Firefox 3.5 za Windows, Linux i OSX

firefox_3.5_official

Mozilla već duže vrijeme radi na novoj verziji svog megapopularnog web browsera ili internet preglednika, kako vam draže. 😉 Riječ je o Firefoxu, točnije verziji 3.5 Do sada je tu verziju bilo moguće koristiti kao beta release, a 30.6. je puštena u opticaj konačna verzija. Možete ju preuzeti ovdje, a evo neke novosi i najbolje funkcije koje vam donosi Firefox 3.5

Undo Closed Windows

Do sada ste imali ovu opciju za pogrešno ili zabunom zatvoren tab, a sada možete na ovaj način povratiti i krivo zatvoren prozor (ako koristite više prozora, meni ova opcija neće biti od prevelike koristi)

Forget this site

Ako ste nedavno posjetili neku stranicu koju niste trebali, sada će ju Firefox na vašu zapovijed izbrisati iz povijeti pretraživanja (zaboraviti) 😉

Tab tearing

Ako ste koristili ili koristite Googleov Chrome onda vam je ova funkcija itekako poznata. Novi Firefox vam donosi i mogućnost da tabove “povučete” van prozora i tako formirate novi prozor te na isti način “pretvorite” prozore u tabove.

Smarter session restore

Ako vam se Firefox ruši, ovo će vam pomoći prilikom ponovnog podizanja browsera i povratka otvorenih stranica u trenutku rušenja, pa tako možete birati koji će vam se tabovi otvoriti.

Private browsing mode

Za sve one koji posjećuju web stranice sumljivog sadržaja i one koji bi to mogli početi, ovo je naj naj funkcija novog Firefoxa. Dugo priželjkivan i napokon dobiven tzv.privatni način surfanja koji ne ostavlja tragove ili “dokaze” vaših omiljnih stranica na računalu.

Bolji color profili

Bolji prikaz slika tj.boja na slikama. Evo link za više info.

TraceMonkey JavaScript engine

Geo-location

Super video u HTML5 i još mnogo toga 😉

Firefox možete preuzeti sa službenih stranica, za Linux, Windows i OSX operativne sustave. Ubuntu korisnici mogu Firefox 3.5 instalirati jednom naredbom u terminalu:

wget -O - http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.5/linux-i686/en-US/firefox-3.5.tar.bz2 | tar xj -C ~

Prije nego se odlučite za upgrade, provjerite koji su vam add-onovi podržani i uživajte u surfanju 😉

UPDATE: Dostupna je i portable verzija Firefoxa 3.5 koju možete instalirati na vaš USB stick i koristiti “svugdje”. Možete ju preuzeti ovdje.

[ad#ad-sadrzaj]

About the author

Mihael Šanko

Comments

  1. ja ga još nisam instalirao. koristio sam 3.5beta4 i nakon problema sa 3.6a1pre vratio se na 3.0.11 (jer mi 3.6a1pre zeznuo 3.5b4 – ni reistall nije pomogao)

    trebam napravit taj update 🙂

  2. Firebug radi, čak je u Recommanded. Meni se ne sviđa; kada upisujem URL ručno ne da mi Enter već moram klikati na onu strelicu gore, ne znam ako je samo kod mene tako, nadam se da je 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *