Webshop za iznajmljivače smještaja?

Imate apartmane? Oglašavate ih preko interneta? Želite svojim gostima ponuditi nešto više? Razmislite da li želite omogućiti gostima kupnju ljetovanja online. Da bi mogli gostima ponuditi mogućnost on-line kupnje, moramo razmotriti pozitivne i negativne posljedice koje mogu nastati. Također, moramo biti svjesni zakonskih odredbi ili ograničenja koja se mogu pojaviti. U nastavku pročitajte malu analizu ovog problema.
_______________
Što je webshop?
Webshop ili online trgovina je web aplikacija koja omogućuje korisnicima kupnju proizvoda ili usluga preko interneta. Kod proizvoda je priča jednostavna, korisnik se odlučuje za proizvod koji želi kupiti te obavlja kupnju i plaćanje na jedan od ponuđenih načina. Najbolji i najbezbolniji način plaćanja za kupca je preko PayPal sustava. To je jedan od najprihvaćenijih sustava plaćanja na internetu, a da bi ga mogli korisititi dovoljno je registrirati se na službenim stranicama i unjeti podatke o svojoj kreditnoj kartici (ili nekoj drugoj podržanoj kartici).
Ako ste vi u ulozi prodavatelja (vlasnik webshopa), situacija nije baš tako jednostavna, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, PayPal za sada ne isplaćuje gotovinu na području RH, već sredstva koja ste dobili na svoj PayPal račun (vaša webshop zarada) možete koristiti za daljnje transakcije i potrošiti ih jedino na internetu (za kupnju proizvoda ili usluga).
Zato je prilikom planiranja webshopa potrebno razmotriti i neke druge načine plaćanja kako bi mogli dobiti novac koji vam gosti uplate.
Razlozi ZA
Osnovni razlog za integraciju webshopa u vaše web stranice je brzina i efikasnost kupnje ljetovanja koju omogućavate svojim gostima. Gost više ne mora odlaziti u banku da bi vam uplatio ljetovanje ili rezervaciju, već može zakupiti ljetovanje u svega nekoliko klikova. U zapadnim zemljama ovakav princip je uobičajen, pa gosti iz tih zemalja očekuju mogućnost kupnje online. Osim toga, ukoliko na svojoj web stranici imate webshop stvara se dojam ozbiljnog i modernog pristupa poslovanju koji vam može biti od velike koristi u budućnosti. Evo sistematizirani razlozi ZA:
-brzina i efikasnost za vaše klijente
-moderniziranost i prilagodba najnovijim standardima
-dojam “ozbiljnog” prodavatelja

Izvor: http://www.corbisimages.com/

Imate apartmane? Oglašavate ih preko interneta? (ako to nije slučaj pročitajte moj članak o primjeni modernih tehnologija u turizmu) Želite svojim gostima ponuditi nešto više? Razmislite da li želite omogućiti gostima kupnju ljetovanja online. Mogućnost kupnje online je već odavno zastupljena u razvijenim zemljama, a vaši gosti očekuju tu mogućnost kako bi mogli na najbrži način kupiti ljetovanje. Da bi mogli gostima ponuditi mogućnost on-line kupnje, moramo razmotriti pozitivne i negativne posljedice koje mogu nastati. U nastavku pročitajte malu analizu ovog problema.

Što je webshop?

Webshop ili online trgovina je web aplikacija koja omogućuje korisnicima kupnju proizvoda ili usluga preko interneta. Kod proizvoda je priča jednostavna, korisnik se odlučuje za proizvod koji želi kupiti te obavlja kupnju i plaćanje na jedan od ponuđenih načina. Najbolji i najbezbolniji način plaćanja za kupca je preko PayPal sustava. To je jedan od najprihvaćenijih sustava plaćanja na internetu, a da bi ga mogli koristiti dovoljno je registrirati se na službenim stranicama i unijeti podatke o svojoj kreditnoj kartici (ili nekoj drugoj podržanoj debitnoj kartici).

Ako ste vi u ulozi prodavatelja (vlasnik webshopa), situacija nije baš tako jednostavna, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, PayPal za sada ne isplaćuje gotovinu na području RH, već sredstva koja ste dobili na svoj PayPal račun (vaša webshop zarada) možete koristiti za daljnje transakcije i potrošiti ih jedino na internetu (za kupnju proizvoda ili usluga).

Zato je prilikom planiranja webshopa potrebno razmotriti i neke druge načine plaćanja kako bi mogli dobiti novac koji vam gosti uplate. Više o tome pročitajte u nastavku.

Izvor: iStock

Razlozi ZA

Osnovni razlog za integraciju webshopa u vaše web stranice je brzina i efikasnost kupnje ljetovanja koju omogućavate svojim gostima. Gost više ne mora odlaziti u banku da bi vam uplatio ljetovanje ili rezervaciju, već može zakupiti ljetovanje u svega nekoliko klikova iz udobnosti vlastitog doma. U zapadnim zemljama ovakav princip je uobičajen, pa gosti iz tih zemalja očekuju mogućnost kupnje online. Osim toga, ukoliko na svojoj web stranici imate webshop stvara se dojam ozbiljnog i modernog pristupa poslovanju koji vam može biti od velike koristi u budućnosti. Uz lakoću kupnje, lako je za očekivati porast broja rezervacija, no to je sasvim druga tema. Evo sistematizirani razlozi ZA:

 • brzina i efikasnost za vaše klijente
 • moderniziranost i prilagodba najnovijim standardima
 • dojam “ozbiljnog” prodavatelja
 • imate bolju ponudu od konkurencije
 • mogućnost da povećate broj rezervacija zbog jednostavnog postupka kupnje

Razlozi PROTIV

Webshop sustav nije jednostavan za ugradnju ili održavanje. Zbog toga je i cijena visoka. Osim toga, gostima je možda bitna komunikacija sa vlasnikom prije no što se odluče za kupnju preko interneta, pa je potrebno na tome poraditi. Evo sistematizirani razlozi PROTIV:

 • visoka cijena instalacije i održavanja
 • vrlo složen pristup (treba poraditi na mnogim čimbenicima i omogućiti klijentima jednostavnu kupnju)
 • nedostatak komunikacije koja je mnogim gostima od velike važnosti
 • nemogućnost da osobno utječete na odluku gosta ili udijelite savjete

Izvor: iStock

Ok, želim webshop, ali kako?

U Hrvatskoj je situacija vrlo specifična zbog nekoliko razloga. Zakonska regulativa za ovo područje praktički ne postoji, tj. webshop je reguliran kao svaki drugi oblik trgovine i ne postoji poseban zakon o njemu. No možda najvažnija činjenica je da PayPal ne isplaćuje vašu web zaradu na području Hrvatske, osim ako vam je tvrtka registrirana u inozemstvu.  Zbog toga je potrebno pronaći alternativu, te si osigurati priljev sredstava koja zaradite preko interneta. Najjednostavnije rješenje na koje sam naletio je WSPAY sustav koji vam omogućuje sigurnu naplatu kreditnih kartica putem interneta. Jednostavno rečeno, ovo je najbolja zamjena za PayPal na području RH.

Osim toga, potrebno je imati web stranicu na koju možete instalirati webshop te integrirati cijeli sustav. Moja je preporuka da taj posao prepustite profesionalcima koji su možda najskuplja, no i najsigurnija opcija. Ovdje se ipak radi o novcu, a to zahtjeva sigurnost.

Zaključak

Webshop kao takav vam može biti od koristi pod nekoliko uvjeta:

 • ako je kvalitetno integriran u stranicu
 • ako omogućuje gostima brzu i jednostavnu kupnju
 • ako vama omogućuje siguran priljev sredstava
 • ako imate kvalitetnu komunikaciju s gostima
 • ako postoji alternativan način plaćanja

Ukoliko uspijete zadovoljiti sve te uvjete, webshop će biti dobra alternativa za one koji preferiraju ovakav način plaćanja. Za sve ostale najbolje je imati drugu opciju poput klasičnih uplata na bankovne račune ili slanja novca preko WesternUniona. Kao najvažniji faktor izdvojio bi kvalitetan pristup integraciji webshopa. Taj pristup je skup, no imajte u vidu da vam loše integriran webshop može nanijeti više štete nego koristi. Zato dobro razmislite da li želite svojim gostima ponuditi webshop uslugu i koliko ste ju spremni platiti. Uz dobar pristup, vaša web stranica će biti bolja, gosti zadovoljniji, a vaša zarada mnogo veća.

[ad#ad-sadrzaj]


About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Moram priznati da mi se sviđa ideja…
  Glavni problem je što iznajmljivači nisu spremni izdvojiti mnogo novaca za web promociju, pa niti za webshop. Zbog toga bi ovako nešto bilo super 😉

 2. Mislim da je webshop najmanji problem postaviti i najeftinije na kraju ispadne ali zato otvara puno drugih pitanja, troškova i problema kao što su:

  – sam webshop ne vrijedi ništa već mora biti integriran sa nekim drugim automatiziranim sustavom koji može i voditi sve te rezervacije i upite. U suprotnom će biti double bookinga, povrata para, nepotrebnih komplikacija i troškova oko toga i sl. Ako se i odabere sam web shop može biti dobar ali ne za potpuni automatizam već kada se sve sa gostom dogovori da mu onda pošalje link da uplatu odradi kroz njega.

  – nefleksibilno za variabilne cijene koje su iz moje prakse dosta redovite. Za svaku takvu “novu” cijenu ili se rade posebni kuponi za popust ili novi artikli pa se opet gubi onaj automatizam i stvara nepotrebno trenje koje je možda čak i veće nego u standardnoj prodaji.

  – razumijem probleme sa odlascima u banku i sl. ali smatram da osobe koje bi profitirale od web shopa i koje bi ga koristile u većini slučajeva imaju i net banking, pa im se na kraju svede sve na to dali budu riješili i platili sve na jednom mjestu ili budu možda na 2. Prvo je naravno bolje, samo treba i ostale pozitivne i negativne stvari izvagati.

  Znači moj zaključak je da postavljanje webshopa bez cijelog sistema u koji je on integriran i koji iza njega stoji je nepotrebno, a tko se odluči na taj potez nažalost platiti će iznimno veliku cijenu takvog sustava za koju je upitno dali je isplativa kratkoročno i dugoročno.

  Smatram da je za naše potrebe najbolje unajmiti neki ecommerce sustav (tipa Plimus) koji će omogućiti gostima sve moguće i nemoguće načine plačćnja naših usluga ali na naš/njihov zahtjev, a nama ostaviti fleksibilnost prilagođavanja cijena, popusta i sl.

 3. Ja sam upravo htio poaknuti raspravu da se vidi koji oblik webshopa je najprihvatljiviji za iznajmljivače…
  Slažem se s tobom oko toga da klasičan webshop nosi previše komplikacija s obzirom na cijenu, ali u biti je star u tome da se gostima omogući plaćanje preko interneta u svega par klikova…
  E sad, na koji način će se to postići je druga stvar…

 4. Trebalo je ovakvu raspravu pokrenut i baš mi je drago da se sjetio netko to napravit.

  Slažem se da broj klikova za sve, pa tako i za plaćanje treba svesti na minimum. Ali isto smatram da je važnija možda odluka o načinu na koji sredstva želimo primati i koje opcije plaćanja želimo gostu ponuditi.

  Jer se u par klikova i netbankigom može uplata odradit isto kao i sa najboljim webshopom. Pitanje je dali se isplati zamarat sebe i goste sa 1000 načina plaćanja od koji se pola možda ne koriste standardno. Ili im ponuditi onih par svakodnevnih a ostale imati u pričuvi ako netko baš inzistira na njima.

  Mi do sad nismo primali kartice, i premda od ove godine imamo u pričuvi mogućnost da primimo i takvu uplatu i na licu mjesta naplatimo karticu situacija je da nas to nije ama baš niti jedan gost tražio.

  Da se to rješenje naplaćuje drugačije od provizije na transakciju nama se ne bi isplatilo. Tako da se opet sve svodi na individualno prilagođavanje 🙂

  I za kraj možda da napomenem jednu važnu stavku koja se možda slučajno zanemarila, a to je da bezobzira na to što Ti, ja ili netko drugi implementira kao sustav za plaćanje i sl. teško da ćemo imati neke koristi od toga dok se cijela turistička ponuda ne promjeni. Jer gosti su naučeni na to “kak Hrvati rade, komuniciraju i primaju uplate”, tako da u startu ne očekuju weshop i sl. stvari premda bi im to više odgovaralo. Tako ce vecina odmah kliknut Kontak a ne kliknut na web shop (i da probaju smanjit cijenu 🙂 ). Zato obično i bivaju ugodno iznenađeni kada im ponudite nešto što je standard svugdje drugdje u svijetu a to zapravo od nas ne očekuju.

 5. Slažem se s tobom Darko, nažalost je takva situacija u našem turizmu da ljudi ne očekuju bolje od nas. No, unaoč tome, uvjek se može bolje i ponuda bi svake godine trebala biti veća. Ja ili Ti ne možemo sami utjecati na cijeli HR turizam, no ako jedan dio malih iznakmljivača promijeni jednu stvar (ili proširi ponudu) onda imamo vidljiv napredak, a upravo tome treba težiti i na to pokušati utjecati…

  Iako su naši ljudi na neki način tvrdoglavi što se tiče promjena, mislim da se malim koracima i neprestanim inzistiranjem na promjeni može nešto postići…

  P.S. Mislim da ću do ljeta biti mnogo pametniji po ovom pitanju… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *