen za konzumiranje posotjećih sadržaja; glazbe i aplikacija te elektronskih knjiga. Zbog toga je predstavljen dugo očekivani  Apple tablet i to je bilo realno za očekivati.

Svi bi mi voljeli kada bi Apple predstavio “svemoguće” uređaje. No to nema smisla. Ne samo za Apple, već za bilo kojeg drugog proizvođača. Bolja opcija je konstantno dodavanje novih mogućnosti u novim verzijama. Na taj način se prodaje više, a to je cilj. U svakom slučaju, Apple je poseban. Jer kladim se da je iPad, ovakav kakav je, bolji od svih tableta na tržištu. Pa zašto onda ubacivati više funkcija kada je i ovo dovoljno, barem za neko vrijeme.

Zašto da uređaj bude dostupan odmah, kada je ovako veći hype? Nema razloga.

Apple je kapitalistički orjentirana tvrtka, kao i svaka druga. I koliko god se trudili pričati lijepe stvari, njih zanima samo profit. Ako uz to imaju kvalitetan proizvod, ja sam prvi spreman platiti za to. A vi?

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. yep slažem se s većinom. ali ipak možeš dobiti zaista kvalitetan zabavni uređaj za prihvatljivu cijenu. s kojim se ostali trenutno teško mogu nositi…

  2. @iPhone “statusni simbol i ima ga svaka druga tinejdžerica u razredu”

    Ako je statusni simbol, ne može ga imati svaki drugi, već damo platežno odabrani 😉

  3. Htio sam laptop koji je od appla jer sam se navikao na OS i na sam apple, i takvu komociju ne volim mjenjat, svi laptopi- macbookovi su mi bili preskupi za ono što mi treba, a to je mail, internet, slike,IM-ovi, wordpress app. i zaista glupo je kupovati laptop za takve aktivnosti, ovaj uređaj bi mogao biti idealan za to, al mi jednostavno fali kamera, fali mi i flasah (znam da nema puno falsh sadržaja na internetu, znam da je flash jako loš al ja ga jednostavno želim podršku za falsh). Volio bi da ima multitasking, al može se i bez njega. Mislim da ću kupit ovaj uređaj, možda već u sadašnjoj verziji, a možda tek u sljedećoj koja će biti potpunija.

  4. “Jer kladim se da je iPad, ovakav kakav je, bolji od svih tableta na tržištu.”

    Nadam se da nisi u pravu. Zašto bi ovo čudo baš moralo biti najbolje? Apple kao proizvođač je dovoljan razlog?

  5. Iz istog razloga zbog kojeg je iPhone najbolji u svojoj kategoriji: najbolji mulitouch i jednostavnost sučelje koja se pokazala kao dobitna kombinacija. Zbog toga mislim da će se i iPad pokazati kao najbolji u klasi, a to što je Apple proizvođač samo može pomoći 😉

  6. @fichek yeah, no ja sam ipak ocekivao nekakvu front kamericu za skype recimo. Ona za slikavanje je totalno nepotrebna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *