Wanna be recenzija: Kineska “Nokia N100”

Kineska Nokia N100Kao što je i ovaj model wanna be Nokia, tako je i ovo wanna be recenzija. Nedavno sam se susreo sa vrlo zanimljivim modelom mobitela. Kako nisam veliki poznavatelj Nokie i njenih modela, trebalo mi je pola sata da shvatim da se zapravo radi o kineskom modelu, a ne pravom modelu Nokie 😉 Riječ je modelu pod nazivom Nokia N100 Porsche edition.

Specifikacije nisu ništa spektakularno, osim podrške za dvije sim kartice sa kojima mobitel sasvim dobro radi. Evo kratke specifikacije:

 • Podrška za dvije SIM kartice
 • 2 MPX kamera
 • Micro SD™  memorijska kartica do 16GB
 • FM radio
 • MP3 audio player
 • MP4 video player
 • Video poziv
 • Bluetooth™

Sam dojam je dobar dok se mobitel ne upali 😉 Hardware je solidno izveden osim razmaka između ekrana i ruba koji je prevelik. Veličina je dobro pogođena pa uređaj lijepo leži u ruci. Tipkovnica je premala pa je zbog toga tipkanje po njoj otežano, ali  postoji mogućnost unosa sa stylusom što i nije loša alternativa.

Kad se uređaj upali, druga priča, ekran je loš, software kao iz 90ih, a osjetljivost touch screena je otprilike kao osjetljivost vreće za boks. Izvlačenje stylusa traje 20 sekundi ako ste pustili nokte, a ako niste onda vam treba skoro minuta. Nakon toga sa njim pokušavate pogoditi pravo mijesto na touch screenu. Iako, moram priznati, unos teksta je  izveden sasvim u redu i unatoč lošem touch screenu, dosta brz (naravno sa styluson, nije ovo iPhone).

Kineska Nokia N100

Ono što ovaj mobitel čini posebnim je podrška za dvije SIM kartice. Moram priznati da mi je ovo bio prvi susret s takvim uređajem. Uvijek sam se pitao kako se bira s kojeg broja ćemo zvati, no u ovom slučaju sam se ugodno iznenadio. Naime, svaka kartica ima svoju tipku, pa ako želite zvati sa prve kartice (T-mobile FLEX tarifa u mom slučaju) stisnete tipku G1, a za drugu karticu (Tomato kod mene) stisnete G2. Nakon toga dovoljno je upisati željeni broj i nazvati ga. Simpatično. Primanje poziva je isto za obe kartice, tj.oba telefonska broja.

Jedini problem koji se zna javiti je da se mobitel jednostavno ugasi prilikom primanja poziva na jednu od kartica. Vjerojatno je tome razlog neprilagođenost našoj mreži.

Sve u svemu, zanimljiv model koji prema oglasniku kod nas drži cijenu oko 2000KN što  nije tako malo, usudio bih se reći i previše za ovaj model.

Same mogućnosti softwarea su male s obzirom na današnje mobitele, pogotovo smartphone modele sa touch screenom. Software je doslovno koncipiran i zamišljen kao na starim modelim Samsung mobitela, uz naravno bijedni touch screen koji radi samo sa stylusom.

Ono što me se posebno dojmilo je sam vanjski izgled, način na koji mobitel leži u ruci i naravno rad sa dvije sim kartice. Osim toga, ova model nema ništa posebno. Obična bijedna kopija, tj. pokušaj kopije, jer ovo nije niti dostojna izvedba bilo kojeg modela Nokie, a kamo li smartphonea da ne spominjem iPhone.

 

About the author

Mihael Šanko

Comments

 1. Meni je fora iako ga nisam duže koristio pa stvarno ne znam za bateriju, ali ni na iPhoneu mi ne traje duže baterija, 3 dana max 😉

 2. Da, da pogotovo kad u gradu pred svima izvuces antenu za TV 😀
  Da li si probao ubacivati kakvog softwara u njega?

 3. Nisam se niti puno igrao s njim pa nisam ništa stavljao gore, uspio sam vidjet da je software jako loš…pogotovo nakon svakodnevnog korištenja iPhonea 😉

 4. E kad bi ja imao pare za Iphone 😀
  Što se tiče tih kineskih telefona svaki telefon mada sada su u umodi kopije nokija ima 2 SIM kartice.To nije tako loše ali,je jako loša izrada ostalih stvari na telefonu bar ja imam takvog iskustva sa ovim telefonima.

 5. Slažem se u potpunosti…evo nakon par mjeseci mu otišla baterija, sve ostalo radi, ali ajde ti nabavi sad bateriju za taj mobitel 😛
  Kinezi često imaju dobru ideju, ali kvaliteta uglavnom nije na njihovoj strani O.o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *