Twitter kratice i kako ih koristiti

twitter naslovnica

Objavljujete mnogo linkova na Twitteru? Želite poboljšati svoje korištenje Twittera? Želite biti profesionalni? Da bi vaši tweetovi bili jasni i nedvosmisleni naučite koristiti Twitter kratice. Na taj način omogućiti ćete svojim followerima jasnije shvaćanje vaših tweetova i brže pregledavanje timelinea. Evo što su Twitter kratice i kako ih možete koristiti.

Što je to?

Twitter kratice su djelovi tweeta koje vašim followerima na jednostavan način opisuju što se nalazi iza objavljenog linka ili ukratko opisuju tweet. Dobro ih je koristiti kada objavljujete link koji vodi na unaprijed definiranu vrstu sadržaja poput video zapisa, blog članaka, slika i slično. U biti se radi o nekoliko slova ili jednoj riječi koja može biti napisana velikim ili malim slovima, ovisno o tome da li želite privući pažnju svojih followera. Njih na neki način možemo promatrati kao naslov tweeta koji treba biti jasan i nedvosmislen. A zbog ograničenja od 140 znakova dobro je da budu što kraće.

Kako se koriste?

Korištenje je jednostavno, unutar tweeta objavite određenu kraticu koja se odnosi na link ili ima veze sa tweetom koji objavljujete. Ipak, postoje neka pravila kojih se je poželjno držati:

 • vodite računa da kratica ima smislene veze sa tweetom kojeg objavljujete
 • odlučite da li želite koristiti mala ili velika slova
 • pazite na mjesto gdje stavljate kraticu (ispred ili iza linka)
 • odlučite kada ćete koristiti hrvatske, a kada engleske kratice

A kako sve to izgleda?

anketa na twitteru

Twitter kratice se obično stavljaju unutar zagrada kako bi ih odvojili od sadržaja i vizualno izdvojili. Malo niže možete vidjeti popis nekih kratica kojih sam se uspio sjetiti. Ako vi imate još neke prijedloge ili koristite neku kraticu koju sam zaboravio, slobodno nam recite u komentarima.

– je poželjno koristiti kada objavljujete bilo kakav video tj. link koji vodi na video. Svakako koristite!

[YT] [Youtube] – Ako objavljujete link koji vodi na Youtube, umjesto kratice možete staviti i neku od ove dvije

[HOW TO] – Popularna kratica za HOW TO članke i vodiče

[NEW] – Ako objavljujete neke novosti ili predstavljate neki novi proizvod, uslugu i slično možete koristiti ovu kraticu

[BREAKING] – Za objavljivanje tzv. breaking news ili važnih vijesti

[POLL] ili [ANKETA] – Ako objavljujete anketu na Twitteru koristite ovu kraticu. Pripazite da li je anketa na hrvatskom ili engleskom jeziku pa upotrijebite određenu kraticu.

[Nagradnjača] – Za sve nagradne igre slobodno koristite ovu kraticu

[blog post] – Ako tweetate članak sa bloga dobro je ubaciti ovu kraticu

[Picture] [PIC] [Slika] [PHOTO] – Ako se iza linka krije slika koristit ćete neku od ovih kratica

[Gallery] – Idealno za galerije slika

[TOP10] – Za članke koji imaju izbore najboljih 10, najboljih 5 i slično

(lang=hr) (lang=eng) – Ako tweetate na više jezika, dobro je naglasiti o kojem se jeziku radi da bi svojim followerima pojasnili sadržaj tweeta. Ova kratica se stavlja na početak tweeta.

Osim ovih možete i sami smisliti neku kraticu, izvući važnu misao u zagrade ili unutar zagrade napisati vlastito mišljenje. Ja na primjer kada tweetam članak sa bloga nekog od twitteraša koristim ovu kraticu – [blog post @autor_članka]

Postoji još mnogo načina na koji možete koristiti kratice na Twitteru i vi sami odlučujete kada ćete neku od njih uportijebiti. Ja vam svakako prepuručam korištenje istih jer na taj način olakšavate svojim followerima i činite stvar još jednostavnijom. Kako bi naučili korištenje kratica na Twitteru i još mnogo toga možete se prijaviti na Tweetokraciju, radionicu koja će od vas napraviti Twitter manijaka. Također, morate naučiti i osnove ponašanja na Twitteru. A kako vi koristite kratice, recite nam u komentarima.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Čitam par puta u čitam “kartice” Pomislio sam već “Kakav sam ja rookie, šta je sad ovo? Kakve kartice?” 🙂

  Hvala na ovome, odlično za twitter početnike kao ja (u mojim godinama reći za sebe da si početnik je laskanje samom sebi :))

 2. Hehe, moć sugestije. Pročitam ja cijeli članak i komentare. Malo kasnije vratim se gore na članak i pročitam “kartice” 😛

 3. Ja kad vidim da u tweetu ima Twitpoll znam da je to anketa, ne treba objašnjenje neko naknadno isto važi i za twitpic. 🙂 Inače za ove ostale se slažem, preglednije u svakom slučaju.

 4. Također znam o čemu se radi, ali većina “početnika” nema pojma po linku pa je dobro staviti, pogotovo kad se radi o poslovnom accountu….
  Inače ni ja ne stavljam na twitpic, ali za ankete obavezno…

 5. Bravo, veoma korisno. Ja koristim samo karticu [blog post], ali sada sam prosirio svoje znanje kroz ovaj tvoj tekst. Hvala u svakom slucaju

 6. Je je, volim takvu standarizaciju, ali sam koji put samoKreativan pa bubnem neku novu kraticu. Ovo je svakako korisno, pogotovo kad nabrzaka scrollaš timeline pa ti ove kutne zagrade ulete u vidokrug, a još i vidiš o čem’ se radi.

 7. Slažem se, ja isto znam ubaciti nešto svoje u zagrade. To je ok mada nekad me ista stvar zbuni dok pregledavam timeline na brzinu… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *