Recenzija: Ubuntu One, online backup na Linux način

ubuntu-one-banner

Ubuntu One je inicijativa tvrtke Canonical koja je osnivač Ubuntu Linuxa. Radi se o online backup servisu vrlo sličnom Dropboxu o kojem sam već pisao s razlikon da je Ubuntu One namjenjen korisnicima Ubuntu Linux OSa. Zbog toga je integracija sa samim OSom jako dobro rješena. Kao i na sličnim servisima, postoje dva plana; besplatan sa 2GB kapaciteta i plan koji se plaća 10$/mjesec i za to vam omogućava 10GB/mjesec prostora. Detaljnu recenziju pročitajte u nastavku.

Ubuntu One je trenutno u zatvorenoj beti pa se je za njegovo korištenje potrebno prijaviti i dobiti pozivnicu. Ja sam svoju pozivnicu čekao više od mjesec dana, no prije par dana sam ju napokon dobio te sam odlučio napisati ovu recenziju.

Izbor plana

Prva stvar koju sam primjetio je da za 10$ mjesečno dobivate 10GB prostora na mjesec za razliku od sličnih servisa koji vam daju fiksni kapacitet (za detalje pročitajte moj članak o online backup opcijama i alatima).

ubuntuone-plans

Korištenje je krajnje jednostavno i svodi se na kopiranje ili premještanje datoteka koje želite staviti u backup u za to predviđenu mapu pod nazivom Ubuntu One. Mapu će kreirati sam program prilikom instalacije.

Instalacija

Logično, najprije je potrebno instalirati Ubuntu One program na svoje računalo. Evo link za detaljne upute. Također, potrebno se je registrirati na Ubuntu One stranici, izabrati jedan od planova (besplatni od 2GB u mom slučaju) i kako se radi o zatvorenoj beti, pričekati e-mail s pozivnicom. Nakon tog e-maila, možete početi koristiti uslugu.

Sam proces čekanja može potrajati i do par mjeseci. Ja sam svoju pozivnicu čekao oko mjesec dana. Zato budite strpljivi 😉

Korištenje

Kada primite pozivnicu, jednostavno možete kliknuti na bilo koji link i početi s korištenjem (ako do sada niste instalirali program, sad je pravo vrijeme za to). Backup se radi tako da jednostavno odaberete datoteke koje želite spremiti i kopirate ih u za to predviđenu mapu. Nakon toga će program sam uploadati sadržaj te mape na web server (zahtjeva internet vezu). Sam proces backupa odvija se u pozadini i koristi vašu internet vezu pa nemojte pretjerivati sa količinom podataka. Mapa se ponaša kao i bilo koja druga mapa na vašem računalu, pa datoteke u njoj možete preimenovati, premještati, kopirati, brisati ili na bilo koji način upravljati vašim datotekama. Ubuntu One smješta malu ikonu u vaš taskbar (gornja traka) koja pokazuje status programa.

ubuntu-one-map-on-pc

Sav sadržaj vašeg backupa nalazi se na web serveru (nakon što program završi upload,tj. Ubuntu logo se prestane vrtjeti u krug) i možete mu pristupiti preko web preglednika. Također, možete kreirati mape za djeljenje sadržaja unutar mape Shared With Me. Npr, želite s prijateljima podjeliti slike s ljetovanja u Novalji ili neke dokumente; jednostavno kreirajte mapu za djeljenje.

Usluga je još u beta fazi testiranja pa nije u potpusnosti stabilna. To je vidljivo prilikom korištenja; ja sam imao problema sa vlasništvom mape Ubuntu One pa nisam mogao kopirati u nju, osim kad ju otvorim kao root , što po meni i nije baš najbolja opcija.

Ovo zasigurno nije jednina usluga ovog tipa, a nije ni najbolja. Evo prednosti i nedostaci koje sam zamjetio:

Prednosti

 • jako dobra integracija sa operativnim sustavom (Ubuntu linux)
 • jednostavnost korištenja
 • povoljniji plan za veći kapacitet s obzirom na konkurenciju

Nedostaci

 • mogućnost integracije samo sa Ubuntu/Linux operativnim sustavom
 • rok čekanja za pozivnicu (za sada, zbog zatvorene bete)
 • premalo mogućnosti s obzirom na slične servise

Dojam

Usluga je u redu, no nisam u potpunosti zadovoljan. Do sada sam isprobao Dropbox i SpiderOak; obe usluge su mi bolje od Ubuntu One i po mogućnostima i po zadovoljstvu prilikom korištenja. Ne znam da li će se Ubuntu One popraviti u budućnosti, ali za sada nema niti zadovoljavajuću stabilnost ni izgled samog web sučelja. Kakva su vaša iskustva podjelite s nama u komentarima.

[nggallery id=2]

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Moji dojmovi za sada su dobri. Nemogu se požaliti zaista na ništa osim na veličinu besplatnog prostora. Integracija je odlična,brzina zadovoljavajuća.Vidjeti ćemo što će biti kada program izađe iz bete dali će biti daljnih poboljšanja i mogučnosti. Za sada se jedino nadam da će program biti sastavni dio Ubuntu 9.10 koji izlazi u 10. mjesecu.

 2. Iskreno sumljam da će ući u 9.10, čisto iz praktičnih razloga. Mislim da još uvijek nisu na toj razini..
  Meni je sasvim OK, ali kao što sam napisao ne sviđaju mi se neke stvari koje imam sa Dropboxom (npr.uskoro izlazi iPhone app za Dropbox, što se nikad neće dogoditi sa Ubuntu One), malo mi je preograničeno sve to 😉

 3. Mogu reći da je ovo ugodno iznenađenje što se mene tiče, mislim da se Ubuntu razvija u pravom smjeru. Ubuntu One je izvrstan dodatak OSu 😉

 4. Zahvaljujem na promptnom odgovoru,ne znam da li u Linuxu postoji mogućnost rada kao u Excelu,Wordu i ostalo,te znate li nešto o Open Officeu u usporedbi
  sa Micros. Off. Kada stignete odgovoriti jer sam siguran da imate puno dopisa i posla.
  Pozdrav,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *