Stigao je Windows 7!

Izvor:http://keemanxp.com

Stigao je i taj dan, Windows 7 je službeno u prodaji. Microsoft je službeno krenuo  s prodajom svog novog OSa diljem svijeta, a u isto vrijeme krenula je i prodaja računala s predinstaliranim Windows 7 operativnim sustavnom. Windows 7 je nova verzija Windowsa, nasljednik nepopularne Viste. Donosi znatna poboljšanja u odnosu na svoju prethodnicu, a zadržava sve dobre strane Windowsa. Može se kupiti u četiri verzije (svaka za 32bit ili 64bit računala): Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate i Windows 7 Starter inačici. Svaka od njih ima svoje posebnosti i namjenjena je različitim profilima korisnika, a na taj način je formirana i cijena. Pa tako Windows 7 možete nabaviti za 120$, 200$ ili 220$. Windowsi 7 Starter je verzija namjenjena prijenosnicima i najvjerojatnije će dolaziti predinstalirana na novim računalima.Da bi mogli kupiti i koristiti Windows 7 potrebno vam je računalo koje ga podržava. Moram napomenuti da su sistemski zahtjevi Windows 7 OSa mnogo manji no što su bili za Vistu, pa bi isti trebao bez problema raditi na malo starijim računalima. Usporedbe radi, ja sam testirao Windows 7 RC kojeg sam uspješno instalirao na 5 godina staro računalo sa 80GB HD, 768MB RAM i 2.8 GHz Pentium4 procesorom. No, prije kupnje svakako provjerite ako će vaše računalo raditi sa Windows 7 OSom.

Evo minimalni hardverski zahtjevi za Windows 7:

Nakon toga, bitno je odlučiti da li želite clean install (čistu Windows 7 instalaciju) ili želite upgrade sa starije verzije Windowsa. Upgrade je jednostavan ako koristite Vistu, no sa XPa ćete se morati malo više potruditi. Ja bi vam svakako preporučio novu instalaciju koja traje 15-20 minuta. Prije toga bitno je napraviti backup podataka jer će nova instalacija izbrisati sve podatke sa diska (ili particije na koju instalirate Windows 7). Evo neke aplikacije koje vam u tome mogu pomoći.

Nakon toga izaberite verziju koju želite, tj. onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i karakteristikama vašeg računala i spremni ste. Možete izabrati da li želite skinuti (download) Windows 7 ili želite da vam dostave CD na adresu. Također, za dodatnih 15$ možete izabrati obje opcije. Svakako pripazite da li ste odabrali upgrade ili full verziju.

Windows 7 je dobar operativni sustav. Iako se radi o Windows OSu, ovo je najmodernija i najbolja verzija Windowsa ikad. Unatoč tome, virusi su i dalje glavna boljka svih Windowsa. Zato pripazite i obvezno instalirajte antivirusni program. A ako se želite u potpunosti rješiti virusa, za tjedan dana izlazi nova verzija Ubuntu Linux operativnog sustava. Do tada, sretno sa Windowsom 7. 😛

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. Najbolja solucija za viruse je prijeci na Maca, dostupni odmah 😛

    Nadam se iskreno da ce win7 biti ok, krajnje je vrijeme da izbace korektan OS

  2. Evo, prošao prvi dan na Win 7 Ultimate i moram reći da su za sada novi Windowsi ne sedmica, nego čista desetka…

  3. E da, na tu opciju sam zaboravio, iako je i meni nekako najdraža 🙂
    A za Windows 7 od proljeća čujem samo dobre stvari, nadam se da će tako i ostati 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *