Kako kupovati na internetu? (2.dio)

U prvom dijelu članka ste čitali o samom procesu internet kupnje, sigurnosti, kako krenuti i registrirati PayPal korisnički račun. U ovom članku čitajte o korištenju eBay servisa i nekih drugih web trgovina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pojam internet kupnje (online kupnje) je sve više eksponiran u medijima i sve više ljudi se želi okušati o ovom obliku kupovine. Tome pridonosi konstantno povećanje broja internet priključaka u domaćinstvima i sve veći utjecaj koji internet ima na živote ljudi, od poslovanja pa do zabave. Zbog neinformiranosti prosječnog korisnika računala o nekim segmentima korištenja interneta poput internet kupovine, potrebno je demistificirati sam pojam internet kupovine i educirati sve zainteresirane za ovo područje. U nastavku saznajte kako koristiti eBay i koje su najbolje online trgovine u Hrvatskoj.

Kako koristiti eBay?

eBay je najpopularnije odredište za kupnju na internetu na kojem možete pronaći mnogo proizvoda iz svih kategorija. Na eBayu je moguće i kupovati i prodavati proizvode, no zbog ograničenja PayPal sustava za naše prostore, prodaja kod nas još nije zaživjela. Nasuprot tome, kupnja na eBayu svakim danom postaje sve popularnija na našim prostorima. Samo korištenje je vrlo jednostavno, sve se svodi na izbor proizvoda i njegovo plaćanje preko PayPal sustava.

Da bi mogli koristiti eBay preporuča se registracija (iako nije nužna), evo kako to možete napraviti. Na ovom linku možete započeti registraciju. Jednostavno upišite tražene podatke o sebi i korisničkom računu kojeg želite kreirati. U sljedećem koraku potrebno je potvrditi e-mail adresu. Na vašu e-mail adresu stići će e-mail sa kodom i linkom na kojeg je potrebno kliknuti kako bi se uspješno registrirali. Od vas se traži da upišete svoju e-mail adresu i priloženi sigurnosni kod te kliknete Register. eBay vam sada nudi opcije pretraživanja baze proizvoda ili registracije na PayPal. Kako smo registraciju na PayPal odradili u prvom dijelu članka, ne preostaje nam ništa drugo već pronaći neki proizvod i započeti svoju internet kupnju.

Pretraživanje proizvoda ne može biti jednostavnije, jednostavno upišete što tražite (na engleskom) ili izaberete neki od ponuđenih pojmova. Proizvode možete filtrirati po nekoliko kriterija:

  • Best Match (rezultat koji je najbliži vašem upitu)
  • Stare ili novo dodane artikle
  • Cijena i dostava od najniže prema najvišoj ili obrnuto
  • Najbliže vašoj lokaciji (državi)

Kupnju obavljate na način da izaberete željeni proizvod i kliknete na Buy it Now, zatim potvrdite svoju kupnju i sljedeći korak koji morate obaviti je plaćanje. U opcijama izaberite plaćanje putem PayPal sustava i kliknite Continue. Za prvu kupnju potrebno je potvrditi adresu za dostavu artikla i na kraju platiti proizvod.

Ta se procedura razlikuje za svaku sljedeću kupnju gdje jedino morate kupiti proizvod, potvrditi i platiti preko PayPala.

Neki prodavači ne dostavljaju u Hrvatsku pa možete biti upozoreni na to. Također, pripazite na troškove dostave koji u nekim slučajevima mogu premašiti cijenu samog proizvoda. Ako pak kupujete proizvode nižeg cjenovnog ranga, najbolje je izabrati artikle koji imaju besplatnu dostavu (Free Shipping).

Osim toga, važno je pripaziti od koga kupujete proizvod. Svaki prodavač ima svoj feedback koji se temelji na povratnim reakcijama i ocjenama kupaca koji su surađivali sa dotičnim prodavačem. Obratite pažnju da vaš prodavač ima pozitivan feedback. To znači da su naručeni proizvodi dobro opisani, kvalitetni i imaju relativno brzu isporuku.

Još jedan problem javlja se prilikom kupnje proizvoda sa garancijom. Treba provjeriti da li garancija tog proizvoda vrijedi na našim prostorima, i što se događa u slučaju da morate iskoristiti garanciju. Da li morate slati proizvod na servis u inozemstvo ili ga je moguće popraviti u Hrvatskoj da se ne izgubi garancija. Za sva pitanja naravno, možete kontaktirati i prodavača.

Kod naručivanja skupljih proizvoda pripazite na carinska ograničenja. Od 1. siječnja 2010. godine roba nekomercijalne naravi u putničkom prometu do vrijednosti 1000 KN podliježe oslobođenju od plaćanja carine i PDVa. Ostale uvjete uvoza robe pogledajte na službenoj stranici Carinske uprave.

Osim kupnje kao registrirani korisnik na eBayu možete kupovati kao gost. Za svaku takvu kupnju morate upisivati svoje osobne podatke i podatke o plaćanju. Zbog toga je najbolja opcija registrirati se na eBayu.

Online trgovine u Hrvatskoj

Kako PayPal za sada ne podržava isplate “trgovcima” unutar Hrvatske, na većini naših webshopova postoje neki drugi načini plaćanja. Zbog toga je kod nas još uvijek najpopularniji oblik plaćanja pouzećem gdje se naručivanje i prodaja robe događaju na internetu, dok se sam proces plaćanja događa prilikom isporuke  kupcu. Osim toga, neke trgovine vam omogućavaju plaćanje karticama (neki drugi oblik autorizacije kreditnih kartica na internetu) te putem uplatnica.

Evo neke od najpopularnijih web trgovina u Hrvatskoj:

Neckermann – Jedna od najpopularnijih web trgovina na ovim prostorima. U ponudi možete pronaći sve artikle iz njihovih kataloga. Izbor je velik, od odjeće i obuće do bijele tehnike i namještaja.

MojShop – Hrvatska verzija popularnog eBaya. Kako su se sami opisali: “Cilj portala je stalnim razvojem stvoriti najveće i najpopularnije mjesto za online kupovinu u Hrvatskoj.” Iskreno se nadam da će u tome uspjeti jer mi se sviđa ideja.

Limes Plus – Kataloška prodaja uredskog pribora. Specifičnost ovog web shopa je u integraciji sa poslovnim softwareom preko kojeg se u realnom vremenu primaju sve narudžbe i pregledava stanje te isporuka istih. Zanimljiv podatak je svakako da tvrtka koja stoji iza ovog webshopa prima oko 35 % svih narudžbi putem interneta. (thnx @domagojpavlesic)

Žena.hr -Popularni portal za lijepši spol u svojoj ponudi ima webshop sa bogatom ponudom koja je svakim danom sve veća. Osim svih “ženskih” stvari ovdje možete pronaći knjige, časopise, računala i slično.

Hoću to – Web shop sa artiklima koje nećete pronaći na drugim mjestima. Ovdje možete pronaći zanimljive poklone i mnoge druge sitnice, a na vrlo jednostavan način filtrirate proizvode po cijeni.

Konzum – Ako živite na području koje pokriva ovaj webshop (Zagreb, Samobora Velika Gorica, Zaprešić, Dugo Selo, Brdovec, Rijeka i Opatija) više ne morate izlaziti iz kuće. Naručite sve što vam treba i pričekajte dostavu. Platiti možete karticama, gotovinom ili Konzum bonovima.

Pauza.hr – Preko ovog jedinstvenog servisa možete naručiti hranu iz restorana po vlastitom izboru na području Zagreba i Rijeke. Sve naručeno plaćate dostavljaču na isti način kao da ste hranu naručili telefonski.

T-Com Shopping – tportalova verzija internet trgovine sa zanimljivom ponudom. Ovdje možete pronaći mnogo artikala po raznim cijenama. Također, moguće je ponuditi svoje proizvode ili samo kupovati.

HAK Web Shop – Ponuda auto i moto opreme, navigacijskih uređaja, knjiga i opreme za autoškole. Članovi Hrvatskog autokluba imaju popust na sve artikle. Svakako se učlanite u HAK i kupite si nešto ako baš želite.

Generalturist – najpoznatija turistička agencija sa bogatom ponudom omogućava vam online rezervacije za sve svoje usluge poput ljetovanja, skijanja, izleta, krstarenja, rentacar, avio karata i slično.

HGspot – trgovina informatičke tehnologije i ostale elektronike omogućuje vam kupnju svojih proizvoda na internetu.

Osim ovih postoji još mnogo drugih web trgovina na kojima možete pronaći gotovo sve što vam treba. Neke zahtjevaju registraciju kako bi mogli kupovati, a neke vam omogućuju kupnju kao gostu, bez registracije. Iako većina web trgovina ipak zahtjeva registraciju, smatram da je to loše za njih same. Mislim da će se svaki kupac prije odlučiti za kupnju ako ne postoje dodatne zapreke poput registracije. S druge strane registracija će vam uštedjeti nešto vremena jer ne morate svaki puta unositi svoje podatke i podatke za dostavu. O tom problemu čitajte više na Mojshop.net blogu.

U svakom slučaju, online kupovina svakim danom postaje sve zastupljenija i postoji sve više proizvoda koje je moguće kupiti na ovaj način. Iako je Hrvatska još uvijek na neki način zakinuta, razvoj domaćih web trgovina je za svaku pohvalu. Lijepo je vidjeti da tvrtke shvaćaju kako bez prisutnosti na internetu nema napretka, a web trgovina je jedan važan dio u tom procesu.

S druge strane, kupci su sve više svjesni potrebe online kupovine, no često im nedostaje praktičnih znanja kako bi se mogli okušati u njoj. Ova mala serija članaka je namijenjena upravo rješavaju tog problema. Da bi imali dobre web trgovine, svakako mora postojati odgovarajuća potražnja za takvim uslugama. A kako bi kupci sve više koristili blagodati internet kupnje, moraju biti educirani. Nadam se da sam barem malo pomogao u tome.

Ako imate još kakve savjete ili pitanja slobodno nam to recite u komentarima. I naravno, kupujte online, vidjet ćete da će vam se svidjeti.

[ad#ad-sadrzaj]

domagojpavlesic

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Pa slažem se kako je sve lakše kupovati na Internetu, ali je i sve lakše prodavati…

    Danas možete otvoriti vlastitu internet trgovinu u samo nekoliko minuta za smješnih 100kn mjesečno!

  2. Moram priznati da sam nakon duge potrage po internetu uspjela naći jedino Vaše korisne članke o on-line shoppingu, ako imate ikakve druge izvore bila bih Vam jako zahvalna ako bi mi ih mogli “linkati” i bilo bi mi jako drago kada bi napisali nešto više o carini i kako proći što jeftinije 🙂

  3. Dobri savjeti , ali u Hrvatskoj još uvijek ima puno “web trgovina” koje ne prihvačaju plačanje karticama…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *