Google radi Chrome OS, je li ovo kraj za Windows?

google-chrome-os

To da je Linux moćniji od Windowsa je samo činjenica oko koje ne treba raspravljati, iako bi mogli satima voditi rasprave koji je OS i u čemu bolji. Ima i Windows svojih prednosti, no o njima neki drugi put. Danas je Google na svom službenom blogu objavio vijest bombu, naime radi se na novom operativnom sustavu pod nazivom Google Chrome OS. To će biti OS baziran na Linux kernelu, brz i moćan, a kako dolazi iz Googlea, moja je pretpostavka da će rješiti  nedostatke koje ima Linux. Evo neke informacije koje za sada znamo.

Ponukani uspjehom Google Chrome preglednika koji je u svojih 9 mjeseci zadobio povjerenje 30 milijuna ljudi, ekipa iz Googlea je odlučila napraviti još jedan korak koji ozbiljno mjenja ponudu operatvinih sustava na tržištu. Tome u prilog ide činjenica da je Google Chrome OS već satima Trending Topics na Twitteru.

Operativni sustav bi trebao biti brz i moćan, otporan na viruse (kao i svaki Linux) te bi trebao korisnicima omogućiti brzo i jednostavno korištenje računala bez potrebe za dugim održavanjem, jednostavno će raditi (kao i svaki Linux). 😉

Ova vijest ne bi bila po ničemu posebna da ne dolazi iz Googlea, jer “takvih” Linux distribucija ima mnogo, no ova će biti još bolja, i više web orjentirana; barem tako kažu u Googleu.

Da li je ovo kraj za Microsoft, još je prerano za reći, no činjenica je da će dobar udio na tržištu pripasti Googleovom OSu. Za primjer možemo uzeti lansiranje Google Chrome preglednika, kada je najveći gubitnik bio Internet Explorer.

I kao što je Google Chrome napravio velik korak naprijed na području web preglednika, tako će i Google Chrome OS napraviti korak naprijed na području operativnih sustava. Koliki će biti taj korak i koga će najviše pogoditi, ostaje nam za vidjeti, a ja željno očekujem jesen kada ćemo znati mnogo više. Kakva su vaša mišljenja? Je li ovo kraj za Windowse?

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. mislim da ce biti dobar OS ali za microsofta nece biti konkurenicja jer je on temelj svih OS .

 2. E sorry, ali sad si stvarno izvalio i ostao živ 😀
  1) Microsoft je tvrka koja radi software, između ostalog i Windows
  2) Windows je samo jedan od mnogih različitih operastivnih sustava (GNU/Linux, OSX, OpenSolaris, Free BSD…) koji pokriva oko 85-90% tržišta 😉

 3. hehe,

  Windows nije temelj ničega.
  Temelj Windowsa je NT.
  Temelj Linuxa je Unix.
  Temelj OS-a X je BSD.

  Postojalo je nekada i više OS-ova koji su bili bazirani na tko-zna-čemu, ali danas više ne postoje pa ih nije vrijedno ni spominjati (a i neznam ih. znam za OS/2 Warp koji su razvijali M$ i IBM i on je bio baziran na DOS-u, ali M$ je odustao od razvoja zbog Windowsa…)

  To su tri različita temelja i od njih je najstariji Unix (mislim da je negdje iz 70ih godina…)

 4. Daj covjece bilo bi i vrijeme da microsoft sa svojim windowsima ode u mirovinu, nit su stabilni, a puni su rupa hebeni windowsi. Zauzeli su svjetsko trziste cistom prijevarom pocevsi od b.gatesa, covjeka koji je toliko pohlepan da je jos ko balavac pokrao pun kufer love poznanicima, partnerima i drugim firmama prek tuzbe za licence i gluposti i na tom se obogatio.

 5. Ne vidim razloga zašto bi pojava novog operativnog sustava bila kraj za Windowse. Microsoftov ekosustav ima jako velik utjecaj na globalnu ekonomiju, da bi ga samo tako smijenio novi OS.

  Oko 19% globalnog zapošljavanja u IT industriji temelji se Windows operativnom sustavu (izrada, marketing, održavanje Windows aplikacija…).

  Inače, odličan blog, nastavi tako 🙂

 6. Zanimljivo mišljenje, mogu reći da se slažem s tobom nakon što sam isprobao ChromeOS…
  Google ima jak utjecaj, no ne treba zanemariti ni Microsoft…
  Inače hvala za pohvale i komentar… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *