Utjecaj iPhonea na društvene mreže

Izvor: Flickr.com

Od samih početaka Appleovi proizvodi su imali revolucionaran učinak, iPod je uvelike izmijenio glazbenu industriju, njihova računala su uvijek bila “uzor” drugim proizvođačima, a iPhone je još uvijek u nezaustavljivom pohodu na tržište mobilne telefonije. Otkada je predstavljena prva verzija ovog megapopularnog pametnog telefona, pojavili su se mnogi drugi slični uređaji, a i sve grane vezane uz iPhone su doživjele promjenu. Sada se uz klasične verzije web stranica i blogova rade i optimizirane verzije za iPhone sučelje. Aplikacija za iPhone je svakim danom sve više, a kao što vole reći u Appleu: “There’s an App for Everything”.  Ako uzmemo u obzir da je do sada prodano oko 45 milijuna iPhoneova i da je ta brojka svakim danom sve veća možemo slobodno zaključiti da se radi o jednom od najpopularnijih gadgeta svih vremena. iPhone je nedvojdbeno ostavio svoj utjecaj na tržištu mobilne tehnologije i svih grana vezanih uz nju, no utjecaj koji je na poseban način naglašen  i vidljiv je onaj prema društvenim mrežama. Koliku su promjenu doživjele društvene mreže poput Facebooka i Twittera te zašto, saznajte u nastavku.

Društvene mreže su pojam koji se svakim danom sve više eksponira kroz medije. Od svepopularnog Facebooka pa do brzo rastućeg Twittera, društvene mreže postaju naša svakodnevica. Upravo zbog toga tražimo mogućnost da svaki slobodan trenutak provodimo online, a mobilni internet uređaji poput iPhonea u idealni za nas. iPhone se po mnogočemu izdvaja od ostalih uređaja, a na taj način korisnicima omogućuje da budu 24/7 online i to na način koji do sada nisu poznavali.

Facebook

Utjecaj koji iPhone ima na Facebook je više no vidljiv, od “must have” iPhone aplikacije pa do optimizacije stranice za UI na manjim ekranima. Kako je Facebook kompleksan medij, nije ga lako prilagoditi malom ekranu. Problem je kako prikazati sve sadržaje koji su raznoliki i zahtijevaju drugačiji pristup. Većinu osnovnih funkcija koje se svakodnevno koriste lako je prenijeti na manji ekran, no što sa brojnim Facebook aplikacijama?

Facebook iPhone aplikacija obuhvaća većinu opcija koje korisnik traži od mobilnog sučelja, a u isto vrijeme omogućava korisnicima brzo i efikasno pregledavanje događanja i postavljanje vlastitih poruka, slika ili video zapisa.

Na ovaj način korisnicima je omogućena mobilnost, tj. da u svakom trenutku sa bilo kojeg mjesta mogu vidjeti što ima novo na njihovom Facebooku, staviti slike, komentirati, chatati i sudjelovati u raspravama. (link na aplikaciju – AppStore)

Twitter

Twitter je po mnogo toga specifičan, on je izuzetno jednostavan što je u ovom slučaju prednost. Od samih početaka oko Twittera su se razvijale brojne aplikacije koje omogućuju korisnicima korištenje servisa na razne načine i pružaju mnogo više opcija no samo web sučelje. iPhone aplikacije se u tome na poseban način izdvajaju i korisnicima pružaju možda najviše opcija. Zbog toga je iPhone uvelike izmijenio način na koji se koristi Twitter i učinio ga efikasnijim. Dovoljno je usporediti mobilno web sučelje Twittera i jednu kvalitetnu iPhone aplikaciju poput Tweetieja. (link na aplikaciju – AppStore)

Utjecaj je više no vidljiv. Iako većina korisnika koristi web sučelje, mobilne aplikacije za iPhone su daleko ispred konkurencije po mogućnostima i atraktivnom izgledu. Kad uz sve to pridodamo mobilnost koju nam iPhone nudi, imamo dobitnu kombinaciju za stvaranje Twitter ovisnika. Savršeno za Twitter generaciju, zar ne?

Izvor: Flickr.com

Flickr

Flickr je također posebna priča, iako donedavno bez službene aplikacije za iPhone, na ovaj servis za razmjenu slika svakim danom pristiže sve više sadržaja sa iPhonea. Razlog tome je opet, jednostavnost i mobilnost. Jednostavnost jer se većina aplikacija za Flickr ograničava samo sa opcijom za upload slika, a mobilnost nije potrebno dodatno pojašnjavati. Dovoljno je samo slikati i uploadati na Flickr. (link na aplikaciju – AppStore)

Blogovi

Preporod blogova od pojave iPhonea je kompleksna priča, no činjenica je da svakim danom imamo sve više blogova prilagođenih za iPhone UI. Razlog tome vidim u izvrsnom dodatku za najzastupleniju blogging platformu na svijetu – WordPress. Riječ je WP Touch dodatku koji automatski, uz minimalna podešavanja prilagođava vaš blog za iPhone UI. Bitno je napomenuti da pri tome blog ne gubi na funkcionalnosti ili estetici (kao što je slučaj sa većinom mobilnih sučelja), već blogovima omogućava poptunu funkcionalnost uz maksimalnu mobilnost. Pa tako možete čitati, komentirati ili podijeliti kvalitetne članke sa svog omiljenog bloga, i sve to iz WCa, automobila, broda i sl. Fascinantno, zar ne?

I ostale društvene mreže pridaju veliku pozornost iPhone optimizaciji. Neki su u tome uspiješni, a neki nisu. Bilo kako bilo, iPhone je postao ne samo mobitel već i statusni simbol. Osim toga, pokrenuo je cijelu lavinu konkurentskih prozivoda koji ga na sve moguće načine pokušavaju imitirati. Takvih uređaja ima sve više i oni svakim danom zauzimaju sve veći udio među intenrnet uređajima. Ako sve te činjenice uzmemo u obzir samo je logičan zaključak da mobilnim platformama sa posebnim naglaskom na iPhone treba posvetiti sve više pozornosti.

Zbog toga nije čudno da svaka društvena mreža posebnu pozornost pridaje iPhone platformi. Osim svepopularnih Facebooka i Twittera iPhone aplikacije postoje i za LinkedIn, MySpace, eBay,  i od nedavno ShoutEm aplikacija domaćih autora. [AppStore linkovi] Da ne spominjem mnogobrojne IM i ostale aplikacije slične namjene koje cijelu priču vode na viši nivo.

Utjecaj iPhonea je izuzetno vidljiv, od onih društvnih mreža koje su se uspiješno prilagodile poput Facebooka, pa do onih koje je iPhone iz temelja promijenio poput Twittera. A kako svakim danom imamo sve više korisnika društvenih mreža i sve više iPhone korisnika, pokušajte zaključiti gdje nas to vodi. Budućnost je definitivno u mobilnosti, od “pametnih telefona” pa do sve više popularnih netbookova. iPhone je na neki način lider u ovoj kategoriji koju je aspolutno promijenio i formirao nove putove razvoja, ne samo za proizvođače hardwarea nego i za sve ostale. Kakva su vaša mišljenja po ovom pitanju, slobodno nam recite u komentarima.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Da, Twitter iskustvo je najbolje na iPhoneu (osim možda na plasma screenu od 120cm), ali nije samo do toga. Iako ga sada ima sve više ljudi, meni je jako drago da sam i ja jedan od njih… 😉

 2. Još jedan zanimljiv članak… Iako sam osobno jako već u svim ovim temama, jako mi je drago što ovako fine članke izbacuješ ljudima. Daj molim te samo pazi na gramatiku te slike neka budu i vezane za paragrafe sadržajno, ne samo ilustrativne. 🙂

  In any case – bravo na trudu i nastavi tako!

 3. još jedan super članak!

  Eh, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi npr. Twitter bio popularan da nema iPhonea? Po mojoj slobodnoj procjeni više od 3/4 korisnika ovdje ima iPhone 😀

  Uvijek me fasciniralo kako jedna ovakva zapravo jednostavna stvarčica, koja u sebi nema nikakvu revolucionarnu tehnologiju kada gledamo po komponentama, plijeni toliku pažnju i interes.

  moje mišljenje prema iPhoneu se kretalo ovako.

  predstavljanje u SAD-u – WOW. fenomenalno. revolucija. (jedan frend ga je dofurao preko “velike bare” i svi smo ostali paf 😀 )

  predstavljanje u hr – teško preseravanje snobova koji neznaju rezliku gps-a i gprs-a…

  Iako je i do dan danas ostao statusni simbol, lijepo je upoznati ovakvu skupinu ljudi koji zapravo znaju o čemu pričaju 🙂

 4. Hvala ti, ovo je bio neki stari članak koji mi stoji u draftovima već duže vrijeme, ali sam ga tek sad odlučio objaviti… 😉
  Što se tiče slika, mislim da mi je više trebalo da iskopam ove dvije slike nego da napišem cijeli članak, inače se uvijek trudim da su slike povezane s temom…
  Anyway, hvala ti na komentaru, drago mi je da ti se sviđa članak 🙂 A kritike su uvijek dobrodošle… 😀

 5. Hehe, hvala ti.. 😉
  Da, kad pogledaš iPhone je po komponentama samo običan mobitel kao i masa drugih Nokia, Samsunga… Ali u praksi je on mnogo više od mobitela… A baš Twitter iskustvo mi je najbolje na iPhoneu i zbog toga sam došao na ideju za ovaj članak… 😉

 6. A znači ti si taj bez iPhonea, pa što se čeka? 😛
  Je, Apple je oduvijek znao kako prodati svoje proizvode, a to i nije tako teško kad su svi dobri… 😀

 7. Da, ja sam taj. 😛 Čeka se dobitak na lutriji ili nekakva nagradna igra hehe. Ma samo opušteno, jer kada jednom probam iPhone ili nešto iz Apple asortimana siguran sam da više nikada neću prestati koristiti isto. 😀

 8. Apple sa svojim proizvodima/uslugama često ima velike utjecaje. 🙂

  Slažem se da je iPhone promijenio način na koji gledamo društvene mreže, jer su se one sada preselile sa računalnih ekrana u naše džepove 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *