Apple napokon predstavio tablet

Apple je na svojoj konferenciji za novinare predstavio dugo očekivani tablet. Radi se o uređaju koji kombinira funkcije netbook računala i iPhonea. Uređaji poput ovoga već postoje, no svi oni zajedno do sada nisu izazvali toliko zanimanja koliko i ovaj tablet prije samog predstavljanja. Da li se radi o klasičnom Apple hypeu ili će ovaj uređaj biti novi hit među gadgetima, ostaje tek za vidjeti. Do tada evo što je sve Apple ubacio u svoj tablet.Radi se o uređaju s multitouch ekranom veličine 9,7” sa kapacitetom od 16 do 64GB. Pokretan je 1Ghz procesorom, ima wireless, bluetooth i još mnoga druga čudesa. Evo ukratko što sve možete naći u najpoznatijem tabletu na svijetu:

 • 1Ghz procesor
 • 16, 32 ili 64 GB memorije
 • 9,7” screen sa podrškom za multitouch
 • Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
 • podrška za 3G (poseban model)
 • bluetooth 2.1 + EDR
 • težina uređaja je 0.68kg
 • podrška za postojeće iPhone aplikacije
 • podrška za Youtube HD video
 • vijek trajanja baterije do 10 sati preko WIFI veze
 • konektor za slušalice, zvučnik, mikrofon, digitalni kompas
 • ambient light sensor, accelerometar
 • podrška za elektronske knjige – iBook
 • podrška za office aplikacije – iWork
 • paket aplikacija iLife, Brushes aplikacija za crtanje…

Zanimljivo kod hardwarea je što iPad ima Apple procesor pod imenom “Apple A4” kojeg je razvila njihova tvrtka kćer “P.A. Semiconductor“. A sam uređaj je iznimno tanak i lagan, što je definitivno prednost.

Software koji pokreće ovaj uređaj je baziran na iPhone OSu, što znači da na iPadu možete koristiti postojeće iPhone aplikacije, tj. sve one koje ste već kupili. Home screen će izgledati poput onog na iPhoneu, a aplikacije s posebnom namjenom će olakšati mnogo toga što do sada niste mogli na iPhoneu.

iPad tako podržava čitanje elektronskih knjiga, a za tu namjenu postoji i aplikacija iBooks preko koje možete kupovati i čitati e-knjige. One su od sada dostupne u iTunes Storeu, tj. iBooks Storeu po ne baš prihvatljivim cijenama. A zahvaljujući zavidnim grafičkim mogućnostima, iPad pokreće popularne igre, kao i one rađene za iPhone. Moram priznati da mi još uvijek nije jasno kako to sve radi, ali vidjet ćemo uskoro.

Uređaj ima podršku za office aplikacije, tj. ugrađen iWork paket aplikacija. Također, dostupan je i Appleov iLife paket programa. Apple je ubacio i nekolicinu svojih aplikacija, od kojih je vrlo zanimljiva aplikacija imenom Brushes koja vam omogućava crtanje prstima pomoću multitouch tehnologije.

Za sve one koji trebaju fiksan tablet, postoji docking station sa hardverskom tipkovnicom koji pretvara vaš iPad u laptop. Naravno, za očekivati je pojavljivanje mnogih drugih dodataka slično kao što je bilo sa iPhoneom.

Iako se radi o najboljem uređaju u svojoj klasi, moram priznati da me iPad nije oduševio. Najveći minus dajem za nedostatak multitaskinga te razliku između WIFI i 3G modela koja će vas koštati $130. Za detaljniju ocjenu ipak bi se volio prije poigrati s iPadom. Nadam se samo da ćemo ga i mi u Hrvatskoj moći nabaviti po “normalnim” cijenama.

Apple o iPadu:

Evo što kaže Mackorisnik, Netokracija i Gadgeterija. A što vi mislite o iPadu, recite nam u komentarima.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Pa za lovu koja se traži nudi dosta, ali ne izgleda mi kao nešto što bih htjela kupiti. Možda zbog igara jer ipak ima gigu rama pa će moći pokretati dosta zahtjevnije igre (a ne zaboravimo ni originalni način kontrole micanjem i diranjem). Ono što mi je glavni nedostatak je manjak memorije. Istina, ni ne treba mi više od 16 GB želim li samo surfati ili pisati tekstove, ali ako želim iskoristiti svu silu njegovih mogućnosti neće mi biti dovoljno. Moći ću staviti maksimalno jedna zahtjevnija igra, dva filma, 3 gige mjuze i niš više. Zato mi je u tom cjenovnom rangu još uvijek bolja opcija netbook.

 2. sviđa mi se sve, samo mi nije jasno zašto ekran nije veći (skroz do rubova) i zašto nije 16:9. ovako ne iskorištava pun potencijal kod filmova :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *