Recenzija: Jolicloud – novi OS za netbooke?

joli site

Već nekoliko dana borim se sa željom da isprobam Jolicloud, najavljivan kao operativni sustav za netbook računala, i napokon sam popustio znatiželji. Odlučio sam isprobati taj “novi” OS i napisati recenziju za blog. Već u samom početku mi nije bila jasna jedna stvar: Kako OS za netbook računala zauzima otprilike 5GB prostora na disku? Za većinu netbooka, čini se previše. No kad sam ga pokrenuo, sve mi je postalo jasno. Jolicloud je zapravo ispolirani Ubuntu fork (Ubuntu Netbook Remix da budemo precizni), jednostavno rečeno, modificirani Ubuntu prilagođen novom trendu zvanom “cloud computing“. Zbog toga je stabilan, brz i otporan na viruse, a uz modificirano sučelje izgleda sasvim pristojno. U nastavku pročitajte detaljnu recenziju ovog zanimljivog operativnog sustava.

Kao što sam već spomenuo Jolicloud se temelji na Ubuntu Linux operativnom sustavu koji uz neke zahvate na grafičkom sučelju dobiva potpuno novi izgled i način upravljanja programima. Sam vizualni identitet i sučelje je ugodno, no prilikom korištenja najprije sam primjetio nedostatke, pa tek kasnije prednosti. Zato vam najprije donosim nedostatke:

 • radi se o modificiranom Ubuntu operativnom sustavu koji se predstavlja kao zaseban i nov OS (dok sam pregledavao web stranicu nisam nigdje naišao na podatak da je u bazi Ubuntu, to sam shvatio tek nakon pokretanja OSa)
 • za “OS za netbook računala” zauzima previše prostora na disku, više od 5 GB (kao i obična Ubuntu instalacija)
 • upravljanje prozorima je mnogo teže od “normalnih” operativnih sustava (manje ikone, loš razmještaj istih)
 • unatoč isporliranom sučelju korištena tema nije baš najbolji izbor (preobična je i jednolična)
 • navigacijska traka je preuska i ikone na njoj su premale što smanjuje produktivnost
 • osim samog sučelja nema previše noviteta, to je običan Ubuntu fork (nisam zadivljen)

Nakon svega ovoga pitate se zašto sam ipak odlučio napisati recenziju? Glavni razlog je što sam se nakon mnogo bezveznih kopija Ubuntua napokon susreo sa malo boljom verzijom. Unatoč svemu mora se priznati da se ekipa dobrano potrudila oko promjena. Ono što je posebno izmjenjeno je desktop koji praktički ne postoji (osim kao mapa). Njega mjenja izbornik na lijevoj i desnoj strani.  Lijeva strana rezervirana je za aplikacije podjeljene po kategorijama, dok desnu zauzimaju mape i vanjski uređaji spojeni na računalo. Sredinu pak zauzima sadržaj koji se otvara putem kategorija izbornika i favorita koje je moguće kreirati.

Browser

Od aplikacija Jolicloud donosi:

Firefox kao web browser, F-Spot photo manager za upravljanje slikama, Pidgin IM, Transmission BitTorrent klijent, Totem Movie Player i standardni Nautilus file manager. Da bi instalirali ostale aplikacije potrebno je kreirati Jolicloud korisnički račun te zatim preko prilagođenog web sučelja instalirati nove aplikacije i nagodradnje. Iskusniji korisnici mogu koristiti Terminal za sve radnje, uključujući instalaciju programa direktno ili putem Synaptics paket upravitelja. Na taj način je moguće instalirati sve Ubuntu programe, uključujući i popularne Compiz vizualne efekte. Instalirani programi se smještaju u mape na jednak način kao kod Ubuntu OSa i dodjeljuju se izborniku aplikacija s lijeve strane.

Od aplikacija koje je moguće instalirati preko Jolicloud korisničkog sučelja, većina ih je samo kratica za web stranice pa vas tako Twitter “aplikacija” vodi na twitter.com u full screen prozoru. Ipak, postoje i vrlo zanimljive aplikacije te neke osnovne igre. Za sada je taj broj mali, no logično je očekivati sve više aplikacija u budućnosti.

Ne može se reći da Jolicloud nema niti jednu dobru stranu, no njih je manje od nedostataka. Evo što mi se sviđa:

 • Jednostavnost početog sučelja koja će odgovarati prosječnim korisnicima računala (meni je samo simpatično)
 • Prilagodba Cloud Computingu koja se svodi na instalaciju ponuđenih aplikacija i malu društvenu mrežu korisnika
 • Integracija sa društvenim mrežama poputa Facebooka i Twittera prilikom unosa podataka o korisniku (ovo me naprosto oduševilo, zanimljiva funkcija koju bi volio vidjeti u ostalim OSovima)
 • Kontrolirana lista aplikacija koja pogoduje prosječnim korisnicima
 • Mogućnost korištenja više računala s istim korisničkim računom
 • Jednostavnost instalacije i uklanjanja OSa (isto kao svaki drugi Windows program, ako se koristi Jolicoud express paket)

To nas dovodi do instalacije koju je moguće obaviti na više načina:

 • Preko Jolicloud express paketa (Ako na svom računalu imate Windows OS jednostavno pokrenite paket i instalirajte Jolicloud kao bilo koji drugi program. Jolicloud sam radi dualboot sa postojećim Windows OSom i čuva sve vaše podatke) Ovo je najjednostavnija i najbrža instalacija.
 • Korištenjem klasične ISO slike (Nudi više mogućnosti instalacije poput instalacije na cijeli disk i neke dodatne opcije)
 • Korištenjem USB Creatora (Instalacija preko USB sticka sa svim dodatnim opcijama)

Nakon instalacije potrebno je kreirati Jolicloud korisnički račun i unijeti osobne podatke ako želite. Nadasve zanimljiva opcija je social networking integracija. Pa tako možete podatke unijeti sa svog Facebook računa ili koristiti Twitter sliku za profil. U svega par klikova spemni ste za prvo korištenje. Na početnom zaslonu čeka vas Favorites izbornik u kojem se nalazi Firefox i Getting started tutorial.

Prvo što sam primjetio je već spomenuti Ubuntu osjećaj. Nakon manje od minute korištenja shvatio sam da se radi o Ubuntu forku. Također, ono što me smeta je da neke stvari nisu dobro rješene, poput upravljanja prozorima (izuzetno frustrira). Kod operativnog sustava koji se poziva na jednostavnost, ovakav način upravljanja prozorima je loš odabir.

Apps Directory

Sljedeće sam instalirao neke aplikacije. Unutar Jolicloud sučelja jednostavno pronađete aplikaciju po kategorijama i kliknete install. Ima tu zanimljivih imena, a kao što možete pretpostaviti najprije sam instalirao ono gdje piše Twitter. Nakon što sam pokrenuo novoinstaliranu aplikaciju nemalo sam se iznenadio kada mi se otvorio Firefox i Twitter web sučelje.

Igrao sam se još neko vrijeme pokušavajući instalirati Compiz i neke druge aplikacije preko Terminala i Synapticsa, ulovio par screenshotova koje možete vidjeti na kraju članka i ugasio Jolicloud. Sljedeća radnja bilo je paljenje Windowsa i deinstalacija ovog nadasve “inovativnog” operativnog sustava. Eto tako je tavršila moja avantura sa najmodernijim OSom za netbook računala. Kod mene nije dobi niti prolaznu ocjenu. Prije svega se poptuno krivo predstavljaju, a ni sam proizvod nije po ničemu poseban (osim simpatičnog početnog screena), čak naprotiv, vidljivo je da se radi o kopiji.

Ako ste isprobali ovaj OS, volio bi čuti vaša mišljenja u komentarima, a ako niste, nemojte niti gubiti vrijeme. Radije insralirajte pravi Ubuntu ili neku drugu Linux distribuciju. A ako tražite OS za netbook moja preporuka je Ubuntu Netbook Remix.

[nggallery id=6]

[ad#ad-sadrzaj]

http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. evo vidim da si u tim malim distrima pa evo da ti predložim jednu čisto za isprobat: XPUD. isto je ta furka na cloud, al čini mi se više ko neki internet-kiost staff.. još je beta verzija( ak nije u zadnjih mjesec dana al čisto sumljam) al meni se sviđa kaj je skroz jednostavan, bitno da se spojiš na net i imaš mozzilu ak ti se samo surfa, al fascinirala me brzina bootanja sa osnovnom instalacijom na usb u(da bar ja sam ga bootal samo s usb-a, jer možeš spremat prijašnje stanje) koja je ispod 35 sek, ak ne i brže ;)) probaj, zanimljivo je ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *